Κειμενα

Κείμενα

Δημοσκοπική πρωτιά για το «Brexit Party» του Νάιτζελ Φάρατζ

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

Δημοσκοπική πρωτιά για το «Brexit Party» του Νάιτζελ Φάρατζ

Ιστορική κατάρρευση των Συντηρητικών και προβάδισμα στο «Κόμμα του Brexit» του εθνολαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ, δίνει δημοσκόπηση του YouGov για τις ευρωεκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε δείγμα 1.855 ερωτηθέντων, κατά το διάστημα 15 με 16 Απριλίου, το νεοσυσταθέν «Brexit Party» που λάνσαρε μόλις πριν μία βδομάδα ο βρετανός ευρωβουλευτής, κατακτά την πρώτη θέση με ποσοστό 27%, αφήνοντας δεύτερους τους Εργατικούς με 22% και τρίτους τους Συντηρητικούς, οι οποίοι συγκεντρώνουν το ιστορικά χαμηλό 15%.

Μάλιστα, οι Τόρις υπό την Τερέζα Μέι, χάνουν σχεδόν τα τρία τέταρτα όσων τους ψήφισαν στις πρόωρες εκλογές του 2017, καθώς πλέον δηλώνουν εξαγριωμένοι από την παταγώδη αποτυχία της βρετανίδας πρωθυπουργού να εκπληρώσει τη λαϊκή ετυμηγορία για έξοδο από την Ε.Ε.

Το Συντηρητικό Κόμμα δε, υποστηρίζουν μόλις το 12% των υποστηρικτών του Brexit, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ακόμη, το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), που είχε ιδρύσει ο Φάρατζ πριν από 26 χρόνια και κατάφερε να κερδίσει τις ευρωεκλογές του 2014 με το εντυπωσιακό 26,6% (για να αποχωρήσει αργότερα εν μέσω εσωκομματικών διενέξεων), συγκεντρώνει μόλις 7%, ενώ το επίσης νεοσυσταθέν κεντρώο κόμμα «Αλλάξτε το Ηνωμένο Βασίλειο» (Change UK), που ιδρύθηκε από παραιτηθέντες φιλοευρωπαίους βουλευτές των Συντηρητικών και των Εργατικών, καταγράφει το πενιχρό 6%.

Ο Φάρατζ δείχνει να προσελκύει όλο και περισσότερους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των Τόρις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τοποθέτηση στην κορυφή του ευρωψηφοδελτίου του, της Ανουνζιάτα Ρις-Μογκ, πρώην υποψήφιας των Συντηρητικών αδερφής του σκληροπυρηνικού υποστηρικτή του Brexit, Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Όσον αφορά δε τους Εργατικούς, η δημοσκόπηση του YouGov τους εμφανίζει να ενισχύονται οριακά στο 23%, σε περίπτωση που ζητήσουν τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για το διαζύγιο. Σε περίπτωση όμως που στηρίξουν ένα ήπιο Brexit, τότε θα χάσουν ψηφοφόρους υπέρ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συγκεντρώνουν ποσοστό 9% στο γκάλοπ.

Με πληροφορίες από: efsyn.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo