Κειμενα

Κείμενα

5 τραγούδια «ωδή» στη βλασφημία

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019

5 τραγούδια «ωδή» στη βλασφημία

Κατά την ιουδαιοχριστιανική παράδοση, η απαγόρευση της βλασφημίας αποτελούσε συστατικό στοιχείο της πίστης και συνδεόταν αρχικά με την υποταγή στην κοσμική εξουσία: «Το Θεό δεν πρέπει να τον βλαστημάς, ούτε κανέναν άρχοντα του λαού σου να βρίζεις» (Έξοδος, 22, 27).

Όσο για την τιμωρία της βλασφημίας, αυτή έπρεπε να είναι αμείλικτη: «Αυτός που θα βλαστημήσει το όνομα του Κυρίου, πρέπει οπωσδήποτε να θανατωθεί· ολόκληρη η κοινότητα θα τον λιθοβολήσει» (Λευιτικόν, 24, 16).

Στο θέμα της βλασφημίας, την εβραϊκή παράδοση ακολούθησε όμως και ο Χριστιανισμός. Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Όποιος πιστέψει και βαφτιστεί, θα σωθεί. Όποιος δεν πιστέψει θα καταδικαστεί». (Μαρκ. 16, 16). «Φύγετε από μπροστά μου καταραμένοι. Πηγαίνετε στην αιώνια φωτιά που έχει ετοιμαστεί για το διάβολο και τους δικούς του» (Ματθ. 25, 41).

Στην Ελλάδα, το νομοθετικό πλαίσιο για τη δίωξη της βλασφημίας έχει τις ρίζες του στη δικτατορία του Μεταξά, η οποία μέσω ενός εκκλησιαστικού λόμπι, αντέγραψε το νομικό πολιτισμό του φασίστα Μουσολίνι.

Έπειτα λοιπόν από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επαναφορά της διάταξης για τη βλασφημία στο νέο Ποινικό Κώδικα από τον υπ. Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος μέσα σε ένα 24ωρο ανακοίνωσε άρον άρον την απόσυρσή της, ετοιμάσαμε μία λίστα με τα 5 πιο «βλάσφημα» τραγούδια που, υπό τις τωρινές συνθήκες, οι «εν δυνάμει» δημιουργοί τους ενδεχομένως να τιμωρούνταν με την ποινή φυλάκισης έως και 2 ετών για «κακόβουλη βλασφημία».

John Lennon  God

«Ο Θεός είναι μία έννοια, με την οποία μετράμε τον πόνο μας», μας τραγουδά στην μετά-Beatles εποχή ο Τζον Λένον. Το «God», μολονότι απορρίπτει σχεδόν κάθε θρησκευτικό ή μη κίνημα που επηρέασε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και οδήγησε ακόμη και στο θάνατο, δεν συνιστά τόσο μία ευθεία άρνηση συγκεκριμένων θεοτήτων και μορφών θρησκευτικής πίστης, όσο ολόκληρης της ιδέας οποιασδήποτε λατρείας.

Οι «αιρετικοί» στίχοι του Λένον σε συνδυασμό με τη δήλωσή του στην εφημερίδα «The Evening Standard» το Μάρτιο του 1966 ότι οι Beatles ήταν «πιο δημοφιλείς απ' τον Ιησού», αποτέλεσαν την αιτία της δολοφονίας του την 8η Δεκεμβρίου 1980, όταν ο μέχρι πρότινος θαυμαστής του συγκροτήματος, Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν, τον πυροβόλησε πισώπλατα 5 φορές έξω από την κατοικία του στην Ντακότα, χαρακτηρίζοντας κυνικά την πράξη του «θέλημα Θεού».

Στο «God», ο Λένον καταλήγει λέγοντας πως η μοναδική του πίστη βρίσκεται μονάχα σε εκείνον και τη σύντροφό του, Γιόκο Όνο. Όμως, η μεγαλύτερη ίσως «ιεροσυλία» που διαπράττει στο τραγούδι το θρυλικό μέλος των «Σκαθαριών» δεν είναι το γεγονός ότι δεν πιστεύει στον Ιησού αλλά ότι τελικά δεν πιστεύει στους ίδιους τους Beatles.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1970 στο πρώτο solo άλμπουμ του με τίτλο «John Lennon/Plastic Ono Band».

I don't believe in Bible
I don't believe in tarot
I don't believe in Hitler
I don't believe in JesusThe Damned – Anti-Pope

Την πλήρη απαξίωσή της στον Πάπα και εν γένει τη θρησκεία, εκφράζει η λονδρέζικη punk rock μπάντα, The Damned. Με μία έντονα περιπαιχτική διάθεση, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Dave Vanian, αφού εξηγεί πως «επιστρέφει στην εκκλησία, όπως όταν ήταν 8 ετών, όχι για να προσευχηθεί αλλά για να κλέψει το δίσκο», τονίζει πως «μια συγκέντρωση πιστών τα σαββατοκύριακα δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά τους».

Το «Anti-Pope» αποτελεί ένα τραγούδι-καταγγελία του εμπορίου ελπίδας που πραγματοποιείται στις εκκλησίες και σατιρίζει τα κακώς κείμενα της Καθολικής Εκκλησίας, παρουσιάζοντας τους εφημέριους ως «τραβεστί με φετίχ στα σκοινιά και τις ρόμπες», ενώ σε ένα άλλο σημείο ο τραγουδιστής των The Damned υποστηρίζει ότι «η θρησκεία δεν σημαίνει τίποτα» γιατί «απλά είναι ένας άλλος τρόπος να είσαι δεξιός» («Religion doesn't mean a thing/ it's just another way of being right wing»).

Το κομμάτι κυκλοφόρησε το 1979 στο τρίτο τους άλμπουμ «Machine Gun Etiquette».

I'm going back to church tonight
Just like back when I was eight
But I don't mean to pray
I'm going to nick a collection plate


Depeche Mode – Blasphemous Rumours

Ένα αμφιλεγόμενο τραγούδι που παραλίγο να απαγορευτεί από το BBC. Το «Blasphemous Rumours» αφηγείται δύο ιστορίες ενός 16χρονου κοριτσιού, που για πολλούς φαν αποδόθηκαν στην αυτοκτονία της αδελφής του τραγουδιστή των Depeche Mode, Μάρτιν Γκορ, παρά το γεγονός ότι το ιδρυτικό μέλος της μπάντας διέψευσε αυτές τις φήμες.

Μία αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας του κοριτσιού, την οδήγησε στο να στραφεί πνευματικά στον Ιησού Χριστό. Όμως δύο χρόνια αργότερα, το ίδιο κορίτσι, ενώ είχε όλη τη ζωή μπροστά του, βρήκε ένα φρικτό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα. Για το συγκρότημα, αυτό δεν ήταν παρά μία τραγική ειρωνεία, την οποία ένας Θεός της αγάπης δεν θα επέτρεπε ποτέ να συμβεί.

Οι «λίστες των προσευχών», τις οποίες ο Μάρτιν Γκορ και ο Ντέιβ Γκάχαν παρακολούθησαν στις εκκλησιαστικές λειτουργίες, ήταν εκείνες που τους ενέπνευσαν να γράψουν αυτό το τραγούδι, με τα δύο μέλη των Depeche Mode να συμφωνούν πως επρόκειτο για μία «παράξενη» και «παράλογη» διαδικασία.

Το «Blasphemous Rumours» κυκλοφόρησε το 1984 στο τέταρτο άλμπουμ τους με τίτλο «Some Great Reward».

I don't want to start any blasphemous rumours
But I think that God's got a sick sense of humour
And when I die, I expect to find him laughing


XTC – Dear God

Ίσως το πιο ρομαντικά «βλάσφημο» τραγούδι της λίστας. Το κομμάτι ξεκινά με τη φωνή ενός αθώου μικρού παιδιού, το οποίο ελπίζει ο Θεός να έλαβε το γράμμα του. Μάλιστα, στην σαρκαστική επιστολή του, δεν προσεύχεται προκειμένου να μειωθεί η τιμή της μπύρας (!) αλλά για να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος, χωρίς πείνα, φτώχεια και δυστυχία.

Έχοντας πια μεγαλώσει, και αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι προβληματισμοί του δεν εισακούσθησαν ποτέ, ο Άντι Πάτριτζ των XTC νιώθει σαν να ενοχλεί πλέον το Θεό με τις προσευχές του, αφού Εκείνος έχει μάλλον σημαντικότερα πράγματα να κάνει από το να αλλάξει την ανθρωπότητα που υποφέρει, ενώ παρακάτω δεν διστάζει να εκφράσει τη «βλασφημία» του λέγοντας σε έντονο ύφος πως «ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα, είναι απλά μια ανίερη απάτη κάποιου».

Το «Dear God» κυκλοφόρησε το 1986, αρχικά ως single, και αργότερα συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Skylarking».

Dear God, sorry to disturb you but...
I feel that I should be heard loud and clear
We all need a big reduction in amount of tears


Nine Inch Nails – Heresy

Με τη νιτσεϊκή φράση «Ο Θεός πέθανε» («God is Dead») που ο γερμανός φιλόσοφος προαναγγέλλει ποιητικά στο «Τάδε έφη Ζαρατούστρα» (1884) και την αποδίδει ως φιλοσοφικό απόφθεγμα στο έργο του «O Αντίχριστος» (1888), το αμερικανικό industrial rock συγκρότημα προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υπάρχει Θεός για να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά μας.

«Έκλεισε τα μάτια του γιατί φοβάται να δει», μας τραγουδούν στην αρχή του κομματιού «Heresy», υποστηρίζοντας ότι ακόμη κι ο ίδιος ο Θεός αποτελεί στην ουσία μια «αίρεση». Όπως ο Άντι Πάτριτζ των XTC, έτσι και ο Τρεντ Ρέζνορ των Nine Inch Nails, αδυνατεί να πιστέψει σε ένα Θεό που επιτρέπει να υπάρχει παγκόσμια αδικία και δεν μπορεί να ανεχθεί όλες τις κτηνωδίες που διαπράττονται στο όνομά του.

Το καλύτερο όμως, ο Ρέζνορ το αφήνει για το τέλος: «Αν υπάρχει κόλαση, θα σας δω εκεί», αναφέρει, ξεσκεπάζοντας με αυτό τον τρόπο την υποκρισία των πιστών που προσεύχονται και υποσχόμενος ότι στο τέλος θα τους δει στην κόλαση να καίγονται για τα ψέματά τους.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1994 στο δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους, με τίτλο «The Downward Spiral».

His perfect kingdom of killing, suffering and pain
Demands devotion atrocities done in his name
God is dead and no one cares
If there is a hell I'll see you there


(Με πληροφορίες από: Treble, Genius, Spin, Ιός, Μηχανή του Χρόνου)
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo