ΚΕΙΜΕΝΑ

Κείμενα

Στη Βραζιλία του Μπολσονάρου αν είσαι αριστερός, απολύεσαι

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019

Στη Βραζιλία του Μπολσονάρου αν είσαι αριστερός, απολύεσαι

Σχέδιο νόμου με σκοπό την ίδρυση ειδικής γραμματείας «απο-αριστεροποίησης» (Deleftification) της Δημόσιας Διοίκησης εισηγήθηκε στη Βραζιλία νομοθέτης φίλα προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα του ακροδεξιού προέδρου, Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Την εν λόγω ρύθμιση εισηγήθηκε με τις ευλογίες του βραζιλιάνου πρόεδρου ο Αϊτόρ Φρέιρε, σε μία προσπάθεια «εκκαθάρισης του δημόσιου τομέα από λειτουργούς με αριστερά ιδεώδη της προηγούμενης κυβέρνησης».

Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει ευρύ έλεγχο, ταυτοποίηση, αξιολόγηση και παρακολούθηση των δημοσίων λειτουργών σε κάθε δομή της δημόσιας διοίκησης και θα δίνει λόγο απευθείας στον πρόεδρο της Βραζιλίας.

«Ο λόγος για τον οποίο οι αριστεροί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη δημόσια διοίκηση, είναι ότι οι αριστεροί πράκτορες ενεργούν κρυφά και συνεχίζουν να προκαλούν άμεσες και έμμεσες ζημίες στο έθνος», δήλωσε ο Φρέιρε. Σύμφωνα με τον δεξιό νομοθέτη, η προεδρική νίκη του Μπολσονάρου «δεν ήταν αρκετή για να καθαρίσει τη δημόσια διοίκηση από αριστερούς που διείσδυσαν στο κράτος» και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνει τώρα να ψηφιστεί αυτός ο νόμος στο βραζιλιάνικο Κογκρέσο.

Επιπλέον, στο στόχαστρο μπαίνουν και άλλοι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί από την ακροδεξιά κυβέρνηση πως εμφορούνται από «μαρξιστική κουλτούρα». Τον περασμένο Νοέμβριο ο βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών, Ερνέστο Αραούχο, είχε χαρακτηρίσει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής ως μία «συνωμοσία των μαρξιστών» με σκοπό να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία στη Δύση και να προωθήσουν την ανάπτυξη στην Κίνα.


Την ίδια εποχή η Βραζιλία, η οποία προγραμματιζόταν να φιλοξενήσει τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από τη διοργάνωση της συνόδου με τον Μπολσονάρου να αποσύρει τη χώρα και από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Σύμφωνα με βραζιλιάνικα μέσα, αυτή η κίνηση δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά διώξεις δημοσίων λειτουργών από τη δημόσια διοίκηση και πολιτικών προσώπων της προηγούμενης αριστερής κυβέρνησης – ή, τέλος πάντων, ό,τι θεωρείται αριστερό για τον ακροδεξιό πρόεδρο. Άλλωστε, η
 εκκαθάριση της χώρας από «τις σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές ιδεολογίες» και «τα μαρξιστικά σκουπίδια» ήταν και η πρώτη εξαγγελία μετά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρουν αναλυτές και δημοσιογράφοι, μία τέτοια εξέλιξη θυμίζει τις πολιτικές διώξεις του Τζόζεφ Μακάρθι στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1950, ενώ σύμφωνα με
 την ιστοσελίδα «Diario Causa Operaria Journal», εάν εγκριθεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο, θα ανάψει το πράσινο φως για μία άγρια πολιτική κατασκοπείας των εργαζομένων και καταστολής των αριστερών οργανώσεων που πάλεψαν για εργασιακά δικαιώματα τόσων ετών.

Με πληροφορίες από: topontiki.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo