ΚΕΙΜΕΝΑ

Κείμενα

Ο Θανάσης Γούναρης στο Non Paper: Το Κόμμα Πειρατών δεν είναι μόνο κόμμα αντίδρασης. Είναι και κόμμα ουσίας

Τρίτη, 9 Απριλίου 2019

Ο Θανάσης Γούναρης στο Non Paper: Το Κόμμα Πειρατών δεν είναι μόνο κόμμα αντίδρασης. Είναι και κόμμα ουσίας

Πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στην Αθήνα, ήταν ο εκπαιδευτικός που είχε προκαλέσει έντονα το ενδιαφέρον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την επιλογή του να φορέσει μία μαύρη μπλούζα που έγραφε «Είπαμε ΟΧΙ – ΞΑΝΑΕΙΠΑΜΕ ΟΧΙ – Τι δεν καταλαβαίνεις;». Ήταν ένα ήπιο και cool τρολάρισμα στην κυβέρνηση, όπως είχε δηλώσει κι ο ίδιος.

Από τις 14 Ιανουαρίου 2012, ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας ενώ την ίδια χρονιά, κατέβασε στον εκπαιδευτικό χώρο πανελλαδικό ψηφοδέλτιο με την επωνυμία «Πειρατές στην Εκπαίδευση» όπου εξελέγη για δύο μάλιστα τετραετίες στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, δηλαδή στο κεντρικό δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο.

Ενόψει των επερχόμενων εκλογών σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και με αφορμή την πρόσφατη υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της Οδηγίας της Ε.Ε. για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο, το Non Paper συνάντησε τον πρόεδρο του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, Θανάση Γούναρη, ο οποίος μας μίλησε για την προϊστορία και τις θέσεις του κινήματος των Πειρατών, τις συνέπειες που θα έχει πρακτικά για το μέλλον του διαδικτύου η υπερψήφιση της Οδηγίας Copyright, αλλά και για τις εξελίξεις σχετικά με την επικείμενη συνεργασία τους με τη ΛΑ.Ε. του Παναγιώτη Λαφαζάνη στις ευρωεκλογές.

Θα ξεκινούσα τη συζήτηση από την επικαιρότητα, αλλά επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει τι είναι το Κόμμα Πειρατών, θα 'θελα να μου πείτε αρχικά πότε ιδρυθήκατε και με ποια αφορμή.

Το Κόμμα Πειρατών στη χώρα μας ιδρύθηκε το 2012. Το πρώτο Πειρατικό Κόμμα ιδρύθηκε το 2006 στη Σουηδία, τότε που άρχισαν οι διώξεις για το Pirate Bay. Από τότε, ασχοληθήκαμε πολύ έντονα με αυτό που συνέβαινε. Εδώ στην Αθήνα, και γενικά στη χώρα μας, υπάρχει ακόμα το Α.Μ.Δ.Α. (Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών), που ξεκίνησε πιο πριν από τους Πειρατές και το Pirate Bay. Τότε, γύρω στο 2003, μία ομάδα φίλων που ασχολούμασταν με διαδικτυακά παιχνίδια, αποφασίσαμε να ενώσουμε τους υπολογιστές μας για να μπορούμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας. Αυτό κάποια στιγμή μεγάλωσε και φτάσαμε περίπου τα 24.000 μέλη. Όταν λοιπόν δημιουργήθηκε η ιστορία με το Pirate Bay στη Σουηδία το 2006, προσπαθήσαμε με κάποια άτομα να δημιουργήσουμε κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα. Στην αρχή, απέτυχαν οι προσπάθειες γιατί ήταν λίγο «εξτρεμιστικό» για τη χώρα μας να γίνει κάτι τέτοιο. Έγινε μία απόπειρα το 2009, κατόπιν το 2010, αλλά τα παρατήσαμε γιατί βλέπαμε ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Ώσπου ξαφνικά, κατά τις αρχές του 2012, όταν οι Γερμανοί Πειρατές εξέλεξαν αρκετούς συμβούλους σε διάφορα κρατίδια (άγγιζαν το 6% τότε), μπήκαμε στο site που είχαμε φτιάξει και είδαμε ότι υπήρχε κόσμος που αλληλεπιδρούσε. Έτσι λοιπόν, κάναμε ουσιαστικά μία αντιγραφή του καταστατικού του Κόμματος των Σουηδών Πειρατών και πήγαμε στον Άρειο Πάγο για να ιδρύσουμε το κόμμα.

Είστε ένα κόμμα που ασχολείστε μόνο με θέματα που αφορούν την ελευθερία της πληροφορίας στο διαδίκτυο ή έχετε στην ατζέντα σας κι άλλους τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, το περιβάλλον κ.α.;

Ως βασικό κομμάτι με το οποίο ασχολούμαστε, έχουμε τα ψηφιακά δικαιώματα. Υπάρχει ένα τρίπτυχο θεμάτων: Ελευθερία του διαδικτύου - Άμεση Δημοκρατία - Ανθρώπινα δικαιώματα. Πάνω σ' αυτό το τρίπτυχο που έχουν όλα τα Κόμματα Πειρατών, μπορούν να στηριχτούν τα πάντα. Αυτό σημαίνει ότι σε πάρα πολλά ζητήματα, για όποιο ερώτημα μπαίνει για την οικονομία, την υγεία ή την παιδεία, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Από το 2012, που ιδρύθηκαν τα περισσότερα Πειρατικά κόμματα λόγω της ανόδου των Γερμανών Πειρατών, μέχρι το 2014, αρχίσαμε να μαζευόμαστε κάθε μήνα ένας ή δύο αντιπρόσωποί μας σε κάποια χώρα ώστε να φτιάξουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για μία σειρά ζητημάτων. Για αυτές τις ευρωεκλογές, ξεκινήσαμε ένα χρόνο πριν, παίρνοντας σαν βάση εκείνο το πρόγραμμα και σαν δεύτερο κομμάτι, όλα τα υπόλοιπα Πειρατικά κόμματα στην Ευρώπη που δημιουργήθηκαν από το 2014, με μπροστάρηδες τους Τσέχους και τους Ισλανδούς. Επομένως, στο ερώτημα εάν ασχολούμαστε μόνο με αυτά ζητήματα ή με όλα, η απάντηση είναι «Ναι με όλα», και όπου δεν έχουμε θέση (π.χ. στα εθνικά θέματα), βάζουμε σαν standard αυτές τις βασικές αρχές που προαναφέρθηκαν.

Ως Κόμμα Πειρατών τοποθετείστε στην κλασική διαίρεση «Αριστερά - Κέντρο - Δεξιά», ή είστε περισσότερο ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα;

Όχι, τη διαίρεση αυτή τη θεωρούμε ξεπερασμένη. Είμαστε πολυσυλλεκτικό κόμμα αλλά με την έννοια ότι μας ενώνουν συγκεκριμένα πράγματα, που μπορεί να τα έχει κάποιος ως «πιστεύω» είτε ανήκει στην Αριστερά είτε στο Κέντρο είτε στη Δεξιά. Σίγουρα όμως, δεν μπορούν να είναι μέλη ή στελέχη μας άνθρωποι που δεν δέχονται την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δηλαδή φασίστες, ακροδεξιοί εθνικιστές δεν θα μπορούν να είναι εκ των πραγμάτων γιατί δεν θα δεχθούν τις βασικές μας αρχές.

Έχετε δεχθεί χλευαστικά σχόλια για την επιλογή του ονόματος του κόμματός σας;

Έχουν γίνει τέτοια περιστατικά ναι. Μάλιστα, υπήρχε ένα ψηφοδέλτιο στη Ρόδο όπου είχαμε έναν υποψήφιο και από κάτω κάποιος έγραψε «Τζακ Σπάροου» (γέλια). Εμείς τρολάρουμε και τον εαυτό μας, δεν έχουμε πρόβλημα. Ο Πειρατής δεν είναι κακός. Αν το πάρουμε και ετυμολογικά, η λέξη «πειρατής» βγαίνει από το ρήμα «πειράω-ώ», που σημαίνει δοκιμάζω. Πολλοί μας θεωρούν λίγο αιθεροβάμονες, σαν τους Ρομπέν των Δασών που θα πάρουμε την εξουσία ή τα πλούτη και θα τα δώσουμε στους φτωχούς. Δεν μας πειράζει. Και μετά από 50 χρόνια κάποτε, αν διαλυθούμε, θα θυμούνται ότι υπήρχε ένα κόμμα που λεγόταν Κόμμα Πειρατών, ενώ κάποια άλλα δεν θα τα θυμάται κανείς. Γενικά πάντως, είμαστε στην αρχή ακόμα. Το Πειρατικό έχει πολύ μέλλον. Έτσι πιστεύω.

Τι ποσοστά καταγράφουν τα Πειρατικά Κόμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2014, εκλέξαμε μία γερμανίδα ευρωβουλευτή, την Julia Reda. Οι δύο Σουηδοί που είχαν εκλεγεί στις ευρωεκλογές του 2009, δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν, ίσως γιατί έκατσε τότε ο κουρνιαχτός από το Pirate Bay. Οι Τσέχοι Πειρατές απ' την άλλη, που ιδρύθηκαν το 2009, συγκέντρωσαν πριν ένα χρόνο ένα ποσοστό της τάξης του 19-20% (είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση), εξέλεξαν δήμαρχο στην Πράγα, και καλπάζουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές για πρωτιά. Εικάζουμε ότι θα έχουμε 3-4 Πειρατές ευρωβουλευτές απ' την Τσεχία. Ακόμη, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στο Λουξεμβούργο, το Κόμμα Πειρατών εξέλεξε βουλευτή. Οι Λετονοί Πειρατές επίσης είναι πολύ ψηλά και πιθανόν να εκλέξουν ευρωβουλευτή, όπως επίσης είναι πιθανόν να εκλέξουν ευρωβουλευτή και οι Γερμανοί Πειρατές. Μάλιστα, στις ευρωεκλογές του 2014, επειδή στη Γερμανία οι ευρωεκλογές δεν γίνονται με σταυρό αλλά με λίστα, ο Νο.2 του γερμανικού Πειρατικού Κόμματος, που για ελάχιστες ψήφους δεν εξελέγη, ήταν Έλληνας.

Πειρατικά κόμματα δεν υπάρχουν μόνο στην Ευρώπη. Σοβαρός πυρήνας Πειρατών υπάρχει και στη Μασαχουσέτη. Πρόσφατα επίσης, μας ζήτησαν βοήθεια και τεχνογνωσία άνθρωποι που κατεβαίνουν με το Κόμμα Πειρατών στο Ισραήλ.

Είστε ένα κόμμα που φαίνεται ότι λειτουργεί εξ' ολοκλήρου αμεσοδημοκρατικά. Θεωρείτε ότι το σημερινό πρότυπο της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας είναι επαρκές ή πιστεύετε ότι χρειάζεται ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης όπου οι πολίτες θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, και όχι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο Κοινοβούλιο;

Ναι, λειτουργούμε εντελώς αμεσοδημοκρατικά και είμαστε όλοι ίσοι. Πιστεύουμε δηλαδή στη συλλογική ευφυία και όχι στην πεφωτισμένη ηγεμονία. Καμία από τις αποφάσεις μας που λαμβάνονται, δεν την παίρνει η Διοικούσα Επιτροπή. Το μόνο που κάνει η Επιτροπή είναι κάποια πρόταση στο σώμα των μελών, το οποίο σε ηλεκτρονική ψηφοφορία θα αποφασίσει. Ακόμη, είμαστε υπέρ της «ρευστής δημοκρατίας», του λεγόμενου «liquid feedback». Ένα εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων πολύ προχωρημένο, που ελάχιστα Πειρατικά κόμματα χρησιμοποιούν. Όσον αφορά το ερώτημα, προφανώς πιστεύουμε το δεύτερο, και σίγουρα χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η ανακλητότητα. Σε επέλεξα να μου κάνεις αυτό. Δεν το κάνεις, φύγε. Απλό.

Πριν από δύο βδομάδες, υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο η Οδηγία της Ε.Ε. για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο. Σε ανακοίνωσή σας, ως κόμμα, είχατε τονίσει ότι «πρόκειται για ένα θέμα που αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα, θα επηρεάσει τις ελευθερίες της δικής μας και των επόμενων γενεών». Πρακτικά, τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η Οδηγία με απλά παραδείγματα;

Η Οδηγία αυτή έχει πολλά επίμαχα άρθρα. Το Άρθρο 13 και 11 είναι τα πιο βαριά. Τι σημαίνει το Άρθρο 13 με απλό παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεσαι σε μία διαδήλωση όπου ακούγεται ένα αντιστασιακό τραγούδι και βιντεοσκοπείς έναν αστυνομικό να χτυπά αδιάκοπα έναν διαδηλωτή. Πριν την ισχύ του άρθρου, με το που ανεβάσεις το βίντεο στο Facebook ή στο YouTube, εάν ο πάροχος διαπιστώσει τυχόν παραβίαση δικαιώματος, θα σου πει «κατέβασέ το». Με την ισχύ του άρθρου όμως, με το που προσπαθήσεις να ανεβάσεις το βίντεο, επειδή πια ο πάροχος θα είναι υπεύθυνος για αυτά που ανεβάζεις και όχι εσύ ο ίδιος, προκειμένου να αποφύγει νομικές κυρώσεις, θα αναγκαστεί να βάλει ένα φίλτρο. Οπότε εξαιτίας του φίλτρου/αλγορίθμου, η ανάρτηση δεν θα ανέβει καν. Αυτό είναι λογοκρισία. Όσον αφορά το Άρθρο 11 τώρα. Ας πούμε ότι έχεις ένα blog και γράφεις διάφορα άρθρα. Επειδή όμως δεν μπορείς να καλύψεις όλη την ειδησεογραφία, θα πάρεις και μία είδηση από ένα μεγάλο site και θα βάλεις την αντίστοιχη παραπομπή. Με την ισχύ του άρθρου, ενώ πριν δεν θα ζητούσες την άδεια από το συγκεκριμένο μέσο, τώρα αν την πάρεις, θα πρέπει να τους πληρώσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην πληρώσεις, εφόσον είσαι οικονομικά αδύνατος, και να κλείσεις το blog σου. Επομένως, μοναδικές κερδισμένες θα είναι οι 4-5 εταιρείες-κολοσσοί που ελέγχουν όλη την ειδησεογραφία. Εσύ θα είσαι ο χαμένος. Άρα, έχουμε και εκεί λογοκρισία.

Εμείς ως Κόμμα Πειρατών, δεν είμαστε κατά των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Κάθε άλλο. Το να λέμε δηλαδή ότι οι πειρατές φταίνε που έχουν μειωθεί τα έσοδα των εταιρειών ή των παραγωγών, είναι λάθος, γιατί τελικά οι δημιουργοί από τις μεγάλες εταιρείες δεν παίρνουν τίποτα. Το παράνομο κατέβασμα δίνει τη δυνατότητα σε εμάς να επιλέξουμε το καλό. Το κακό προϊόν είναι αυτό που θα θιχτεί, γιατί απλούστατα δεν θα το αγοράσουμε. Άλλωστε, οι δημιουργοί του «Game of Thrones» παραδέχθηκαν δημόσια ότι έγιναν γνωστοί εξαιτίας των πειρατών.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από την προώθηση τέτοιων εμπορικών συμφωνιών όπως η Οδηγία για τα Copyright, που δεν είναι τίποτε άλλο από την ACTA2, το TTIP και την ACTA, οι οποίες απορρίφθηκαν πανηγυρικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο παρελθόν;

Οι μεγάλες εταιρείες, το Hollywood, και οι λομπίστες. Όλες αυτές οι συμφωνίες γίνονται κάτω από το τραπέζι και πίσω από κλειστές πόρτες. Εμείς δεν κυκλοφορούμε μέσα στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ξέρουμε τι γίνεται, αλλά από ελάχιστους ανθρώπους που μπορούμε να έχουμε μία άποψη, θα δεις ότι αυτοί που κυκλοφορούν (σχεδόν όλοι) είναι από λόμπι και προωθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Ουσιαστικά, είναι ένα σταθερό και μόνιμο αλισβερίσι συμφερόντων και ανθρώπων που ψηφίζουν με βάση τα συμφέροντα κάποιων άλλων, και όχι αυτών για τους οποίους έχουν πάει εκεί να υποστηρίξουν. Δεν λειτουργεί σωστά το Ευρωκοινοβούλιο. Ελάχιστοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Εμείς τρολάρουμε και τον εαυτό μας, δεν έχουμε πρόβλημα [...] Πολλοί μας θεωρούν λίγο αιθεροβάμονες, σαν τους Ρομπέν των Δασών που θα πάρουμε την εξουσία ή τα πλούτη και θα τα δώσουμε στους φτωχούς. Δεν μας πειράζει.
Εμείς τρολάρουμε και τον εαυτό μας, δεν έχουμε πρόβλημα [...] Πολλοί μας θεωρούν λίγο αιθεροβάμονες, σαν τους Ρομπέν των Δασών που θα πάρουμε την εξουσία ή τα πλούτη και θα τα δώσουμε στους φτωχούς. Δεν μας πειράζει.

Πώς μπορούν οι πολίτες να αντισταθούν αποτελεσματικά σ' αυτές τις συμφωνίες που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες και παραβιάζουν κατάφωρα την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο;

Μία πρώτη κύρωση της Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα γίνεται στις 15 Απριλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου οι υπουργοί Γεωργίας θα κληθούν να καταθέσουν τη θέση της κάθε χώρας. Εμείς ήδη έχουμε συντάξει κείμενο και προσπαθήσαμε να το προωθήσουμε να φτάσει στα χέρια του υπουργού για να μην την υπογράψει. Αυτό έπρεπε να κάνουν οι πολίτες σε όλες τις χώρες. Από 'κει και πέρα, θα έρθει κάποια στιγμή προς κύρωση στην ελληνική Βουλή και θα πρέπει να μην την περάσει. Τόσο απλά. Άρα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ποιους θα επιλέξουμε να μας εκπροσωπούν στην Ευρωβουλή αλλά και ποιους θα έχουμε και στη δική μας Βουλή για να μπορέσουν να σταματήσουν τέτοιες συμφωνίες. Πάντως, τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα. Εγώ είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι δεν θα περάσει.

Πριν μερικούς μήνες, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας του Κόμματος Πειρατών με αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε. για το ενδεχόμενο κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές. Έχει οριστικοποιηθεί πλέον η εκλογική συνεργασία σας;

Το σώμα των μελών μας για να περάσει μία τέτοιου είδους συνεργασία, χρειαζόταν πλειοψηφία άνω των 2/3 των ψηφισάντων, δηλαδή άνω του 66%. Πήρε 73%, δηλαδή παραπάνω από το επιτρεπτό, και πλέον υλοποιείται. Άρα ναι, θα συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές μαζί με τη Λαϊκή Ενότητα. Δεν υπήρχε περίπτωση άλλωστε, εμείς ως Πειρατές, να συνεργαζόμασταν με κόμματα των οποίων οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ ή απείχαν κατά την ψηφοφορία της ACTA2 στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Νίκος Χουντής από τη ΛΑ.Ε., μαζί και με την Σοφία Σακοράφα, ήταν οι μόνοι που καταψήφισαν τη συμφωνία, οπότε αυτό έπαιξε ίσως και το σημαντικότερο ρόλο για την απόφαση αυτή.

Ως Πειρατές, θα έχουμε δύο σημαντικούς υποψηφίους για την Ευρωβουλή, έναν άνδρα και μία γυναίκα για την ποσόστωση: τον αντιπρόεδρο και για πολλά χρόνια στέλεχος του Κόμματος Πειρατών, Βασίλη Περαντζάκη, και την Πηνελόπη Πετροπούλου, συγγραφέα του προγράμματός μας για την υγεία, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, των Γιατρών του Κόσμου, του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος, και του Συνδέσμου Ελλήνων Επιστημόνων.

Ποια είναι τα 3 βασικά σημεία της ατζέντας σας, για τα οποία θα παλέψετε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εάν εκλεγείτε;


Όπως σου προανέφερα και στην αρχή, οι τρεις βασικές μας αρχές είναι η ελευθερία στο διαδίκτυο, η δημοκρατία, και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και όταν λέμε ανθρώπινα δικαιώματα, δεν εννοούμε μόνο τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ανθρώπινο δικαίωμα είναι και η υγεία, η παιδεία, η ποιότητα ζωής, η μόρφωση, το περιβάλλον, η ελευθερία της έκφρασης και πολλά ακόμη. Από 'κει και πέρα, εμείς θα λειτουργήσουμε τελείως επαναστατικά. Από την στιγμή που εκλέξουμε ευρωβουλευτή, αυτό σημαίνει ότι θα είναι ανακλητός και θα κάνει μία συγκεκριμένη δουλειά την οποία θα του αναθέτει ανά πάσα στιγμή ο κόσμος ο οποίος τον έστειλε, ακόμα κι αν ο ίδιος ο ευρωβουλευτής έχει αντίθετη άποψη. Αυτό είναι για 'μας το διά ταύτα. Είναι ο πολιτικός πολιτισμός μας, ο «πειρατοϊός» που θέλουμε να βάλουμε. Το Κόμμα Πειρατών δεν είναι μόνο κόμμα αντίδρασης. Είναι και κόμμα ουσίας.

Το Κόμμα Πειρατών θα στηρίξει εκλογικούς συνδυασμούς στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Εδώ και πολύ καιρό, είχαμε ξεκινήσει μία προσπάθεια που λέγεται «Οικολογική Συμμαχία». Δεν ξέρω αν θα ολοκληρωθεί, γιατί όταν κάτι πάει να γίνει καλό, αρχίζουν και μπλέκονται διάφοροι που θέλουν να το καπελώσουν, όπως για παράδειγμα οι οικολόγοι Γ. Τσιρώνης και Γ. Δημαράς. Η δική μου αίσθηση είναι ότι η Οικολογική Συμμαχία δεν θα κατέβει γιατί έχουμε αποφασίσει να αποχωρήσουμε, αλλά και γιατί θέλουμε να ρίξουμε όλο το βάρος και αυτών των 35 ανθρώπων που ήταν αποφασισμένοι να ασχοληθούν με την Περιφέρεια, στις ευρωεκλογές.

Είχατε συνεργαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα και με το «Μέτωπο Νίκης» της Ραχήλ Μακρή. Συνεχίζετε να έχετε επαφές;

Πριν κάποιο καιρό, η κ. Μακρή μου έκανε πρόταση να είμαι μέλος του «Μετώπου Νίκης». Επειδή το καταστατικό του Κόμματος Πειρατών αναφέρει ότι δεν μπορεί να είσαι μέλος στους Πειρατές και σε άλλο κόμμα, από την στιγμή που δεν είναι κόμμα αλλά μία πολιτική κίνηση-κίνημα, είπα μετά χαράς να συμμετέχω όπως συμμετέχω και σε άλλα κινήματα. Η κ. Μακρή αργότερα έγινε και μέλος του Κόμματος Πειρατών. Σιγά-σιγά όμως, άρχισε να αναπτύσσει μία ρητορική μίσους που εμένα με ενοχλούσε. Της έκανα και παρατήρηση, χάριν αστειότητας βέβαια, αλλά από τότε δεν ξαναμιλήσαμε.

Για τις βουλευτικές εκλογές θα είστε έτοιμοι;


Θα συμμετέχουμε σίγουρα και σ' αυτές. Ακόμα κι αν γίνονταν αύριο, είμαστε έτοιμοι να κατέβουμε και αυτόνομα. Έχουμε υποψηφίους παντού. Αλλά ενδέχεται να υπάρχει και συνεργασία. Αν πάει καλά αυτή η συνεργασία με τη ΛΑ.Ε., γιατί όχι και αργότερα; Όλα εξαρτώνται από την ειλικρίνεια που θα υπάρχει ανάμεσα σε εμάς και τη Λαϊκή Ενότητα, και γενικώς την επιτυχία του εγχειρήματος.

Διαδικτυακά, τον Θανάση Γούναρη μπορείτε να τον βρείτε στις εξής ιστοσελίδες:

Facebook: Thanasis Gounaris
Twitter: THANASIS GOUNARIS
Mixcloud: Thanasis Gounaris (Εκπομπή «Δημοκρατία της Μπανανίας» στην ERT Open)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, μπείτε στην ιστοσελίδα www.pirateparty.gr.

• ⸻⸻⸻⸻ •

* Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις 7/4/2019
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo