Κειμενα

Κείμενα

AccessNow: Οι κυβερνήσεις κλείνουν το διαδίκτυο ολοένα και περισσότερο

Σάββατο, 27 Απριλίου 2019

AccessNow: Οι κυβερνήσεις κλείνουν το διαδίκτυο ολοένα και περισσότερο

Μετά τη φονική τρομοκρατική επίθεση σε τρεις εκκλησίες και τρία ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα την Κυριακή του Πάσχα, η κυβέρνηση της χώρας έκλεισε μία πληθώρα ιστοσελίδων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το WhatsApp.

Η κίνηση αυτή είχε σκοπό να περιορίσει τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και να αποτρέψει την περαιτέρω βία σε μία χώρα όπου ο εμφύλιος πόλεμος διάρκειας 26 χρόνων, έληξε πριν από μία δεκαετία.

Σαν εταιρεία, το Facebook δυσκολεύτηκε να συγκρατήσει το περιεχόμενό του. Ειδικότερα, στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, η εταιρεία απέτυχε να ελέγξει την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους πριν από τις ινδικές εκλογές. Επίσης, παραδέχθηκε ότι δεν έκανε πολλά για να εμποδίσει την εξάπλωση της ισλαμοφοβικής προπαγάνδας και τη διάδοση περιεχομένου σχετικά με τη βία εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, η οποία επιτάχυνε τη γενοκτονία που έφερε εις πέρας η κυβέρνηση.

Ακτιβιστές της ελευθερίας του λόγου, ανθρωπιστές ηγέτες, και δημοσιογράφοι έθεσαν το ερώτημα εάν και πότε οι κυβερνήσεις πρέπει να διακόπτουν την πρόσβαση στο ίντερνετ και τα social media στον απόηχο εθνικών κρίσεων. Σύμφωνα με εκθέσεις της διεθνούς μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης, «AccessNow», η τακτική αυτή έγινε πιο συχνή τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Συγκεκριμένα, ενώ το 2011 υπήρχαν μόλις τρεις περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο όπου κυβερνήσεις έκλειναν ή διέκοπταν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, το 2018 ο αριθμός των κρουσμάτων «μπλακάουτ» στο ίντερνετ εκτοξεύθηκε στα 188, που αντιστοιχεί σε μία αύξηση της τάξης του 6.000%!

Ο αριθμός των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο που έβαλαν λουκέτο στο ίντερνετ από το 2011 έως το 2018 (Source: Statista)
Ο αριθμός των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο που έβαλαν λουκέτο στο ίντερνετ από το 2011 έως το 2018 (Source: Statista)

Με πληροφορίες από: statista.com
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo