Κειμενα

Κείμενα

«Ο καπιταλισμός σκοτώνει τον πλανήτη»

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019

«Ο καπιταλισμός σκοτώνει τον πλανήτη»

«Ο πλανήτης καίγεται κυριολεκτικά καθώς πυρκαγιές ξεσπούν παντού. Όταν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Ευρώπη, θα αντιμετωπίσουν μόνιμη ξηρασία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, το τρέχον οικονομικό σύστημα θα προκαλέσει αύξηση κατά 6 βαθμούς Κελσίου στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία πριν το 2050 καθιστώντας τον πλανήτη Γη, μη κατοικήσιμο.

Αλλά η κλιματική αλλαγή ήδη επηρεάζει τον Παγκόσμιο Νότο, καθώς αυτός καίγεται και πλημμυρίζει. Μαζική μετανάστευση, πόλεμος, υποσιτισμός, χάος, είναι μόνο μερικές από τις συνέπειές της.

Αλλά πώς θα μπορούσε να γίνεται αυτό;

Μόνο 100 εταιρείες είναι υπεύθυνες για το 71% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ από τότε που η Βιομηχανική Επανάσταση άρχισε να προκαλεί αυξήσεις του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, είχε σαν αποτέλεσμα η στάθμη των θαλασσών να ανέβει δραματικά.

Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις διεξάγουν έναν πόλεμο στον πλανήτη σε κοινή θέα, προκειμένου να συντηρήσουν ένα σύστημα χτισμένο στην ιδέα του κέρδους πάνω από τον πλανήτη. Αυτό εξαρτάται από την εκμετάλλευση και καταστροφή της φύσης⸱ από την καύση ορυκτών καυσίμων μέχρι τον περιορισμό των δέντρων.

Ο καπιταλισμός κάνει τον πλανήτη να καταρρέει προκειμένου να προωθήσει την παραγωγή και την κατανάλωση, και πίσω από κάθε αγορά βρίσκεται μία σειρά από περιβαλλοντικές καταστροφές⸱ από τα αυτοκίνητα που οδηγούμε μέχρι τα χάμπουργκερ που τρώμε.

Οι επιχειρήσεις βγάζουν δισεκατομμύρια ενώ αφήνουν πίσω ατμοσφαιρική ρύπανση, πετρελαιοκηλίδες, καταστροφή του περιβάλλοντος, απόβλητα.

Εκτιμήσεις δείχνουν ότι 150 με 200 είδη φυτών, εντόμων, πτηνών και θηλαστικών κινδυνεύουν να εξαφανιστούν κάθε μέρα που περνά. Το 2050, θα υπάρχει στους παγκόσμιους ωκεανούς περισσότερο πλαστικό απ' ότι ψάρια.

Πώς να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή;

Όσο αξιοθαύμαστο κι αν είναι να ανακυκλώνουμε, να τρώμε λιγότερο κρέας και να καταναλώνουμε συνειδητά, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής των ατόμων δεν είναι αρκετές στο να αποτρέψουν την κλιματική καταστροφή.

Γιατί όσο δεν υπάρχει αλλαγή του συστήματος, αυτοί που είναι στην εξουσία θα συνεχίσουν να αφήνουν τους πραγματικούς ενόχους «στο απυρόβλητο».

Έτσι, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου θα συνεχίσουν να καταστρέφουν τον πλανήτη και οι πιο φτωχοί του κόσμου θα εξακολουθούν να υποφέρουν και να πληρώνουν το τίμημα».Πηγή: Redfish


Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo