Κειμενα

Κείμενα

Politico: Ο επόμενος πρωθυπουργός μπορεί να είναι κεντρώος. Το κόμμα του όμως όχι

Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019

Politico: Ο επόμενος πρωθυπουργός μπορεί να είναι κεντρώος. Το κόμμα του όμως όχι

«Ο ηγέτης της ΝΔ μπορεί να είναι ένας μετριοπαθής κεντρώος‧ όμως το υπόλοιπο κόμμα μόνο αυτό δεν είναι. Αν οι Έλληνες απορρίψουν το κόμμα της "ριζοσπαστικής αριστεράς" του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπέρ του Μητσοτάκη – όπως καταγράφουν ευρέως οι δημοσκοπήσεις – θα ανταλλάξουν μία δέσμη λαϊκιστών πολιτικών με μία άλλη».

Αυτό είναι το σχόλιο με το οποίο περιγράφει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, η εφημερίδα Politico μέσω άρθρου του ανεξάρτητου δημοσιογράφου και συγγραφέα, David Patrikarakos, με τίτλο «Greece's Trojan Trump» (Ο Δούρειος Τραμπ της Ελλάδας).

Αρχικά ο αρθρογράφος, αφού αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «που θα είναι μάλλον ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, φαίνεται ως ο ολοκληρωτικά δυτικός φιλελεύθερος, έτσι όπως ανατράφηκε», επισημαίνει πως η πολιτική στην Ελλάδα είναι «οικογενειακή υπόθεση».

«Ο ηγέτης της κατ' όνομα κεντροδεξιάς ΝΔ είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (στην Ελλάδα η πολιτική είναι ανεπανόρθωτα δυναστική) και απόφοιτος του Χάρβαρντ, του Στάνφορντ και του Harvard Business School».

Κατόπιν, τονίζει ότι παρόλο που «η αναμενόμενη νίκη του Μητσοτάκη στις γενικές εκλογές της Κυριακής παρουσιάζεται σε μεγάλο βαθμό ως επιστροφή στην ομαλή ελληνική πολιτική μετά από μία περίοδο άνω των δέκα ετών, πολιτικής και οικονομικής αναταραχής που ακολούθησε τη δημοσιονομική κρίση του 2008, μία ματιά στο περιβάλλον του, εμφανίζει μία διαφορετική εικόνα».

«Παρότι ο Τσίπρας έστρεψε το κόμμα του προς το κέντρο, η ΝΔ στράφηκε προς τα δεξιά. Ο Μητσοτάκης έγινε το αποδεκτό πρόσωπο ενός κόμματος που περιλαμβάνει στοιχεία της σκληροπυρηνικής δεξιάς, τα οποία έχουν ενισχυθεί επιπλέον από την παγκόσμια επιτυχία της δεξιάς παντού από την Ουγγαρία ως τις ΗΠΑ.

Όντως, ο Μητσοτάκης οφείλει την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ στην σκληροπυρηνική δεξιά πτέρυγα υπό τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον αντιπρόεδρο του κόμματος και πρώην υπουργό Υγείας της κυβέρνησης Σαμαρά», σημειώνει και ο αρθρογράφος και προσθέτει:

«Ο Γεωργιάδης είναι μία αμφιλεγόμενη μορφή. Όπως πολλοί στη σημερινή δεξιά πτέρυγα, έχει κατηγορηθεί για αντισημιτισμό. Έχει επίσης αμφισβητήσει την επίσημη εκδοχή των γεγονότων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της χούντας το 1973 ένα ιερό γεγονός στην εθνική συνείδηση. Συγκεκριμένα (και απίστευτα) έχει δηλώσει ότι κατά τα γεγονότα δεν υπήρξαν απώλειες (στην πραγματικότητα, υπήρξαν περίπου 40 νεκροί πολίτες).

"Δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο, ούτε ένας", έχει υποστηρίξει δημόσια σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση», τονίζει ο αρθρογράφος.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος, αφού επισημαίνει ότι «η ΝΔ οικοδομεί τη νίκη της στην αντίθεσή της έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών» και πως η συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα του καλοκαιριού «δεν επρόκειτο για στοιχείο που μπορούσε να αξιοποιήσει πολιτικά η ΝΔ – καθώς η κυβέρνησή της είχε υιοθετήσει παρόμοια στάση στο παρελθόν, υπογραμμίζει ότι «το κόμμα ξεκίνησε να ενισχύει τη δεξιά λαϊκιστική του ταυτότητα».

«Καθώς δεν μπορούσε να αντιταχθεί στην υλοποίηση του μνημονίου, αντιτάχθηκε σε πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα αποκαλούμενα "εθνικά θέματα"», αναφέρει ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος, Αυγουστίνος Ζενάκος και συμπληρώνει:

«Άρχισαν να αφθονούν οι αναφορές στον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο. Η αριστερά κατηγορεί τον "φασισμό" της δεξιάς και την Ευρωπαϊκή τρόικα ως "χούντα" – η δεξιά αναπτύσσει ένα αφήγημα σύμφωνα με το οποίο, ο ΣΥΡΙΖΑ και η (ακροδεξιά) Χρυσή Αυγή παρουσιάζονται ως ισότιμες απειλές για τη δημοκρατία».

Τέλος, ο αρθρογράφος καταλήγει πως «η ΝΔ, ένα ευρέως δεξιό κόμμα, περιελάμβανε πάντα ακραία εθνικιστικά στοιχεία» που «εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, εδραίωσαν τη θέση τους στο κόμμα» και συμπεραίνει πως «η Ελλάδα κατευθύνεται ενδεχομένως σε μεγαλύτερη αστάθεια».

Με πληροφορίες από: politico.eu
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo