Κειμενα

Κείμενα

Περίπου 1 δισ. ευρώ κέρδισαν οι ελληνικές τράπεζες από προμήθειες και αμοιβές το 2018

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019

Περίπου 1 δισ. ευρώ κέρδισαν οι ελληνικές τράπεζες από προμήθειες και αμοιβές το 2018

Περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια και σχεδόν 1 δισ. ευρώ για το 2018, κέρδισαν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες από προμήθειες και αμοιβές, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα, τα έσοδα από προμήθειες και αμοιβές των ελληνικών τραπεζών για το περασμένο έτος ανήλθαν συνολικά στα 972 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια ώρα τα περιθώρια κερδοφορίας τους αυξάνονται όχι μόνο για τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές, όπως τα εμβάσματα, αλλά και για μία σειρά υπηρεσιών που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η επανέκδοση ή η ανανέωση χρεωστικής κάρτας, η έκδοση PIN σε περίπτωση που ο κάτοχος της κάρτας ξέχασε το αρχικό ή ακόμη και η ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού όταν ο πελάτης ζητάει εκτύπωση μέσω του ΑΤΜ.

Τα έσοδα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τα τελευταία τρία χρόνια (Πηγή: Καθημερινή)

Πλέον, η ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας εντός ευρωζώνης θα κοστίζει 0,20 ευρώ, η εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, ακόμα κι αν ο πελάτης χρησιμοποιεί το ΑΤΜ της ίδιας τράπεζας, θα κοστίζει 0,15 ευρώ, η ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης θα έχει επιβάρυνση 0,30 ευρώ, η επανέκδοση του PIN θα επιβαρύνεται με 3 ευρώ, ενώ τόσο η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας, που συνήθως συμβαίνει έπειτα από 5 χρόνια, όσο και η ανανέωσή της σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής, θα έχει κόστος 5 ή 6 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο, όλες οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε χρεώσεις στους κατόχους χρεωστικών καρτών για τις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, καταργώντας τις διμερείς συμφωνίες του συστήματος που κρατούσε χαμηλές τις χρεώσεις, με αποτέλεσμα η Eurobank και η Alpha Bank να επιβάλουν 2,5 ευρώ ανά ανάληψη, η Εθνική Τράπεζα 2,6 ευρώ, και η Τράπεζα Πειραιώς 3 ευρώ ανά ανάληψη.

(Με πληροφορίες από: Καθημερινή, ThePressProject)

Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo