Κειμενα

Κείμενα

Η Blackwater σχεδιάζει την αποστολή 5.000 μισθοφόρων στη Βενεζουέλα

Κυριακή, 5 Μαΐου 2019

Η Blackwater σχεδιάζει την αποστολή 5.000 μισθοφόρων στη Βενεζουέλα

Σχέδιο ανατροπής του Μαδούρο με την αποστολή 5.000 μισθοφόρων στη Βενεζουέλα απεργάζεται η Blackwater, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, επικαλούμενο τέσσερις καλά πληροφορημένες πηγές, ο ιδρυτής της γνωστής εταιρείας μισθοφόρων και ιδιωτικής φύλαξης, Έρικ Πρινς, έχει συναντηθεί ήδη με ισχυρούς ανθρώπους και πλούσιους Βενεζουελάνους που ζουν στις ΗΠΑ, ενώ έχει στραφεί και σε προσωπικότητες από ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να χρηματοδοτήσει το σχέδιό του.

Για να πείσει τους εν δυνάμει χρηματοδότες του, ο ένθερμος οπαδός του Τραμπ επικαλείται το επιχείρημα ότι ο Γκουαϊδό έχει τη δικαιοδοσία να έχει το δικό του στρατό, αφού έχει αναγνωριστεί από αρκετές χώρες ως νόμιμος πρόεδρος της χώρας.

Το σχέδιο του Πρινς προβλέπει οι μισθοφόροι να είναι από χώρες της Λατινικής Αμερικής, γιατί -όπως υποστηρίζει- δεν θα ήταν το ίδιο ανεκτή στην κοινή γνώμη η παρουσία αμερικανών πολιτών στις επιχειρήσεις, ενώ το ποσό που αναζητά ανέρχεται κατά το ελάχιστο στα 40 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία του πετρελαϊκού τομέα της Βενεζουέλας, τα οποία ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Blackwater έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ, όταν το 2007 μισθοφόροι της εταιρείας πυροβόλησαν και σκότωσαν 17 ιρακινούς πολίτες στην Πλατεία Νισούρ στη Βαγδάτη, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Να σημειωθεί ότι ο Πρινς, πέρα από το γεγονός ότι έχει δωρίσει στο παρελθόν 100.000 δολάρια σε επιτροπή πολιτικής δράσης επιχειρηματικών συμφερόντων (PAC) υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, είναι και αδελφός της υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης Τραμπ, Μπέτσι ντε Βος.

Τις πληροφορίες του Reuters πάντως, απέφυγαν να σχολιάσουν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του Γκουαϊδό αλλά και ο εκπρόσωπος του Πρινς, Μαρκ Κοέν, ο οποίος αρκέστηκε στη δήλωση ότι «ο Πρινς δεν κάνει σχέδια για να επιχειρήσει ή να υλοποιήσει επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα». Τις πληροφορίες δεν σχολίασαν ούτε εκπρόσωποι της κυβέρνησης Μαδούρο.

Με πληροφορίες από: reuters.comtvxs.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo