Κειμενα

Κείμενα

Όταν οι Έλληνες δούλευαν χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ σαν σκλάβοι

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019


Γιούτα 1924: Όταν οι Έλληνες δούλευαν χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ σαν σκλάβοι

ΗΠΑ, 1924. Δεκάδες Έλληνες έπαιρναν το δρόμο της ξενιτιάς προκειμένου να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Ήταν όλοι τους χωρίς χαρτιά. Ήταν παράτυποι και δούλευαν εκεί. Οι ακροδεξιοί και οι φασίστες σήμερα θα τους αποκαλούσαν «λαθρομετανάστες».

Στις αρχές Μαρτίου του 1924, στο ορυχείο «Castle Gate» στη Γιούτα, 50 έλληνες εργάτες θάφτηκαν κάτω από τόνους βράχων και βρήκαν φριχτό θάνατο. Δούλευαν σαν σκλάβοι κάτω από άθλιες συνθήκες, για ένα ξεροκόμματο που θα το έκοβαν στη μέση και το μισό θα το έστελναν σαν έμβασμα πίσω στην Ελλάδα στους δικούς τους ανθρώπους που πεινούσαν.

Οι εργάτες δούλευαν εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Συνθήκες ασφαλείας δεν υπήρχαν. Δεν τους είχαν δώσει ούτε καν το κλασικό κλουβί με τα καναρίνια (τα οποία εντόπιζαν τα τοξικά αέρια). Κάποια στιγμή έσβησε μια λάμπα. Ένας από τους εργάτες που προσπάθησε να την ανάψει, πυροδότησε την σκόνη άνθρακα και τα εύφλεκτα αέρια στο χώρο με αποτέλεσμα να προκληθούν διαδοχικές εκρήξεις σε όλες τις σήραγγες.


Η πρώτη έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που βαγόνια ορυχείου και πάσσαλοι υποστήριξης εκτινάχτηκαν ως την απέναντι πλευρά του φαραγγιού σε απόσταση δύο χιλιομέτρων. Οι τεράστιες ατσάλινες πόρτες του ορυχείου εκσφενδονίστηκαν και τα τσιμεντένια τοιχώματα γίνανε θρύψαλα μαζί με τους άτυχους ανθρακωρύχους.

Ο νεαρότερος ανθρακωρύχος που έχασε τη ζωή του, ήταν 15 χρονών και ο γηραιότερος, 73. Όλοι, αφήσανε πίσω τους δεκάδες χήρες και ορφανά οι οποίοι δεν πήραν ποτέ καμία αποζημίωση από κανέναν. Ο λόγος; Γιατί ήταν παράτυποι. Δεν είχαν χαρτιά. Δούλευαν παράνομα και οι υπεύθυνοι τους εκβίαζαν να μην ζητάνε δικαιώματα γιατί θα τους κατήγγειλλαν που δεν είχαν χαρτιά, θα τους απέλαυναν οι αρχές και θα πεινούσαν τα παιδιά τους.


Εκτός από τους 50 Έλληνες, μαζί τους έχασαν τη ζωή τους 25 Ιταλοί, 32 Ιρλανδοί, 12 Σλάβοι, 9 Πολωνοί, 8 Αυστραλοί, 15 Άγγλοι, 22 Κινέζοι. Συνολικά 173 ψυχές.

Με πληροφορίες από: topontiki.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo