Κειμενα

Κείμενα

Η άγνωστη απόπειρα δολοφονίας του Ανδρέα Παπανδρέου από τη Χούντα

Κυριακή, 21 Απριλίου 2019

Η άγνωστη απόπειρα δολοφονίας του Ανδρέα Παπανδρέου από τη Χούντα

21η Απριλίου 1980. Δεκατρία χρόνια μετά το πραξικόπημα των πρωτεργατών της Χούντας, η «Ελευθεροτυπία» έφερνε για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας επίσημα αποκαλυπτικά έγγραφα που φανέρωναν την κυνική δράση των Συνταγματαρχών κατά την επταετία στο εξωτερικό.

Μέσα από τις απόρρητες εκθέσεις της μεταπολιτευτικής Στρατιωτικής Δικαιοσύνης όπου εξιστορούνταν τα χουντικά αρχεία της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, είχε αποκαλυφθεί πως το 1970, εξυφαινόταν από πλευράς στρατιωτικού καθεστώτος, ένα σχέδιο δολοφονίας του τότε στελέχους της Ένωσης Κέντρου και ιδρυτή του ΠΑΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.


Η Χούντα, είχε αναθέσει σε γάλλους εξτρεμιστές της οργάνωσης O.A.S. να τον δολοφονήσουν έναντι αμοιβής, όμως ο Παπανδρέου σώθηκε από λάθη που υπήρξαν στις μεταξύ τους μυστικές συνεννοήσεις. 

Ποια ήταν η τρομοκρατική οργάνωση O.A.S. 


Τον Ιανουάριο του 1961, ιδρύθηκε από γάλλους αξιωματικούς στην Ισπανία η «Organisation armée secrète» («Μυστική στρατιωτική οργάνωση»). Η O.A.S. ήταν μια βραχύβια ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση που έδρασε κατά την περίοδο της Αλγερινής Επανάστασης (1954-1962), πραγματοποιώντας τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες εναντίον του σοσιαλιστικού «FLN» («Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο»), προκειμένου να αποτρέψει την ανεξαρτησία της Αλγερίας από τη γαλλική αποικιακή Αυτοκρατορία.

Είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει αρκετές φορές τον ιδρυτή της 5ης Δημοκρατίας της Γαλλίας, Σαρλ Ντε Γκωλ, με κυριότερη απόπειρα την ενέδρα στο προάστιο του Παρισιού, Πετί-Κλαμάρ, στις 22 Αυγούστου 1962.

Ο «εγκέφαλος» του σχεδίου ήταν ένας υποσμηναγός της γαλλικής αεροπορίας, ο Ζαν-Μαρί Μπαστιάν-Τιρί, ο οποίος όμως δεν ήταν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης και εκτελέστηκε αφού ο Ντε Γκωλ αρνήθηκε να του χορηγήσει αμνηστία. Η O.A.S. είχε επίσης σκληρή διαμάχη με γαλλικές μυστικές υπηρεσίες καθώς και με την γκωλική παραστρατιωτική οργάνωση, «MPC» («Mouvement pour la Communauté»).

Προπαγανδιστικές αφίσες της ακροδεξιάς οργάνωσης OAS. Ιδρύθηκε ως απάντηση στο δημοψήφισμα για εθνική αυτοδιάθεση της Αλγερίας...
Προπαγανδιστικές αφίσες της ακροδεξιάς οργάνωσης OAS. Ιδρύθηκε ως απάντηση στο δημοψήφισμα για εθνική αυτοδιάθεση της Αλγερίας... 

Γιατί απέτυχε το σχέδιο


Όπως αποκαλύφθηκε από τις εκθέσεις του Επιτρόπου της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, Μιχάλη Ζούβελου, που βασίζονταν σε μυστική αλληλογραφία μεταξύ της Χούντας και των εξτρεμιστών, η σχεδιασμένη απόπειρα δολοφονίας του Ανδρέα Παπανδρέου απετράπη καθαρά για λόγους οικονομικούς.

Συγκεκριμένα, το δικτατορικό καθεστώς δεν είχε συμφωνήσει στην αμοιβή των τρομοκρατών διότι τη θεωρούσε υπέρογκη ενώ στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την καταβολή του ποσού, είχε γίνει κάποιο λάθος από την πλευρά των Συνταγματαρχών με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι δολοφόνοι να πανικοβληθούν.

Όπως είχε γράψει στην «Ελευθεροτυπία» και ο δημοσιογράφος, Σπύρος Καρατζαφέρης, «ίσως αν δεν είχε γίνει αυτό το λάθος, ο τότε ηγέτης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μην ζούσε κι αυτό, γιατί η Χούντα είχε δεχθεί -κατ' αρχήν- την πρόταση των δολοφόνων».

Ο απόστρατος αξιωματικός, Μιχάλης Ζούβελος. Είχε διατελέσει επίτροπος στο Στρατοδικείο που καταδίκασε τους βασανιστές της Χούντας
Ο απόστρατος αξιωματικός, Μιχάλης Ζούβελος. Είχε διατελέσει επίτροπος στο Στρατοδικείο που καταδίκασε τους βασανιστές της Χούντας

Σύμφωνα με ένα απόσπασμα της έκθεσης Ζούβελου από τα χουντικά αρχεία της πρεσβείας, γράφονταν τα εξής:

3) «Η από 25.5.70 επιστολή προς Σ. Παττακόν Γάλλου – Ελληνικής καταγωγής δι' ής ούτος αφού λέγει ότι είναι μέλος της οργανώσεως SDECE OAS και αρχηγός τομέως προτείνει την δολοφονίαν των Α. Παπανδρέου εντός τριμήνου και αφ' ετέρου την συγκέντρωσιν μισθοφόρων εκ της Γαλλίας και Ισπανίας.
Δίδει τρόπον επαφής δια δημοσιεύσεως της κάτωθι αγγελίας εις εφημερίδαν SUD – OUEST: Εις σιδηροδρομικόν σταθμόν Παρισίου-Μπορντώ εχάθη μενταγιόν Αγίου Γεωργίου. Παρακαλώ παραδοθή άνευ αμοιβής εις κύριον […]  Δνσις εφημερίδος MICHODIERE 27.
Το περίεργον είναι ότι η επιστολή εξετάζεται από τον Σ. Παττακόν, αποστέλλεται εις ΚΥΠ ίνα αναφέρη, και η ΚΥΠ εις Πρεσβείαν διά τα «κατά την κρίσιν της».
Τελικώς, η αλληλογραφία τίθεται εις το Αρχείον ΣΝΑΑ Παρισίων».

Φωτογραφία από την στήλη «Αποκαλύψεις» του Σπύρου Καρατζαφέρη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (21/4/1980)
Φωτογραφία από την στήλη «Αποκαλύψεις» του Σπύρου Καρατζαφέρη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (21/4/1980)

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στη «Μηχανή του Χρόνου»
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo