Κειμενα

Κείμενα

Βολιβία: Ο Έβο Μοράλες καταγγέλλει απόπειρα πραξικοπήματος

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019

Βολιβία: Ο Έβο Μοράλες καταγγέλλει απόπειρα πραξικοπήματος

Για πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη δεξιά αντιπολίτευση, προκειμένου να σταματήσει η ολική καταμέτρηση των ψήφων και να ακυρωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής σε περίπτωση νίκης του από τον πρώτο γύρο, έκανε ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Ένα πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη, που διεξάγεται από τη Δεξιά με υποστήριξη από το εξωτερικό... ποιες είναι οι μέθοδοι αυτής της απόπειρας πραξικοπήματος; Δεν αναγνωρίζουν ή περιμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών, καίνε τα εκλογικά δικαστήρια, θέλουν να κηρύξουν τον δεύτερο υποψήφιο ως νικητή», δήλωσε ο Μοράλες στους δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν.

Ο Μοράλες επεσήμανε το γεγονός ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση και επανέλαβε τη νίκη του. Ωστόσο, δήλωσε πως «αναμένει το εκλογικό δικαστήριο να ανακοινώσει τα αποτελέσματα». «Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι με την ψήφο των αγροτικών περιοχών θα κερδίσουμε από τον πρώτο γύρο, παρόλο που τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι εμείς κερδίσαμε, αλλά έχουμε σεβασμό και θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα από το εκλογικό δικαστήριο. Λέω στον διεθνή Τύπο, ότι οι θρίαμβοί μας ήταν πάντα με την ψήφο στην ύπαιθρο».

Ο Μοράλες ευχαρίστησε επίσης τον βολιβιανό λαό που έδωσε στο κόμμα του «Κίνημα προς το Σοσιαλισμό» την πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα, μολονότι τόνισε πως το κόμμα του έχει χάσει μέχρι στιγμής κατά τα δύο τρίτα την εκλογική του ισχύ.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της δεξιάς αντιπολίτευσης κατέληξαν σε συγκρούσεις, με πολυάριθμες βίαιες επιθέσεις να πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, από τη στιγμή που τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα κατέδειξαν ότι ο πρόεδρος Έβο Μοράλες αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο. Οι επιθέσεις περιελάμβαναν την πυρπόληση εκλογικών κέντρων καθώς και βιαιοπραγίες κατά των αυτοχθόνων υποστηρικτών του Μοράλες.

Η πρώτη τέτοια ενέργεια ήταν στην πόλη Σούκρε, προπύργιο της αντιπολίτευσης, όπου οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην περιφερειακή εκλογική αρχή. Σε άλλα σημεία της χώρας, κυβερνητικά κτίρια δέχθηκαν επίθεση στην πόλη Ταρίχα, ενώ στο Ορούρο, το κτίριο της προεκλογικής εκστρατείας του Μοράλες πυρπολήθηκε.

Στην Κοτσαμπάμπα, όπου ο Μοράλες βρίσκεται πρώτος σε ψήφους, οι διαδηλωτές επιχείρησαν να πάρουν τον έλεγχο του Campo Ferial, της αίθουσας όπου γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας τόνισε ότι βασική τακτική της δεξιάς που σχεδιάζει πραξικόπημα είναι να μην αναγνωρίσει την ψήφο των αυτοχθόνων, που στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον Μοράλες.

«Καταλαβαίνω την απελπισία της Δεξιάς, δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τη νίκη μου, θέλουν να μην αναγνωρίσουν την αυτόχθονη ψήφο, όπως και στο παρελθόν... είμαστε όλοι άνθρωποι, είμαστε όλοι μέλη της βολιβιανής οικογένειας, μπορεί να έχουμε ιδεολογικές διαφορές, αλλά το να σπείρουμε μίσος κατά των Αυτοχθόνων και να μην αναγνωρίσουμε την ψήφο τους, είναι απλά ρατσισμός», πρόσθεσε ο Μοράλες.

Για να νικήσει το πραξικόπημα, ο πρόεδρος της Βολιβίας έκανε έκκληση στα κοινωνικά κινήματα του CONALCAM, κηρύσσοντας χθες τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καλώντας παράλληλα σε ειρηνική κινητοποίηση για την προάσπιση της δημοκρατίας από τη βία της Δεξιάς.

Με πληροφορίες από: TeleSUR
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo