ΚΕΙΜΕΝΑ

Κείμενα

Ο Ασάνζ είναι βαριά άρρωστος και κανείς δεν μιλάει γι' αυτό

Τρίτη, 4 Ιουνίου 2019

Ο Ασάνζ είναι βαριά άρρωστος και κανείς δεν μιλάει γι' αυτό

Την περασμένη Παρασκευή, ο σουηδός δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ, Περ Σάμουελσον, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η υγεία του ιδρυτή των Wikileaks έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι δυνατόν να διεξαγάγει μία κανονική συζήτηση μαζί του.

Η αποκάλυψη αυτή δημοσιεύθηκε από ελάχιστα μέσα ενημέρωσης, τα οποία όμως έδωσαν περισσότερη έμφαση στην απόρριψη του αιτήματος αναβολής της ακροαματικής διαδικασίας του Ασάνζ από το σουηδικό δικαστήριο της Ουψάλα, παρά στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται ο Ασάνζ.

Ξένα μέσα όπως το «Reuters» κάλυψαν το θέμα με μία απλή αναφορά στον τίτλο του άρθρου, ενώ η αυστραλιανή εφημερίδα «The Sunday Morning Herald», δεν αναφέρθηκε στην υγεία του Ασάνζ ούτε καν στον τίτλο του άρθρου της. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ένα μικρό εναλλακτικό μέσο, το «World Socialist Website» το οποίο αναφέρθηκε εκτενώς γύρω από την υπόθεση της υγείας του Ασάνζ.

H Στεφανία Μαουρίτσι, ιταλίδα δημοσιογράφος που συνεργάστηκε στενά με τον Τζούλιαν Ασάνζ και το Wikileaks την προηγούμενη δεκαετία, έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter ότι «είναι πραγματικό σκάνδαλο το πώς η υγεία του έχει υπονομευθεί από την αυθαίρετη κράτηση του από τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο» και ότι «δεν θα παραμείνει σιωπηλή», ενώ η Ρενάτα Άβιλα, ακτιβίστρια και συγγραφέας που επίσης συνεργάστηκε με το Wikileaks, έγραψε ότι «ο Ασάνζ χρειαζόταν επείγουσα βοήθεια μετά την απέλασή του από την Πρεσβεία. Αντ' αυτού, δεν του επετράπη να λάβει επαρκή ιατρική θεραπεία.Μάλιστα, η Άβιλα υπογράμμισε στο tweet της ότι «ο αζέρος δημοσιογράφος, Emin Huseynov, είχε περάσει περίπου ένα χρόνο στην ελβετική Πρεσβεία στο Μπακού για να αποφύγει την πολιτική δίωξη» και πως «μετά απ' αυτό, χρειάστηκε να περάσει τουλάχιστον ένα μήνας θεραπειών προκειμένου να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση». «Φανταστείτε μετά από 7 χρόνια (σ.σ. παραταταμένης κράτησης στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο)! Στυγνό.», σημείωσε.

Ο Ασάνζ είναι τόσο βαριά άρρωστος που μετά βίας μπορεί να μιλήσει, και το γεγονός ότι από την Παρασκευή μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση για αυτό, πρέπει να απασχολεί όλους όσους νοιάζονται όχι μόνο για τον Ασάνζ, αλλά και για την ελευθερία του Τύπου, την κυβερνητική διαφάνεια και τον ειρηνικό ακτιβισμό.

Με πληροφορίες από: themindunleashed.com
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo