Κειμενα

Κείμενα

Οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019

Οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο

Τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής (PRB) υπέγραψαν χθες στη Νέα Υόρκη, 130 τράπεζες συνολικού ενεργητικού 47 τρισ. δολαρίων στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με σκοπό την ανάληψη δράσεων και την εναρμόνισή τους με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ωστόσο, από τις 130 τράπεζες -μεταξύ αυτών και η Τράπεζα Πειραιώς- μόνο 3 από τις 10 μεγαλύτερες στον κόσμο υπέγραψαν αυτές τις Aρχές: η αμερικανική Citigroup, η ιαπωνική Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) και η κινεζική Industrial and Commercial Bank of China (ICBC).

Μάλιστα, μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες επενδύσεων όπως η JP Morgan Chase, η Bank of America, η Wells Fargo και η Goldman Sachs, απείχαν από την τελετή υπογραφής με τη δικαιολογία ότι οι Aρχές ήταν «εξαιρετικά ασαφείς», ενώ την ανησυχία τους ότι ένα PRB θα μπορούσε να καταλήξει σε «greenwashing», δηλαδή στη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος, εξέφρασαν οι ακτιβιστικές οργανώσεις «360.org» και «Rainforest Action Network».

Στο παρακάτω γράφημά μας, παρουσιάζονται οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο σε περιουσιακά στοιχεία. Απ' αυτές, οι τέσσερις ισχυρότερες είναι κινεζικές με έδρα το Πεκίνο, οι άλλες τέσσερις είναι αμερικανικές με έδρες τη Νέα Υόρκη, το Σάρλοτ και το Σαν Φρανσίσκο, ενώ στις δύο τελευταίες θέσεις, βρίσκονται μία βρετανική με έδρα το Λονδίνο και μία ιαπωνική με έδρα το Τόκιο.

Οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο σε περιουσιακά στοιχεία (USD):


1. Industrial and Commercial Bank of China (ICBC): 338 δισ. δολάρια
2. 
China Construction Bank: 287 δισ. δολάρια
3.
 
Agricultural Bank of China: 243 δισ. δολάρια
4.
 Bank of China: 230 δισ. δολάρια
5.
 JP Morgan Chase: 209 δισ. δολάρια
6.
 Bank of America: 189 δισ. δολάρια
7.
 Wells Fargo: 168 δισ. δολάρια
8.
 Citigroup: 158 δισ. δολάρια
9.
 
HSBC Holdings: 147 δισ. δολάρια
10.
 
Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG): 146 δισ. δολάρια

Οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο

(Με πληροφορίες από: Business Insider, MarketWatch)

Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo