ΚΕΙΜΕΝΑ

Κείμενα

Ο CEO της Disney αμείβεται με 65 εκ. δολάρια το χρόνο (1400 φορές τον μισθό ενός εργαζομένου), καταγγέλλει η εγγονή Ντίσνεϊ

Σάββατο, 27 Απριλίου 2019

Ο CEO της Disney αμείβεται με 65 εκ. δολάρια το χρόνο (1400 φορές τον μισθό ενός εργαζομένου), καταγγέλλει η εγγονή

Σάλο στο διεθνή Τύπο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, εγγονής του Ρόι Ο. Ντίσνεϊ, και ανιψιάς του ιδρυτή της εταιρείας, Γουόλτ Ντίσνεϊ, σε διάσκεψη με θέμα τον «ανθρώπινο καπιταλισμό».

Η Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, η οποία δεν έχει καμία ευθύνη στην εταιρεία που ίδρυσαν ο παππούς και ο θείος της, ανέφερε στους παρευρισκομένους ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της εταιρείας, Μπομπ Άιγκερ, «αμείβεται με 65,6 εκ. δολάρια ετησίως, δηλαδή 1400 φορές περισσότερα από όσα παίρνει ένας μέσος εργαζόμενος στην εταιρεία», χαρακτηρίζοντας το ποσό «εξωφρενικό» και προσθέτοντας ότι «τέτοιες αποζημιώσεις σε ανώτερα στελέχη έχουν διαβρωτική επίδραση στην κοινωνία».

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη της «Equilar Consulting», ο ετήσιος μισθός του Iger είναι 1.424 φορές μεγαλύτερος από τις απολαβές ενός μέσου υπαλλήλου της «The Walt Disney Company».

Η 59χρονη Αμπιγκέιλ, μιλώντας με τους συμμετέχοντες, είπε ότι πρόσφατα συνομίλησε με υπαλλήλους της Disneyland στην Καλιφόρνια, και τόνισε ότι έχουν βιώσει μείωση των παροχών και σε πολλές περιπτώσεις αγωνίζονται να πληρώσουν μέχρι και για τις βασικές ανάγκες, όπως την ιατρική περίθαλψη.

«Μου αρέσει ο Μπομπ Άιγκερ. Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: Νομίζω ότι είναι καλός άνθρωπος. Αλλά όταν πήρε το μπόνους του πέρυσι, έκανα τον υπολογισμό και κατάλαβα ότι θα μπορούσε να δώσει προσωπικά, από την τσέπη του, αύξηση 15% σε όλους όσους δούλεψαν στη Disneyland, και ακόμη σε όσους αποχώρησαν, κάπου 10 εκατομμύρια δολάρια. Υπάρχει λοιπόν ένα σημείο από το οποίο πάρα πολλά περιστρέφονται. Αυτό το σημείο είναι γύρω από την κορυφή του συστήματος σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που έχουν πάρα πολλά χρήματα. Υπάρχει κάτι τέτοιο», είπε.

Τέλος, σε πρόσφατη συνέντευξή της στον «Guardian», χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερες ανοησίες» μερικές από τις οικονομικές υποσχέσεις της Walt Disney στους υπαλλήλους της και κάλεσε τον Bob Iger να απαρνηθεί την ασυνήθιστη αποζημίωσή του λέγοντας ότι «κανένας σε αυτόν το γ@μημένο πλανήτη δεν το αξίζει».

Η απάντηση εκπροσώπου της Disney:

Η Disney έχει πραγματοποιήσει ιστορικές επενδύσεις για να επεκτείνει τα κέρδη της αλλά και να βοηθήσει τους εργαζομένους μας, εφαρμόζοντας ένα αρχικό ωρομίσθιο 15 δολαρίων στη Disneyland που είναι διπλάσιο του ομοσπονδιακού ελάχιστου μισθού και δεσμεύοντας 150 εκατομμύρια δολάρια για μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική πρωτοβουλία που δίνει στους εργαζόμενούς μας την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα πλήρες δωρεάν πανεπιστημιακό ή επαγγελματικό πτυχίο.

Με πληροφορίες από: theguardian.com
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo