Κειμενα

Κείμενα

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Μεξικό επιτέθηκε στη Φρίντα Κάλο επειδή ήταν κομμουνίστρια

Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2019

Ο πρέσβης των ΗΠΑ επιτέθηκε στη Φρίντα Κάλο επειδή ήταν κομμουνίστρια

Μία σφοδρή αντιπαράθεση στα social media προκάλεσε ο προσφάτως διορισμένος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στο Μεξικό, αφότου έβαλε στο στόχαστρο την εμβληματική μεξικανή ζωγράφο, Φρίντα Κάλο, εξαιτίας του «πάθους της για τον Μαρξισμό».

Έπειτα από την επίσκεψή του την Κυριακή στο σπίτι της Κάλο, το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο μετά το θάνατό της το 1954, ο Κρίστοφερ Λαντάου δημοσίευσε ένα tweet στο οποίο αφού εξέφρασε το θαυμασμό του για την καταξιωμένη ζωγράφο, διερωτήθηκε εάν είχε επίγνωση των θηριωδιών που διαπράχθησαν στο όνομα αυτής της ιδεολογίας.

«Θαυμάζω το ελεύθερο και μποέμικο πνεύμα της, και δικαίως έγινε σύμβολο του Μεξικού σε όλο τον κόσμο», έγραψε στα ισπανικά ο πρέσβης των ΗΠΑ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον προηγούμενο μήνα.

«Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το προφανές πάθος της για τον Μαρξισμό, τον Λενινισμό και τον Σταλινισμό. Δεν ήξερε για τους αποτροπιασμούς που διαπράχθηκαν στο όνομα αυτής της ιδεολογίας;», συμπλήρωσε, σε δηλώσεις που γίνονται εν μέσω των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ των γειτόνων, γύρω από τα θέματα του εμπορίου και της μετανάστευσης.

Όπως ήταν φυσικό, το tweet του Λαντάου προκάλεσε οξείες αντιδράσεις, με πολλούς από τους Μεξικανούς να κατακεραυνώνουν τις ΗΠΑ για τη μακρά ιστορία τους να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά θέματα της Λατινικής Αμερικής και άλλων χωρών ανά τον κόσμο, συχνά για να εναντιωθούν σε σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.

«Πόσους πολλούς θανάτους έχουν προκαλέσει οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ; Ιράκ, Αφγανιστάν, Γρενάδα, Βιετνάμ, Κορέα, Χιροσίμα και Ναγκασάκι, Επιχείρηση Κόνδωρ... και δεν μιλάμε καν για τον αφανισμό των ιθαγενών Αμερικανών ή την οικονομία της σκλαβιάς», έγραψε χρήστης του Twitter.

«Στο όνομα της καταπολέμησης αυτής της ιδεολογίας, οι ΗΠΑ σκότωσαν παιδιά στο Βιετνάμ, βομβαρδίζοντας ολόκληρα χωριά και στηρίζοντας δικτατορίες στη Λατινική Αμερική», έγραψε ένας άλλος χρήστης.

Θέση όμως, πήρε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, το οποίο απάντησε στον πρέσβη: «Πρέσβη Λαντάου, η συντρόφισσα Φρίντα ήταν συνεπής με τον ανθρωπισμό, την αναζήτηση για τη δημοκρατία και την ελευθερία των εργατών και του λαού του Μεξικού, και ως εκ τούτου ήταν Μαρξίστρια-Λενινίστρια, και φυσικά θαυμάστρια του Στάλιν. Μη δείχνεις άλλο την άγνοιά σου, μιμούμενος τον Τραμπ».


Ωστόσο, δεν έλειψαν και κάποια σχόλια υποστηρικτών του πρέσβη, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ότι «αναδύθηκε από την ίδια μαρξιστική παράδοση».

Η αμερικανική πρεσβεία στο Μεξικό δήλωσε ότι δεν είχε κάποιο περαιτέρω σχόλιο αναφορικά με τη συζήτηση.

Με πληροφορίες από: aljazeera.com και info-war.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo