ΚΕΙΜΕΝΑ

Κείμενα

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θυσιάστηκε για χάρη των τραπεζών

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θυσιάστηκε για χάρη των τραπεζών

Την αναμόρφωση της διαδικασίας σχεδιασμού προγραμμάτων με στόχο την αποφυγή της επανάληψης λαθών σε χώρες όπως η Ελλάδα, επιχειρεί με μία «αξιολόγηση» των δικών του προγραμμάτων το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Στη σχετική έκθεση του Ταμείου, στην οποία αποτιμώνται τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν από το 2008 έως το 2017, διαπιστώνονται σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικές αστοχίες και παραλείψεις με επανειλημμένες μάλιστα αναφορές στην Ελλάδα που αναδεικνύουν:

  • Τον εσφαλμένο τρόπο προσέγγισης σε αρχικό στάδιο του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
  • Την δυσανάλογη έμφαση που δόθηκε στη δημοσιονομική προσαρμογή
  • Τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη

Για πρώτη φορά, το ΔΝΤ αναδεικνύει με σαφήνεια το γεγονός ότι η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους λειτούργησε κυριολεκτικά σαν σανίδα σωτηρίας για τις τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς την κρίσιμη διετία 2011-2012 η χώρα μας αποπλήρωσε ομόλογα αξίας 50 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονταν ως επί το πλείστον στη δικαιοδοσία ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης υπονόμευσε τόσο τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας όσο και την ίδια την αποτελεσματικότητα του «κουρέματος» του χρέους (PSI) το 2012. «Η συγκεκριμένη εξέλιξη», σημειώνει το ΔΝΤ, «οφειλόταν στους φόβους για μια συνολική διάχυση της κρίσης στην Ευρωζώνη, κάτι που όμως τελικά δεν αποφεύχθηκε».

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το Ταμείο υπενθυμίζει ότι το 2010 είχε εγκρίνει για τη χώρα μας ένα δάνειο-μαμούθ ύψους 30 δισ. ευρώ, το οποίο μολονότι ήταν διαθέσιμο, δεν πιστοποιούσε σε εκείνη τη χρονική συγκυρία τη βιωσιμότητα του χρέους. Για τον λόγο αυτό, είχε χρειαστεί να υπάρξει μία αλλαγή στο πλαίσιο των σχετικών κανόνων μέσω της προσθήκης της «συστημικής εξαίρεσης», η οποία επέτρεψε στο Ταμείο να παρακάμψει τον σκόπελο της βιωσιμότητας, μέσω της επίκλησης του κινδύνου για μία γενικότερη εξάπλωση της κρίσης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της αναγκαίας αναδιάρθρωσης.

Ακόμη, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι είχε προβεί σε «υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις», οι οποίες οδήγησαν στο να υποτιμηθεί ο αντίκτυπος που θα έχει η δημοσιονομική προσαρμογή στην ανάπτυξη και την πορεία του χρέους.

Τέλος, όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, παρά το γεγονός ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα βρισκόταν στο επίκεντρο των προγραμμάτων του ΔΝΤ, η έκθεση του Ταμείου σημειώνει ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά μ.ο. στο 10,5% σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία., ενώ παράλληλα τονίζεται ότι παρόλο που το ποσοστό αυτό άρχισε να μειώνεται στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία μόνο μετά το πέρας των προγραμμάτων, το συγκεκριμένο θέμα παραμένει ακόμα μία ανοιχτή πρόκληση για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo