Κειμενα

Κείμενα

Συνελήφθη ο δημοσιογράφος Μαξ Μπλούμενθαλ που αποκάλυψε τις σχέσεις ΗΠΑ - Γκουαϊδό

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019

Συνελήφθη ο δημοσιογράφος Μαξ Μπλούμενθαλ που αποκάλυψε τις σχέσεις ΗΠΑ - Γκουαϊδό

Τον αμερικανό δημοσιογράφο του «The Grayzone», Μαξ Μπλούμενθαλ, ο οποίος είχε αποκαλύψει με σειρά ρεπορτάζ τις υπόγειες σχέσεις του επίδοξου πραξικοπηματία της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, με αμερικανικές υπηρεσίες και οργανισμούς συνέλαβαν την Παρασκευή αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ.

Αφορμή για τη σύλληψή του, στάθηκε μία κατασκευασμένη κατηγορία που είχαν καταθέσει εναντίον του στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας για τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον, όταν ο νόμιμος πρέσβης της χώρας εκδιώχθηκε από αυτή και αντικαταστάθηκε από συνεργάτη του Γκουαϊδό.

Τότε, στο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, το κτίριο της πρεσβείας είχε καταληφθεί με άδεια της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας από ακτιβιστικές οργανώσεις, προκειμένου να το προστατεύσουν από μία παράνομη κατάληψη των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ πραξικοπηματιών, καταγγέλλοντας ότι οι Αμερικανοί παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Όπως καταγγέλλει ο Μπλούμενθαλ, μία ομάδα αστυνομικών της Ουάσινγκτον εμφανίστηκε στο σπίτι του μετά τις 9 το πρωί, απειλώντας να σπάσει την πόρτα και να εισβάλει σε περίπτωση που εκείνος προέβαλλε αντίσταση. Ο δημοσιογράφος μεταφέρθηκε στην κλούβα, δεμένος στα χέρια και τα πόδια για περίπου πέντε ώρες, και πέρασε τις επόμενες δύο ημέρες στο κρατητήριο, χωρίς να έχει το δικαίωμα επικοινωνίας με δικηγόρο.

«Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ γιατί είμαι απολύτως αθώος από αυτή την ψευδή κατηγορία», δήλωσε ο Μπλούμενθαλ.


Σε παλαιότερα ρεπορτάζ του, ο Μπλούμενθαλ είχε αποκαλύψει τους μηχανισμούς χρηματοδότησης της δεξιάς αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας από αμερικανικές υπηρεσίες και οργανισμούς, όπως το Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία (NED), και αναφερόταν σε οργανώσεις που ήρθαν σε επαφή με τον Γκουαϊδό, οι οποίες στο παρελθόν είχαν οργανώσει τις «πολύχρωμες επαναστάσεις» σε περιοχές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

 «Εάν αυτό συνέβαινε στη Βενεζουέλα σε ένα δημοσιογράφο που ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση, όλοι θα φώναζαν για τον απολυταρχισμό του Μαδούρο», σχολίασε στο Twitter η δημοσιογράφος, Άμπι Μάρτιν.


Με πληροφορίες από: thegrayzone.com και info-war.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo