ΚΕΙΜΕΝΑ

Κείμενα

Amazon: Εργαζόμενοι αναγκάζονται να ουρούν σε πλαστικά μπουκάλια για να μην χάνουν χρόνο από τη βάρδια

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

Amazon: Εργαζόμενοι αναγκάζονται να ουρούν σε πλαστικά μπουκάλια για να μην χάνουν χρόνο από τη βάρδια

Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μετά τις καταγγελίες για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι της Amazon αλλά και τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις τους σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Οι καταγγελίες που έρχονται στο φως για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται πολλοί άνθρωποι στις αποθήκες της πολυεθνικής εταιρείας-κολοσσού, θυμίζουν τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που εκτυλίσσονται σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Independent», εργαζόμενοι σε αποθήκη της Amazon καταγγέλλουν ότι «αναγκάζονται να ουρούν σε πλαστικά μπουκάλια αντί να πηγαίνουν στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της βάρδιας τους». Οι καταγγελίες έγιναν, όταν πλήθος εργαζομένων συγκεντρώθηκε έξω από τα γραφεία της εταιρείας -του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, Τζεφ Μπέζος- στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτώντας τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Από την περασμένη Παρασκευή, έχουν πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζικές κινητοποιήσεις σε συνολικά επτά αποθήκες της εταιρείας, υπό την καθοδήγηση του συνδικάτου GMB, με τους διαδηλωτές να κρατούν πανό και πλακάτ που γράφουν «Δεν είμαστε ρομπότ» και να απαιτούν επίσης από την Amazon να πληρώσει «πραγματικούς και σημαντικούς φόρους» στο βρετανικό κράτος.

Ο λόγος για τον οποίο οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις, ήταν οι συνολικά περισσότερες από 600 καταγγελίες που έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια από εργαζόμενους σε αποθήκες της εταιρείας στην αρμόδια Υπηρεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων.

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος του συνδικάτου, «Oι καταγγελίες αφορούν εργαζόμενους που χρησιμοποιούν πλαστικά μπουκάλια για να ουρήσουν αντί να πάνε τουαλέτα, αλλά και έγκυες γυναίκες που αναγκάζονται να στέκονται όρθιες για ώρες, με μερικές απ' αυτές να έχουν στοχοποιηθεί με απόλυση».

Ανάλογες απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε διάφορες χώρες ανά την Ευρώπη όπως στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Πολωνία αλλά και τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε πως «Αυτές οι ομάδες χρησιμοποιούν την παραπληροφόρηση προς όφελός τους, όταν εμείς έχουμε ήδη ικανοπoιήσει τα αιτήματά τους – αμοιβές, προνόμια και ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζομένους» και συμπλήρωσε:

«Μπορούμε μόνο να συμπεράνουμε ότι οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις απλά δεν είναι ενημερωμένοι. Καλούμε τους πάντες να κλείσουν μία ξενάγηση σε μία από τις αποθήκες μας και να συγκρίνουν τις συνολικές αμοιβές, τα προνόμια και το εργασιακό περιβάλλον με άλλους λιανικούς πωλητές και μεγάλους εργοδότες ανά τη χώρα».


Με πληροφορίες από: independent.co.uk
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo