Κειμενα

Κείμενα

Αυτές είναι οι 20 εταιρείες που ευθύνονται για το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019

Αυτές είναι οι 20 εταιρείες που ευθύνονται για το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Τις 20 εταιρείες ορυκτών καυσίμων των οποίων η αδιάκοπη εκμετάλλευση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, αερίου και άνθρακα μπορεί να συνδεθεί άμεσα τουλάχιστον με το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποκάλυψε ο Guardian.

Τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές, αποκαλύπτουν πώς μία ομάδα κρατικών και πολυεθνικών εταιρειών βρίσκονται πίσω από την κλιματική έκτακτη ανάγκη που απειλεί το μέλλον της ανθρωπότητας, καθώς επίσης και λεπτομέρειες για το πώς εξακολουθούν να αναπτύσσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, μολονότι έχουν επίγνωση της καταστροφικής επίδρασης του κλάδου τους στον πλανήτη.

Η ανάλυση, από τον Ρίτσαρντ Χηντ, του Ινστιτούτου Υπευθυνότητας για το Κλίμα (Climate Accountability Institute) των ΗΠΑ, την κορυφαία αρχή παγκοσμίως η οποία διερευνά τον τεράστιο ρόλο που διαδραματίζει το πετρέλαιο στην κλιμάκωση της επείγουσας κατάστασης για το κλίμα, αξιολογεί αφενός τι εξήγαν από το έδαφος οι παγκόσμιες εταιρείες, και αφετέρου τις επακόλουθες συνέπειες για τις οποίες αυτά τα ορυκτά καύσιμα είναι υπεύθυνα από το 1965 - το χρονικό σημείο κατά το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων ήταν γνωστές τόσο από τους επικεφαλής των βιομηχανιών όσο και από τους πολιτικούς.

Οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες που βρίσκονται στη λίστα έχουν συμβάλει στο 35% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου παγκοσμίως, που ανέρχονται σε 480 δισεκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (GtCO2e) από το 1965.

Οι 12 από αυτές είναι κρατικές και οι εξαγωγές τους ευθύνονται για το 20% των συνολικών εκπομπών την ίδια περίοδο, ενώ οι 4 μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες (Chevron, Exxon, BP και Shell) ευθύνονται για περισσότερο από το 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο κύριος κρατικός ρυπαντής είναι η Saudi Aramco, η οποία έχει παράξει το 4,38% του παγκόσμιου συνόλου.

Οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες που έχουν συμβάλει σε 480 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα από το 1965 έως το 2017 (Πηγή: Guardian)
Οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες που έχουν συμβάλει σε 480 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα από το 1965 έως το 2017 (Πηγή: Guardian)
«Η μεγάλη τραγωδία της κλιματικής κρίσης είναι ότι 7,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να πληρώσουν το τίμημα - υπό τη μορφή ενός υποβαθμισμένου πλανήτη - έτσι ώστε δύο ντουζίνες ρυπαντικών συμφερόντων να εξακολουθούν να βγάζουν κέρδη ρεκόρ. Είναι μία τεράστια ηθική αποτυχία του πολιτικού συστήματος που έχουμε επιτρέψει να συμβεί αυτό», σημείωσε ο Μάικλ Μαν, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές του κλίματος στον κόσμο.

Ο Guardian προσέγγισε τις 20 εταιρείες που βρίσκονται στη λίστα, ωστόσο μόνο οι επτά απάντησαν. Κάποιες απ' αυτές, υποστήριξαν ότι δεν ήταν άμεσα υπεύθυνες για το πώς το πετρέλαιο, το αέριο ή ο άνθρακας που εξήγαν, χρησιμοποιήθηκε από τους καταναλωτές, ενώ αρκετές αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς ότι ο περιβαλλοντολογικός αντίκτυπος των ορυκτών καυσίμων ήταν γνωστός ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '50 ή ότι ο βιομηχανικός κλάδος εργάστηκε από κοινού για να καθυστερήσει τη δράση.

Οι περισσότερες πάντως αποφάνθηκαν κατηγορηματικά ότι αποδέχθηκαν την επιστήμη για το κλίμα, κάποιες ισχυρίστηκαν ότι υποστηρίζουν τους στόχους που τέθηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού για μείωση των εκπομπών και διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας ανερχόμενης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, ενώ όλες επεσήμαναν ότι γίνονται προσπάθειες για να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή πηγές ενέργειας χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.

Με πληροφορίες από: theguardian.com

Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo