ΚΕΙΜΕΝΑ

Κείμενα

Τι σχέση έχει η Ναυτική Βάση του Γκουαντάναμο με τα McDonald's, τα KFC και τα Starbucks;

Σάββατο, 6 Απριλίου 2019

Τι σχέση έχει η Ναυτική Βάση του Γκουαντάναμο με τα McDonald's, τα KFC και τα Starbucks;

Η Ναυτική Βάση του Γκουαντάναμο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Κούβας και αποτελεί την παλαιότερη εκτός συνόρων ναυτική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Από το 1959, η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας τη θεωρεί παράνομη με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Το 2002, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν στρατόπεδα κράτησης προκειμένου να φυλακίσουν μαχητές από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες περιοχές ως ύποπτους για τρομοκρατία. Οι φυλακές του Γκουαντάναμο έχουν κατακριθεί από την παγκόσμια κοινότητα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κακομεταχείριση, ψυχικά και σωματικά βασανιστήρια ακόμη και με τεχνητούς πνιγμούς.

Σε ειδικά διαμορφωμένα στρατόπεδα κρατούνται και παιδιά κάτω των 16 ετών που συλλαμβάνονται από τον αμερικανικό στρατό με την κατηγορία των «ανήλικων πολεμιστών». Έχουν αναφερθεί 22 εισαγωγές νεαρών κρατουμένων στις φυλακές, με χαρακτηριστικότερη αυτή του 10χρονου, Αμπαντουλάχ Ράμαν, τον οποίο οι γονείς τον έψαχναν για επτά μήνες.


Τα στρατόπεδα κράτησης στον Κόλπο του Γκουαντάναμο
Τα στρατόπεδα κράτησης στον Κόλπο του Γκουαντάναμο


Πολυεθνικές κολοσσοί… ακατάλληλες για Κουβανούς!


Πέρα από τις φρικτές συνθήκες κράτησης ωστόσο, εντός της βάσης του Γκουαντάναμο, στεγάζονται και αμερικανικές πολυεθνικές κολοσσοί.

Αλυσίδες ταχείας εστίασης όπως τα «McDonald's», τα «Subway», η «Pizza Hut», οι συνεργαζόμενες εταιρείες «KFC» και «Taco Bell» καθώς και τα «Starbucks Coffee», λειτουργούν εκεί για να ικανοποιούν τις ανάγκες όσων υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά και των επισκεπτών. Στους Κουβανούς όμως, απαγορεύεται η πρόσβαση.

Ορισμένοι από τους κρατούμενους που συνεργάζονται στις ανακρίσεις,  λαμβάνουν ως «δώρο» γεύματα, τα γνωστά «Happy Meals» των «McDonald's». Οι χώροι εστίασης λειτουργούν από το Τμήμα του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Huffingtonpost, Ryan J. Reilly, που είχε επισκεφθεί το χώρο πριν κάποια χρόνια, υπάρχουν ακόμη μια ιρλανδική παμπ, αρκετά μπαρ με φθηνή μπύρα, ένα εστιατόριο με παραδοσιακά πιάτα της τζαμαϊκανής κουζίνας και της Καραϊβικής (jerk house) και μία καντίνα έξω από την αίθουσα δικαστηρίων.


Στο Γκουαντάναμο στεγάζονται μεταξύ άλλων αλυσίδες ταχείας εστίασης όπως τα «McDonald's», τα «Subway» και τα «Starbucks Coffee» καθώς και η ιρλανδική παμπ «O' Kelly's»
Στο Γκουαντάναμο στεγάζονται μεταξύ άλλων αλυσίδες ταχείας εστίασης όπως τα «McDonald's», τα «Subway» και τα «Starbucks Coffee» καθώς και η ιρλανδική παμπ «O' Kelly's»

Το 2009, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε την Προεδρία των ΗΠΑ, είχε υποσχεθεί πως τα στρατόπεδα κράτησης στο Γκουαντάναμο θα κλείσουν οριστικά. Συγκεκριμένα, δήλωνε πως: «Το να κρατάμε τις εγκαταστάσεις ανοιχτές, είναι αντίθετο στις αρχές μας».

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές του να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο για το κλείσιμο των φυλακών, οι Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στέκονταν εμπόδιο καθώς ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι ως προς τη μεταφορά των κρατουμένων σε αμερικανικό έδαφος ή την ανέγερσή νέων κέντρων κράτησης.

Με την ανάληψη της Προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, το ενδεχόμενο κλεισίματος των φυλακών όχι μόνο απομακρύνθηκε αλλά σύμφωνα και με τον ίδιο τον Πρόεδρο, θα γεμίσουν με «κακούς τύπους που είναι πάρα πολλοί, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών»!

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στη «Μηχανή του Χρόνου»

Με πληροφορίες από: huffpost.comnews.foodfacts.info
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo