Κειμενα

Κείμενα

«Εγώ δεν πουλάω τη γη μου!»: Όταν ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος δέσμευε παράνομα 1.500 στρέμματα σε βάρος των ακτημόνων

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019

«Εγώ δεν πουλάω τη γη μου!»: Όταν ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος δέσμευε παράνομα 1.500 στρέμματα σε βάρος των ακτημόνων

Ιούνιος 1980. Εκατοντάδες ακτήμονες της Αιγιαλείας βρίσκονται σε απόγνωση και προχωρούν σε κινητοποιήσεις εξαιτίας της άρνησης του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων -και πρώην Ταγματάρχη Χωροφυλακής επί Χούντας- Αμβρόσιου, να τους επιτρέψει να καλλιεργήσουν χιλιάδες στρέμματα γης με τα οποία θα έθρεφαν τις οικογένειές τους. Η υπόθεση θα φτάσει αργότερα και στη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση του τότε βουλευτή του ΚΚΕ Εσωτερικού, Λεωνίδα Κύρκου.

Σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» (24/6/1980, αρ. φύλλου 1485), οι εκτάσεις γης που καλλιεργούσαν οι ακτήμονες της Ροδιάς και Ελαιών, αφορούσαν περίπου 1.500 στρέμματα, και ανήκαν στο μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου.

Όταν οι ακτήμονες ζήτησαν από το υπουργείο Γεωργίας να τους παραχωρηθεί η έκταση με ένα συμβολικό τίμημα, προκειμένου να αξιοποιηθεί από τους ίδιους σε συνεταιριστική βάση (κατά τα πρότυπα της ΕΟΚ), ο μητροπολίτης παρενέβη, και με το ξέσπασμα των πρώτων κινητοποιήσεων,  έσπευσε να ζητήσει από το μοναστήρι να του πουλήσει το παραλιακό αγρόκτημα.

Το ηγουμενικό συμβούλιο του Μεγάλου Σπηλαίου ωστόσο, αρνήθηκε με αποτέλεσμα ο μητροπολίτης να το καταργήσει, να διορίσει άλλο και να αποφασίσει παράτυπα (όπως έλεγαν κι οι ίδιοι οι μοναχοί) να πουλήσει στον εαυτό του το αγρόκτημα αντί 1.500.000 δρχ, αφού πρώτα είχε υποβιβάσει τα 1.500 στρέμματα σε 1.100, με την αξία του να υπολογίζεται σε 500.000.000 δρχ.

Όπως ήταν φυσικό, όλα αυτά έγιναν γνωστά στους ακτήμονες οι οποίοι και ενέτειναν τις κινητοποιήσεις τους. Μαζί τους, συμμετείχαν ακόμη το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγίου, η Ένωση Αγροτικών Συλλόγων, η Παναιγιάλεια Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών και όλες οι τοπικές οργανώσεις, ζητώντας από τον μητροπολίτη να παραχωρήσει προς αξιοποίηση το κτήμα στους αγρότες. Μάλιστα, με τις μελέτες τους του υπέδειξαν ότι θα κατασκεύαζαν οινοποιείο, εργοστάσιο χυμών, συσκευαστήριο και πως η καλλιέργεια της έκτασης θα γινόταν σε συνεταιριστική βάση. Η απάντηση του μητροπολίτη όμως, ήταν κατηγορηματική: Όχι!

Όταν δε, τον επισκέφθηκε η Επιτροπή του Συνδέσμου Ακτημόνων Ροδιάς – Ελαιών, οι απαντήσεις του θύμιζαν περισσότερο κτηματομεσίτη, παρά μητροπολίτη:

«Δεν συμφέρει να πουλήσω το κτήμα και να πάρω πολυκατοικίες. Θα το κρατήσω γιατί σε ενδεχόμενο πόλεμο, μόνο η γη θα έχει αξία... Ούτε το νοικιάζω, γιατί όσα χρήματα και να πάρω δεν έχουν αντίκρυσμα, λόγω του πληθωρισμού».

Μία γενική άποψη του αγροκτήματος που ο Αμβρόσιος έσπευσε να δεσμεύσει. Στο βάθος, τα ελαιόδενδρα και η θάλασσα. Την έκταση καλλιεργούσαν οι ακτήμονες, μέχρι να γίνει «κτήμα» της Μητρόπολης (Εφ. «Ελευθεροτυπία», 24/6/1980)
Μία γενική άποψη του αγροκτήματος που ο Αμβρόσιος έσπευσε να δεσμεύσει. Στο βάθος, τα ελαιόδενδρα και η θάλασσα. Την έκταση καλλιεργούσαν οι ακτήμονες, μέχρι να γίνει «κτήμα» της Μητρόπολης (Εφ. «Ελευθεροτυπία», 24/6/1980)

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τις κινητοποιήσεις ακολούθησαν «συσκέψεις, συγκεντρώσεις και διαβήματα, τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας, έκτακτες συσκέψεις και συνεδριάσεις», με τους πιο συνετούς να επισημαίνουν στον μητροπολίτη ότι είναι «πρόξενος χάσματος στις σχέσεις λαού και εκκλησίας».

«Κάποτε η ηχώ των φωνών της οργής», ανέφερε το ρεπορτάζ, «έφθασε στο μητροπολιτικό μέγαρο». Τότε ο Αμβρόσιος, ειδοποίησε με τον πρωτοσύγγελό του τους εκπροσώπους των ακτημόνων ότι θα τους δεχθεί, αλλά όταν η επιτροπή των αγροτών πήγε στο μέγαρό του, τους είπε ότι «δεν τους κάλεσε, βέβαια, αλλά εν πάσει περιπτώσει, δέχεται να μιλήσει μαζί τους»!

Αφού ανέπτυξε τις απόψεις του για το ασύμφορο της πώλησης ή του ενοικιάσματος του αγροκτήματος, τους αποκάλυψε ότι «θα νοικιάσει το κτήμα σε Γάλλους που θα κάνουν θερμοκήπια και έτσι θα μάθουν και τη δουλειά αυτή και οι κάτοικοι της περιοχής».

Η επταμελής Επιτροπή Αγώνα των ακτημόνων προετοίμαζε μαζική κινητοποίηση, την κλιμάκωση της οποίας θα αποφάσιζαν την επόμενη μέρα, Τετάρτη, σε μεγάλη σύσκεψη που θα γινόταν στο Αίγιο.

Όπως καταλήγει το δημοσίευμα: «Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, ο μητροπολίτης μπροστά στη νέα κινητοποίηση, ζήτησε νέα συνάντηση με τους ακτήμονες για να τους νουθετήσει. Η Επιτροπή αρνήθηκε να τον συναντήσει πριν τη συγκέντρωση της Τετάρτης».

Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo