Κειμενα

Κείμενα

Στον οικονομολόγο που πρότεινε στάση πληρωμών και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το Νόμπελ Οικονομίας 2019

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019

Στον οικονομολόγο που πρότεινε στάση πληρωμών και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το Νόμπελ Οικονομίας 2019

Το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2019 κέρδισαν από κοινού οι οικονομολόγοι Αμπιτζίτ Μπανερτζί, Εστέρ Ντιφλό και Μάικλ Κράμερ, για την «πειραματική τους προσέγγιση στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας», όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών.

«Ως άμεσο αποτέλεσμα μιας εκ των μελετών τους, πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία επωφελήθηκαν από αποτελεσματικά προγράμματα θεραπευτικής διδασκαλίας στο σχολείο, ενώ «ένα άλλο παράδειγμα είναι οι μεγάλες επιδοτήσεις για προληπτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που εισήχθησαν σε πολλές χώρες», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ακαδημία.

Ο γεννηθείς στην Ινδία, αμερικανός, Αμπιτζίτ Μπανερτζί και η γαλλοαμερικανίδα, Εστέρ Ντιφλό, είναι καθηγητές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ενώ ο αμερικανός, Μάικλ Κρέμερ, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.


Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2015, ο Αμπιτζίτ Μπανερτζί είχε απαντήσει, μαζί με άλλους 40 οικονομολόγους, σε ερωτήσεις του Πανεπιστημίου του Σικάγου σχετικά με την ελληνική κρίση, τα αιτήματα της τρόικας και τις επιπτώσεις που θα είχε για τον ελληνικό πληθυσμό μια αθέτηση πληρωμών.

Στις απαντήσεις του, είχε τονίσει ότι η διακοπή της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους θα είχε θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, ενώ έκανε λόγο και για αλλαγή της ισοτιμίας του νομίσματος, κάτι που μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με έξοδο από το ευρώ.


Οι ερωτηθέντες έπρεπε να απαντήσουν μονολεκτικά αν συμφωνούν ή διαφωνούν με μια πρόταση που τους παρουσιαζόταν και να τεκμηριώσουν την σκέψη τους με μια πρόταση.

Οι τρεις ερωτήσεις και οι αντίστοιχες απαντήσεις του Αμπιτζίτ Μπανερτζί:

1. O μέσος Έλληνας πολίτης θα ευνοηθεί (οικονομικά) εάν επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου για το αν θα πρέπει να γίνουν δεκτοί οι όροι που προσφέρουν οι δανειστές της Ελλάδας.

– Διαφωνώ. Πιστεύω ότι μια αλλαγή της νομισματικής ισοτιμίας μπορεί να επιφέρει μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση για την ελληνική οικονομία.

2. Σε δέκα χρόνια, η κατά κεφαλήν αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα θα είναι υψηλότερη εάν – αντί να συνεχίσουν την αποπληρωμή του χρέους για την επόμενη δεκαετία και αποδεχτούν τους δημοσιονομικούς κανόνες που επικρατούν αυτή τη στιγμή – αρνηθεί να συνεχίσει το πρόγραμμα της Τρόικας και προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών.

– Συμφωνώ. Η συσσώρευση δημοσίου χρέους είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα ενώ η εσωτερική ζήτηση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση αναλώνεται σε προσπάθειες (οικονομικής) πυρόσβεσης αντί να ασκεί πραγματική πολιτική.

3. Η υπερπροσφορά για την έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από κάποιο κράτος στο προσεχές μέλλον.

– Διαφωνώ. Πρόκειται για μικρές χώρες. Αν και δεν είναι πολύ πιθανό, δεν είναι αδύνατο να υπάρξει κάποιο πολιτικό σοκ για κάποια μεγαλύτερη χώρα. Και τότε όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά.

Με πληροφορίες από: info-war.gr και efsyn.gr

Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo