Κειμενα

Κείμενα

Ο Γκουαϊδό σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας πετρελαίου της Βενεζουέλας

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019

Ο Γκουαϊδό σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας πετρελαίου

Σχέδια ιδιωτικοποίησης της βιομηχανίας πετρελαίου της Βενεζουέλας σε ξένες επιχειρήσεις ετοίμαζε ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, μαζί με δεξιούς οικονομικούς του συμβούλους, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Reuters».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε άρθρο του στο «The Grayzone» ο αμερικανός δημοσιογράφος, Ben Norton, αυτό το σχέδιο ιδιωτικοποίησης θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας παραμένει υπό τον έλεγχο του νόμιμα εκλεγμένου πρόεδρου, Νικολάς Μαδούρο, και η απόπειρα πραξικοπήματος από την κυβέρνηση Τραμπ έχει αποτύχει.

Το «The Grayzone» είχε ήδη κάνει αναφορά στις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να ιδιωτικοποιήσει αμέσως το πετρέλαιο της χώρας αφότου η απόπειρα πραξικοπήματος είχε ξεκινήσει περίπου δύο μήνες πριν, σε μία εποχή που τα συστημικά μέσα ενημέρωσης αγνοούσαν πλήρως αυτή τη λεπτομέρεια-κλειδί, περιγράφοντας τη σύγκρουση σαν μία δήθεν «ανθρωπιστική κρίση».

Στις 12 Μαρτίου, σε άρθρο με τίτλο «Ο Γκουαϊδό της Βενεζουέλας ετοιμάζεται να κάνει προσβάσιμη τη βιομηχανία πετρελαίου μετά από χρόνια εθνικοποίησής της», το πρακτορείο Reuters σκιαγραφούσε τα σχέδια της αντιπολίτευσης να ιδιωτικοποιήσει μερικώς την κρατική πετρελαϊκή εταιρία PDVSA.

Μάλιστα, σημείωνε με ευφημισμό πως «Η πρόταση θα μπορούσε να παρέχει στοιχεία στους ισχυρισμούς Μαδούρο ότι ο Γκουαϊδό είναι μία μαριονέτα ξένων συμφερόντων».

Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει και να συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας μέσα στις επόμενες μέρες, ιδιωτικές εταιρίες θα επέλεγαν να τρέξουν από τη μια μέρα στην άλλη την εκτέλεση των εργασιών των βενεζουελάνικων κοιτασμάτων, μία απότομη παρέκκλιση από την εποχή Τσάβες στην οποία οι ξένες εταιρίες μπορούσαν να κρατούν μόνο ένα μειοψηφικό μερίδιο και δεν τους αναγνωριζόταν το δικαίωμα του επιχειρησιακού ελέγχου.Η ομάδα του Γκουαϊδό προτείνει μία ποικιλία συμβάσεων εξερεύνησης και παραγωγής που να επιτρέπουν στις ιδιωτικές εταιρίες για πρώτη φορά μέσα στη δεκαετία να χειρίζονται τα κοιτάσματα ξεχωριστά και σε συνεργασία με τη PDVSA. Οι ιδιωτικές εταιρίες θα μπορούσαν ακόμη να αξιοποιήσουν τα δυιλιστήρια πετρελαίου και να τα μεταπωλήσουν σε πρατήρια καυσίμων με βάση αυτό το προσχέδιο.

Ακόμη, το «Reuters» παρέθεσε δηλώσεις του νεοφιλελεύθερου οικονομολόγου του Χάρβαρντ, Ricardo Hausmann, ο οποίος επιτελεί καθήκοντα αντιπροσώπου της «Inter-American Development Bank» στην περιοχή και παίζει καταλυτικό ρόλο στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του πετρελαίου.

«Πρέπει να κάνουμε διαθέσιμη τη βιομηχανία πετρελαίου στην ιδιωτική επένδυση», επέμεινε ο Hausmann, υπογραμμίζοντας ότι «ο ρόλος της PDVSA έπρεπε να είναι περιορισμένος εξαιτίας της λειτουργικής και οικονομικής της εξασθένισης».

Αυτό το σχέδιο ιδιωτικοποίησης στη Βενεζουέλα θα είναι παρόμοιο με αυτό που ακολουθήθηκε από τον πρώην δεξιό πρόεδρο του Μεξικού, Enrique Peña Nieto, ο οποίος ιδιωτικοποίησε μερικώς την κρατική εταιρία του Μεξικού, υπογράμμισε το Reuters.

Ωστόσο, συμπλήρωσε με χιουμοριστικό τόνο ότι το σχέδιο αυτό θα παραμείνει συμβολικό εφόσον ο Μαδούρο παραμένει στη εξουσία, δεδομένου ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος εξακολουθεί να ελέγχει τον στρατό και τα κοιτάσματα πετρελαίου.

Με πληροφορίες από: thegrayzone.com
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo