Κειμενα

Κείμενα

65 γιατροί προειδοποιούν: «Ο Ασάνζ θα πεθάνει στη φυλακή»

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019

65 γιατροί προειδοποιούν: «Ο Ασάνζ θα πεθάνει στη φυλακή»

Την ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας του Τζούλιαν Ασάνζ εκφράζουν σε επιστολή που συνυπογράφουν 65 γιατροί από διάφορες χώρες του κόσμου.

Στην επιστολή τους οι γιατροί σημειώνουν πως η ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ, που εξακολουθεί να κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μπελμάρς στη Βρετανία, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και απαιτούν την εδώ και τώρα μεταφορά του σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ώστε να δεχθεί την απαραίτητη φροντίδα.

«Αν δεν δοθεί επειγόντως αυτή η φροντίδα, εκφράζουμε την αληθινή μας ανησυχία με τα δεδομένα που τώρα έχουμε, ότι ο κ. Ασάνζ θα πεθάνει στη φυλακή. Η ιατρική κατάσταση λοιπόν είναι κατεπείγουσα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Η επιστολή των 65 γιατρών, στην οποία αφήνεται να εννοηθεί ότι γιατροί και ειδικοί εκφοβίζονται προκειμένου να μην επισκεφθούν κι εξετάσουν τον Ασάνζ, έχει αποσταλεί τόσο στην υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, όσο και στη σκιώδη αντίστοιχή της από τους Εργατικούς, Ντιάν Άμποτ, που οφείλουν να απαντήσουν εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλζερ, ο Ασάνζ έχει φυλακιστεί σε αυστηρότατες συνθήκες, με μόνο μία ώρα την ημέρα εκτός κελιού, αφού έχει υποστεί «πολύχρονα ψυχολογικά βασανιστήρια». Μάλιστα, ο Μέλζερ, τον οποίον οι γιατροί ευχαρίστησαν γιατί «έκανε άφοβα τη δουλειά του», είχε προειδοποιήσει ήδη από την 1η Νοεμβρίου για τη σημερινή κατάσταση της υγείας του Ασάνζ και τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιογράφος και ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, κρατείται λόγω εντάλματος σύλληψης των ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας, επειδή τα Wikileaks αποκάλυψαν στοιχεία για τα αμερικανικά εγκλήματα πολέμου σε Ιράκ και Αφγανιστάν, και αν η έκδοση προχωρήσει, τότε θα είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 175 ετών.

Το e-mail στο οποίο οι 65 γιατροί κάνουν έκκληση προς τους συναδέλφους τους από όλο τον κόσμο να συνυπογράψουν την επιστολή είναι το doctors4assange@gmail.com.

Με πληροφορίες από: thepressproject.gr

Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo