Κειμενα

Κείμενα

Για 23η συνεχόμενη εβδομάδα στους δρόμους τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Κυριακή, 21 Απριλίου 2019

Για 23η συνεχόμενη βδομάδα στους δρόμους τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Με σαφείς αναφορές στην καταστροφική πυρκαγιά στην Νοτρ Νταμ και τις πλουσιοπάροχες δωρεές από εύπορες οικογένειες και επιχειρήσεις που έφτασαν μέχρι και το 1 δισ. ευρώ για την αποκατάστασή της, τα «Κίτρινα Γιλέκα» πραγματοποίησαν στο Παρίσι νέα μεγάλη συγκέντρωση για 23η συνεχόμενη εβδομάδα.

Παρά το γεγονός ότι μεγάλα τμήματα του δικτύου μετρό του Παρισιού είχαν κλείσει, με περίπου 60.000 αστυνομικούς να βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλη τη Γαλλία, και σε ένα μεγάλο μέρος του κέντρου να έχουν απαγορευθεί οι διαδηλώσεις, χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που βγήκαν μαζικά στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων.

Η γαλλική αστυνομία, προκειμένου να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος, προχώρησε σε χρήση χημικών ενώ από την άλλη, οι συγκεντρωμένοι πετούσαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα, έστηναν πρόχειρα οδοφράγματα και έκαιγαν απορρίμματα και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «AFP», μία ομάδα περίπου 200 ατόμων προσπάθησε να φτάσει στο προεδρικό μέγαρο αλλά οι αρχές ασφαλείας τους εμπόδισαν.

Όπως μετέδωσε η Μαρία Δεναξά από το Παρίσι, «έγιναν 189 συλλήψεις, με πιο συγκλονιστική τη σύλληψη του δημοσιογράφου, Gaspar Glanz, στον οποίο πέρασαν χειροπέδες επειδή έκανε τη δουλειά του, ενώ την ίδια ώρα σύμφωνα με ντοκουμέντα που έφερε στο φως η δημοσιογραφική έρευνα, όσοι διαδηλωτές τραυματίζονται και μεταφέρονται στα νοσοκομεία φακελώνονται από τις υπηρεσίες υγείας, που στέλνουν όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέξει στο υπουργείο Εσωτερικών».

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας, η αστυνομία έχει προειδοποιήσει τους διαδηλωτές να μην πλησιάσουν στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν με συνθήματα όπως «Εκατομμύρια για τη Νοτρ Νταμ, τι γίνεται για εμάς, τους φτωχούς;» και «Όλα για τη Νοτρ Νταμ, τίποτα για τους άθλιους», παραπέμποντας στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκό.

Τέλος, την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επρόκειτο να ανακοινώσει και τα μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων, τα οποία όμως ματαιώθηκαν προσωρινά εξαιτίας της τραγωδίας στη Νοτρ Νταμ.

Με πληροφορίες από: tvxs.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo