Κειμενα

Κείμενα

Το χρονικό της απάτης με την «ανθρωπιστική βοήθεια» στη Βενεζουέλα

Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019

Το χρονικό της απάτης της «ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Βενεζουέλα

Πολυτελή ιδιωτικά δείπνα και ξενοδοχεία, πανάκριβες αγορές, απλήρωτοι λογαριασμοί, παραποιήσεις στοιχείων και σάπια τρόφιμα, είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ του σκανδάλου το οποίο βαρύνει τους στενούς συνεργάτες του αυτοανακηρυχθέντα προέδρου της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό.

Την ώρα που όλα τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τηρούν σιγή ιχθύος, η ηλεκτρονική εφημερίδα «PanAm Post», με έδρα το Μαϊάμι, αποκάλυψε έκθεση σύμφωνα με την οποία στελέχη του κόμματος του Γκουαϊδό, «Popular Will», επιδόθηκαν σε ένα «πάρτυ» διασπάθισης εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονταν για τη λεγόμενη «ανθρωπιστική βοήθεια» στη Βενεζουέλα.

Η Ροσάνα Μπαρέρα και ο Κέβιν Ρόχας, μέλη του κόμματος Γκουαϊδό, είχαν τοποθετηθεί από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη συνοριακή πόλη της Κολομβίας, Κούκουτα, προκειμένου να επιβλέπουν τις επιχειρήσεις αλλά και να ασχολούνται με τους στρατιώτες που είχαν λιποτακτήσει από τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Επιπλέον, η Μπαρέρα είναι η κουνιάδα του νομικού, Σέρχιο Βεργκάρα, ενός από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γκουαϊδό.

Στις 23 Φεβρουαρίου, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επιχείρησε να εισάγει βοήθεια προερχόμενη από τις ΗΠΑ από τα σύνορα Βενεζουέλας-Κολομβίας, καλώντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να στραφούν εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο. Τότε, πραγματοποιήθηκαν βίαιες συγκρούσεις, μερικές δεκάδες στρατιώτες λιποτάκτησαν, ενώ ένα από τα φορτηγά της ανθρωπιστικής βοήθειας τυλίχτηκε στις φλόγες στη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ. Αργότερα, σε δημοσίευμά τους, οι «New York Times» θα αποκάλυπταν ότι η φωτιά προκλήθηκε από βόμβα μολότοφ που έριξε υποστηρικτής της αντιπολίτευσης.

Τα μέλη του στρατού που υπάκουσαν στο αίτημα του Γκουαϊδό και λιποτάκτησαν, βρέθηκαν τις τελευταίες βδομάδες στο επίκεντρο της συζήτησης, αφού εκδιώχθηκαν από τα ξενοδοχεία που διέμεναν λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Το άρθρο της «PanAm Post» ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία είχαν απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 20.000 δολαρίων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της «ανθρωπιστικής βοήθειας», διοργανωνόταν στην πόλη Κούκουτα και η μεγάλη συναυλία από τον δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί στο πλευρό του Γκουαϊδό. Μάλιστα, ο Μπράνσον είχε υποσχεθεί ότι θα συγκεντρώνονταν 100 εκατομμύρια δολάρια για τις ανάγκες του λαού της Βενεζουέλας, αν και τελικά, σύμφωνα με τους διοργανωτές τα έσοδα δεν ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Η έρευνα της «PanAm Post» καταγράφει με λεπτομέρειες πώς η Μπαρέρα και ο Ρόχας καταχράστηκαν τα υπέρογκα ποσά. Οι δύο συνεργάτες του Γκουαϊδό ζητούσαν χρηματοδότηση για όλα τα ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν τους λιποτάκτες στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, μολονότι για το μεγαλύτερο μέρος τους πλήρωναν η κυβέρνηση της Κολομβίας και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).

Ακόμη, τα δύο στελέχη του Γκουαϊδό κατηγορήθηκαν και ότι «φούσκωσαν» περισσότερο από το 50% τον αριθμό των στρατιωτών που είχαν υπό την επίβλεψή του, ξοδεύοντας δεκάδες χιλιάδες δολάρια από τα διατεθειμένα χρήματα σε ιδιωτικά δείπνα, αγορές και ξενοδοχεία. Ένας αριθμός φωτοτυπιών αποδείξεων που υποβλήθηκαν από την Μπαρέρα περιλαμβάνονται στο άρθρο.

Πηγή φωτογραφίας: panampost.com

Πηγή φωτογραφίας: panampost.com

Πηγή φωτογραφίας: panampost.com

Επιπλέον, η Μπαρέρα και ο Ρόχας προσπάθησαν να οργανώσουν ένα δείπνο με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τους λιποτάκτες σε ένα αποκλειστικό εστιατόριο στη Μπογκοτά, παριστάνοντας ότι εργάζονται για τον «πρέσβη» που είχε τοποθετήσει ο Γκουαϊδό στην Κολομβία, Ουμπέρτο Καλντερόν Μπέρτι. Το «δείπνο-έρανος» ακυρώθηκε, όταν η ομάδα του Μπέρτι ειδοποίησε άλλες διπλωματικές αποστολές στη Μπογκοτά ότι δεν βρίσκονταν πίσω από τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Οι αρχές της Κολομβίας φέρεται να αντιλήφθηκαν την διασπάθιση των τεράστιων ποσών και την κακοδιαχείριση της χρηματοδότησης, και ειδοποίησαν τον Γκουαϊδό και τον «συναρχηγό» του κόμματος «Popular Will», Λεοπόλντο Λόπεζ, αλλά δεν λάμβαναν κάποια απάντηση.

Η Μπαρέρα τότε, πήγε να συναντήσει αντιπροσώπους του Γκουαϊδό για να καταθέσει τους λογαριασμούς των εξόδων σε λογιστικό έλεγχο, αλλά πηγές ανέφεραν ότι από τους αριθμούς που κατατέθηκαν έλειπαν 100.000 δολάρια.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το 60% των τροφίμων που προορίζονταν για τη Βενεζουέλα σάπισαν. Την ευθύνη για την βοήθεια από τις ΗΠΑ μοιράζονταν η Μπαρέρα, ο Ρόχας και ο Μιγκέλ Σαμπάλ, ένας επιχειρηματίας που σύμφωνα με το ερευνητικό μπλογκ «La Tabla», διοικεί εδώ και καιρό έναν οργανισμό με σκοπό την στρατολόγηση αντικυβερνητικών ακτιβιστών.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στις κατηγορίες, με τον Γκουαϊδό να αναφέρει στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι «δεν θα ανεχθεί τη διαφθορά» και ότι οι απεσταλμένοι του «θα πρέπει να λογοδοτήσουν» για τη μεταχείριση των κονδυλίων που προορίζονταν για τους λιποτάκτες στρατιώτες, ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, άσκησε πιέσεις για «λεπτομερή έρευνα».

Οι ισχυρισμοί της «PanAm Post» συμπίπτουν με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μαδούρο, μετά τη σύλληψη του Ρομπέρτο Μαρένο, αρχηγού του επιτελείου του Γκουαϊδό, για «σχέδια» τρομοκρατίας από την αντιπολίτευση. Ο υπουργός για θέματα επικοινωνίας, Χόρχε Ροντρίγκεζ, παρουσίασε στοιχεία από συνομιλίες του Μαρένο που αφορούσαν πληρωμές προς τη «Ροσάνα από την Κούκουτα» για την πρόσληψη παραστρατιωτικών που θα οργάνωναν επιθέσεις ενάντια σε δημόσια ιδρύματα.

Πηγή φωτογραφίας: panampost.com

Το φερόμενο σκάνδαλο έρχεται στο φως της δημοσιότητας, τη στιγμή που ο Γκουαϊδό συνεχίζει να χάνει την στήριξη του λαού της Βενεζουέλας, τέσσερις μήνες σχεδόν μετά την αυτοανακήρυξή του ως «μεταβατικός πρόεδρος». Μία πρόσφατη δημοσκόπηση (της αντιπολιτευόμενης εταιρείας «Datincorp») αποκάλυψε ότι μόνο το 36% των Βενεζουελάνων αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως αρχηγό του κράτους, ποσοστό χαμηλότερο από το 49% του περασμένου Φεβρουαρίου, ενώ αντίθετα ο Μαδούρο βλέπει τη δημοτικότητά του να αυξάνεται από το 34% του περασμένου Φεβρουαρίου στο 41% τον Ιούνιο.

Με πληροφορίες από: venezuelanalysis.com, info-war.gr
Πηγή φωτογραφιών: panampost.com
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo