ΚΕΙΜΕΝΑ

Κείμενα

Συντάξεις φτώχειας για το 51% των γερμανών συνταξιούχων

Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019

Συντάξεις φτώχειας για το 51% των γερμανών συνταξιούχων

Συντάξεις κάτω των 900 ευρώ το μήνα λαμβάνει το 51,4% των συνταξιούχων στην Γερμανία, δηλαδή πάνω από 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ λιγότερα από 1000 ευρώ λαμβάνει το 58,6% των συνταξιούχων.

Αυτοί είναι οι αριθμοί που δόθηκαν ως απάντηση από τη γερμανική κυβέρνηση σε σχετική επερώτηση που είχε καταθέσει η Σαμπίνε Τσίμερμαν, πρόεδρος της Επιτροπής Οικογενειακών Υποθέσεων και βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά».

Όπως δήλωσε η βουλευτής στο δίκτυο περιφερειακών εφημερίδων RND, «από τα στοιχεία προκύπτει πως δεν μπορεί πλέον να διαψευσθεί ότι η προβλεπόμενη από το νόμο σύνταξη δεν προστατεύει από τη φτώχεια», ενώ επισήμανε ότι πολλοί συνταξιούχοι πρέπει να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα.

Να σημειωθεί ότι τα προαναφερόμενα στοιχεία αναφέρονται στο ποσό της σύνταξης μετά την αφαίρεση των εισφορών κοινωνικής ασφαλίσεως και πριν από τους φόρους που υποχρεούνται να πληρώνουν οι συνταξιούχοι.

Ως όριο απειλής από τη φτώχεια στην Ε.Ε., θεωρείται το 60% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος του πληθυσμού σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Στη Γερμανία, αυτό το όριο κυμαίνεται για κάθε άτομο στα 999 ευρώ το μήνα. Με άλλα λόγια, άνθρωποι που έχουν στη διάθεσή τους χαμηλότερο εισόδημα διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας.

Ωστόσο, όπως τονίζει η γερμανική κυβέρνηση στην απάντησή της, δεν μπορεί να συναχθούν συμπεράσματα μόνο από το ύψος της βασικής σύνταξης για τις ανάγκες ενός ατόμου αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και πιθανές πρόσθετες πηγές εσόδων. Δηλαδή, υπάρχουν πράγματι άνθρωποι που έχουν μία χαμηλή σύνταξη και είναι φτωχοί, όμως υπάρχουν και άλλοι που ο/η σύζυγος διαθέτει υψηλό εισόδημα ή υπάρχουν έσοδα από ενοίκια.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW), ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για το φαινόμενο της φτώχειας στους ηλικιωμένους, είναι τα υψηλά ενοίκια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά του ενός ατόμου.

Άλλωστε, ειδήμονες επί του θέματος έχουν εδώ και καιρό προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να αυξηθεί η φτώχεια στην τρίτη ηλικία. Βασικός παράγοντας μιας τέτοιας εξέλιξης, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Bertelsmann, είναι η επισφαλής απασχόληση.

Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ακόμη και εάν συμπεριληφθούν εκτός από τη σύνταξη και όλες οι άλλες πιθανές πηγές εσόδων, η φτώχεια στους ηλικιωμένους θα αυξηθεί καθώς ένας στους πέντε συνταξιούχους (20%) στη Γερμανία που θα βγει μεταξύ το 2031 και 2036 στη σύνταξη, θα απειλείται από τον κίνδυνο της φτώχειας.

Με πληροφορίες από: Deutsche Welle
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo