Κειμενα

Κείμενα

Η Βίκυ Φλέσσα, το «αλάτι» και οι ενσαρκώσεις του Γκας Πορτοκάλος

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019

Η Βίκυ Φλέσσα, το «αλάτι» και οι ενσαρκώσεις του Γκας Πορτοκάλος

Σε έναν ατυχή «πορτοκαλισμό»* υπέπεσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην ΕΡΤ η δημοσιογράφος, φιλόλογος και υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, Βίκυ Φλέσσα.

Στην προσπάθειά της να αναδείξει τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας και να αποδείξει πως με την εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο, θα παλέψει για την Ελλάδα μέσω του πολιτισμού, η κ. Φλέσσα έκανε το τραγικό λάθος να χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα τη λέξη «αλάτι», που δεν έχει ελληνική αλλά ινδοευρωπαϊκή ρίζα, συνδέοντάς την μάλιστα με το αγγλικό «salary» (μισθός), δηλαδή την «φούχτα αλάτι που έδιναν στους στρατιώτες ως μισθό»!

Το θέμα ανέδειξε μέσα από το λογαριασμό του στο Facebook ο συγγραφέας, λογοτέχνης και μεταφραστής, Νίκος Σαραντάκος, ο οποίος προκειμένου να αποδομήσει τον ισχυρισμό της κ. Φλέσσα, επικαλέστηκε το ετυμολογικό λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη, που επανειλημμένα τον έχει καλέσει σε εκπομπές της.


* Πορτοκαλισμός: ελληνική σλανγκιά (αργκό) που χρησιμοποιούμε όταν κάποιος αποδίδει λανθασμένα ελληνοκεντρικές ετυμολογίες σε ξένες λέξεις. Αναφέρεται και ως «Portokalos Syndrome» (από τον χαρακτήρα του «Γάμος αλά ελληνικά», Γκας Πορτοκάλος).
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo