Κειμενα

Κείμενα

Athens Voice: Η φωνή του φασίζοντος νεοφιλελευθερισμού

Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019

Athens Voice: Η φωνή του φασίζοντος νεοφιλελευθερισμού

🖎 Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

«Μετανάστρια από την Αρμενία, αποκλειστική νοσοκόμα στο νοσοκομείο Νίκαιας, πήδηξε από το παράθυρο και σκοτώθηκε για να μην απελαθεί. Κρίμα, έχασε την ευκαιρία να συνοδεύσει τον Τσίπρα στη δεξίωση του Προεδρικού».

Αυτό ήταν το «χιουμοριστικό» σχόλιο της γνωστής νεοφιλελεύθερης free press εφημερίδας «Athens Voice» για τον τραγικό θάνατο της αποκλειστικής νοσοκόμας από την Αρμενία, Γκαϊανέ Κασαρτζιάν, που πήδηξε από τον πρώτο όροφο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο ή τη σύλληψη από την Αστυνομία, επειδή βρισκόταν στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά.

Η κατακραυγή του κόσμου ήταν άμεση. Μόνο μέσα σε ένα λεπτό η επίσημη σελίδα της «Athens Voice» στο Facebook έχασε 21 like ενώ μετά από λίγες ώρες, έχασε περίπου άλλους 6.000 ακολούθους. Τα social media πλημμύρισαν από δεκάδες αρνητικά σχόλια χρηστών που καλούσαν σε μποϊκοτάζ της εφημερίδας και υπέβαλλαν αναφορές για χρήση ρατσιστικού μίσους.

Η κατρακύλα της «Athens Voice» δεν σταμάτησε εκεί. Δύο δημόσια πρόσωπα αποφάσισαν να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες τους συνεντεύξεις με την εφημερίδα, άγνωστοι βανδάλισαν την είσοδο των γραφείων της πετώντας τρικάκια, ενώ μέχρι και γνωστό μπαρ της Αθήνας που είχε εμπορική δραστηριότητα με το εν λόγω έντυπο, ζήτησε να αποσύρει τα τεύχη του από το χώρο του μαγαζιού και να μην γίνεται αναφορά του ονόματός του για διαφημιστικούς λόγους.

Μέσα στον ορυμαγδό των αναφορών και του αρνητικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί, η «Athens Voice», αφού κατέβασε την χυδαία αυτή ανάρτηση, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, στην προσπάθειά της να δώσει εξηγήσεις. Η ανακοίνωσή της ωστόσο, περιορίστηκε σε μία ξέπνοη και υποκριτική συγγνώμη, ενώ σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπέπεσε και σε ένα ακόμη ρατσιστικό ατόπημα, λέγοντας ότι το σχόλιό της όχι μόνο «παρερμηνεύτηκε», αλλά δεν έγινε αντιληπτό και από τους «κανονικούς ανθρώπους» (!) και φίλους της.

Ο φαρισαϊσμός του free press εντύπου που χωρίζει τους ανθρώπους σε «κανονικούς» και «μη κανονικούς» συνεχίστηκε όταν δημοσίευσε μία ανάρτηση που αφορούσε στην Καρόλα Ρακέτε, την καπετάνισσα που διέσωσε πρόσφυγες από τη θάλασσα στην Ιταλία. Οι «μη κανονικοί άνθρωποι» όμως, κατά την «Athens Voice», διέγνωσαν υποκριτική ευαισθησία και ενδιαφέρον και συνέχισαν να υποβάλουν αναφορές.

Η ιστορία με την «Athens Voice» δεν είναι χθεσινή. Πριν πέντε χρόνια, η συγκεκριμένη εφημερίδα απασχόλησε την κοινή γνώμη όταν μία ομάδα αντιεξουσιαστών με το όνομα «Αναρχική ομάδα Αντικαπιταλιστικής Δράσης» έκαψε τα γραφεία της στα Εξάρχεια. Τότε, η επίθεση έγινε με το σκεπτικό ότι η εφημερίδα υιοθετούσε την «καθεστωτική προπαγάνδα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας» και την «επιβολή της νυχτερινής εργασίας στα εμπορικά καταστήματα».

Η επίθεση καταδικάστηκε από το σύνολο των δημοκρατικών μέσων ενημέρωσης και από κόμματα όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Υποτίθεται πως το ίδιο, θα έπρεπε να συμβεί και τώρα. Όμως δεν έγινε. Ποιος άλλωστε θα έβγαινε δημόσια να υπερασπιστεί ένα μέσο που, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης, σκυλεύει νεκρούς και ξερνά ρητορικές μίσους;

Εκείνο που δεν έχει καταλάβει η «Athens Voice» και το κάθε μέσο ενημέρωσης που εκφέρει δημόσιο λόγο, είναι ότι η δημοσιογραφία δεν είναι παιδική χαρά να γράφει ο καθένας ό,τι νοσηρό χωράει ο εγκέφαλός του ούτε και η δημοκρατία είναι ένα άλλοθι που το επικαλείται κάποιος, μόνο όταν βρεθεί σε δύσκολη θέση. Όποιος εκφράζεται δημόσια, πόσο μάλλον με τον ανάλογο τρόπο, εκτίθεται κι ως εκ τούτου οφείλει να υποστεί και τις συνέπειες.

Εδώ και πολλά χρόνια, η «Athens Voice» αποτελούσε το γνήσιο «think tank» του ακραίου Κέντρου και του ελληνικού νεοφιλελευθερισμού. Ήταν η φωνή που, υπό τον μανδύα της φιλελεύθερης σκέψης και ιδεολογίας, πρωτοστάτησε στη διάδοση της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων. Η φωνή που με ψευτο-επιστημονικές αναλύσεις ταύτιζε συχνά πυκνά τους φασίστες με τους αντιφασίστες. Η φωνή που, την περίοδο της ανόδου της Χρυσής Αυγής, αντιμετώπιζε το εν λόγω ναζιστικό μόρφωμα με όρους lifestyle και κιτρινισμού, και συντελούσε με μία χιπστερική διάθεση στον σταδιακό εκφασισμό της κοινωνίας.

Ήταν επίσης εκείνη η «δεξαμενή σκέψης» που παρουσίαζε τον εργασιακό μεσαίωνα ως μία φυσική εξέλιξη της ιστορίας και ενστερνιζόταν το αποκρουστικό αφήγημα ότι οι Έλληνες ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους. Που «ξέπλενε» και νομιμοποιούσε μία άκρως ρατσιστική αντίληψη για την κοινωνία, υπερασπιζόμενη την «κανονικότητα» της κοινωνικής ανισότητας. Που θεωρούσε την κοινωνική δικαιοσύνη «δηλητηριώδη ουσία» και μεγαλύτερη απειλή ακόμα και από τις θεωρίες της φυλετικής καθαρότητας. Που ταυτιζόταν με ακραίες και αντιδραστικές απόψεις, όπως αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη, ότι «η ένταξη της Κοινωνιολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν είναι τίποτα άλλο παρά πλύση εγκεφάλου σε ανήλικους μαθητές» που προσηλυτίζει την ελληνική νεολαία στην Αριστερά.

Πρόκειται για τη φωνή του φασίζοντος νεοφιλελευθερισμού. Ενός παρφουμαρισμένου και φτιασιδωμένου «Μακελειού», που θα εξωραΐσει τη φρίκη και την ανθρώπινη κτηνωδία σερβίροντάς τες με έναν περίτεχνο και μοντέρνο τρόπο. Μιας νέου τύπου σχολής που βρωμάει ρατσισμό, μισαλλοδοξία, κανιβαλισμό, μισανθρωπισμό και δημοσιογραφική σαπίλα.

«Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει», έλεγε κάποτε ο Μάνος Χατζιδάκις, και η «Athens Voice» φροντίζει να μας υπενθυμίζει πως όχι μόνο έχει συνηθίσει την όψη του τέρατος, αλλά και πως ενίοτε αποτελεί το ίδιο το τέρας.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo