Κειμενα

Κείμενα

Βενεζουέλα: Εισαγγελική έρευνα για τις φωτογραφίες του Γκουαϊδό με Κολομβιανούς παραστρατιωτικούς ναρκέμπορους

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019

Βενεζουέλα: Εισαγγελική έρευνα για τις φωτογραφίες του Γκουαϊδό με Κολομβιανούς παραστρατιωτικούς ναρκέμπορους

Την έναρξη έρευνας κατά του Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε χθες το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Βενεζουέλας, με αφορμή τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στις οποίες ο «αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος» ποζάρει με μέλη κολομβιανής συμμορίας ναρκωτικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο κολομβιανό δίκτυο Blu Radio, ο Γκουαϊδό υποτίμησε τη σημασία των φωτογραφιών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εκείνη τη μέρα έβγαλε εκατοντάδες φωτογραφίες» και «ήταν δύσκολο να γνωρίζει ποιος ζητούσε να βγάλει φωτογραφία».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, οι φωτογραφίες φαίνεται να τραβήχτηκαν στις 22 Φεβρουαρίου, όταν τα μέλη της εγκληματικής συμμορίας που αναγνωρίστηκαν με τα προσωνύμια «El Brother» και «El Menor», συνέβαλαν στην παράνομη έξοδο του Γκουαϊδό από τα δυτικά σύνορα της Βενεζουέλας προκειμένου να παραστεί στη συναυλία «ανθρωπιστικής βοήθειας» που διοργάνωσε ο βρετανός δισεκατομμυριούχος, Ρίτσαρντ Μπράνσον, στη μεθοριακή πόλη της Κολομβίας, Κούκουτα.


Σε χθεσινή του ομιλία, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανέφερε ότι οι φωτογραφίες είναι «απόδειξη ενός τεράστιου σκανδάλου», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Νέστορ Ρεβερόλ, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας ότι οι δύο άνδρες ήταν μέλη της κολομβιανής παραστρατιωτικής οργάνωσης, «Los Rastrojos».

«Η Κολομβία γνωρίζει ότι οι Los Rastrojos σκοτώνουν ανθρώπους κάθε μέρα και αυτός (σ.σ. ο Γκουαιδό) φωτογραφήθηκε με τέσσερις από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες, δολοφόνους και εμπόρους ναρκωτικών στην Κούκουτα», σημείωσε ο Μαδούρο και τόνισε πως ήταν ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, εκείνος που έδωσε τη διαταγή στην παραστρατιωτική συμμορία να προστατεύσει τον Γκουαϊδό στην έξοδό του από τα σύνορα της Βενεζουέλας για να παραστεί στη συναυλία της «υποτιθέμενης ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο νυν πρόεδρος της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, σε ένα ντελίριο υπεράσπισης του Γκουαϊδό δήλωσε πως «ανεξάρτητα εάν είναι φωτογραφίες ή όχι, και αν χαιρέτησε ή δεν χαιρέτησε πολλούς ανθρώπους... είναι ένας τιτάνας, ένας ήρωας που παλεύει για τη δημοκρατία της χώρας του».

Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν την περασμένη Πέμπτη από τον Γουιλφρέντο Κανιθάλες, το διευθυντή μιας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούκουτα, ο οποίος μιλώντας στον Guardian, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι «Los Rastrojos» είναι εκείνοι που «αποφασίζουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει στην περιοχή».

Οι «Los Rastrojos» είναι μία ομάδα εμπόρων ναρκωτικών με παραστρατιωτικά χαρακτηριστικά που δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές των συνόρων Κολομβίας-Βενεζουέλας. Εκτός από το εμπόριο κοκαΐνης, τα μέλη της έχουν συλληφθεί επίσης για παράνομες εξορύξεις, απαγωγές για λύτρα και εκβιασμούς.

Με πληροφορίες από: reuters.com, theguardian.com και telesurenglish.net
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo