Κειμενα

Κείμενα

ΟΗΕ: Η Υεμένη κινδυνεύει να γίνει η φτωχότερη χώρα του κόσμου εάν ο πόλεμος συνεχιστεί

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019

ΟΗΕ: Η Υεμένη κινδυνεύει να γίνει η φτωχότερη χώρα του κόσμου εάν ο πόλεμος συνεχιστεί

Η πληγείσα από τον πόλεμο Υεμένη οδεύει να γίνει η φτωχότερη χώρα του κόσμου εάν η σύγκρουση συνεχιστεί, ανέφερε σε σχετική του έκθεση ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη, «εάν ο πόλεμος συνεχιστεί μέχρι και το 2022, η Υεμένη θα καταταχθεί ως η φτωχότερη χώρα στον κόσμο, με το 79% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το 65% να χαρακτηρίζεται ως υπερβολικά φτωχό».

Εξαιτίας του πολέμου, η φτώχεια στην Υεμένη έχει εκτοξευθεί από το 47% του πληθυσμού το 2014 και αναμένεται να φτάσει στο 75% στο τέλος του 2019.

Η Υεμένη, μακράν η φτωχότερη χώρα στην Αραβική Χερσόνησο, βυθίστηκε στον πόλεμο όταν οι αντάρτες Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά στα τέλη του 2014. Μία κατευθυνόμενη σαουδαραβική στρατιωτική συμμαχία, εκτόξευσε μία σφοδρή επίθεση μήνες αργότερα προκειμένου να στηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Αμπντ-αλ Ραμπ Μανσούρ Χαντί εναντίον των ανταρτών συμμάχων του Ιράν.

Έκτοτε ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε θάνατο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι πολίτες, σπρώχνοντας την Υεμένη στο χείλος του λιμού. Έχει εξορίσει ακόμη εκατομμύρια άτομα με τα δύο τρίτα του πληθυσμού να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στην ανάγκη για βοήθεια.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προηγουμένως περιγράψει την Υεμένη ως την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως.

«Ο πόλεμος όχι μόνο έχει μετατρέψει την Υεμένη στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, αλλά την έχει βυθίσει και σε μία οδυνηρή αναπτυσσόμενη κρίση. Η συνεχιζόμενη κρίση απειλεί να κάνει τον πληθυσμό της Υεμένης τον φτωχότερο στον κόσμο - έναν τίτλο που η ήδη ταλαιπωρημένη χώρα είναι αδύναμη να αντέξει», δήλωσε την Τετάρτη ο εξωτερικός αντιπρόσωπος του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη στην Υεμένη, Άουκε Λούτσμα.

Με πληροφορίες από: economictimes.com

Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo