Κειμενα

Κείμενα

Δοσοληψίες του δημοσιογράφου Θάνου Δημάδη με την Bayer αποκαλύπτει ο Guardian

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019


Την εμπλοκή του δημοσιογράφου Θάνου Δημάδη σε διεθνές σκάνδαλο χειραγώγησης της ενημέρωσης προς όφελος του πολυεθνικού κολοσσού των φαρμάκων και αγροχημικών, Bayer AG, αποκαλύπτει σε εκτενές του δημοσίευμα ο Guardian.

Το αναλυτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας φέρνει στο φως ηλεκτρονική αλληλογραφία του δημοσιογράφου με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων και την ενίσχυση της επιρροής της σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ενημέρωσης, όπως την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών (FPA), της οποίας υπήρξε εκτελεστικός διευθυντής από το Νοέμβριο του 2017 έως τον Απρίλιο 2019.

Σύμφωνα τον Guardian, σε σειρά e-mail του 2018 και του 2019 που αντάλλαξε ο Θ. Δημάδης με τους αντιπροέδρους της Bayer, Ρέι Κέρινς και Κρις Λόντερ, αποκαλύπτεται πως ο έλληνας δημοσιογράφος θα προωθούσε τις θέσεις της εταιρείας σε διάφορα δημοσιογραφικά ιδρύματα, όπως το Foreign Press Association (FPA) και το Foreign Press Foundation (FPF). Στη σχετική αλληλογραφία αναφέρεται ακόμη ότι η Bayer θα χρηματοδοτούσε με γενναίες οικονομικές χορηγίες τους δύο φορείς και θα είχε τον έλεγχο αυτών των κινήσεων.

Ανάμεσα στις υπηρεσίες που προσέφερε ο δημοσιογράφος στον πολυεθνικό κολοσσό, ήταν να τοποθετηθεί ο Λόντερ σύμβουλος της Ένωσης Ανταποκριτών όπου θα συμμετείχε στις συνεδριάσεις του, να προωθεί θέματα που ενδιέφεραν την Bayer και να διοργανώνει σεμινάρια που αφορούσαν την εταιρεία, καθώς και τρεις ενημερωτικές αναφορές για τη Bayer κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή αμερικανών και ξένων δημοσιογράφων σε θέματα που ταιριάζουν με τις επικοινωνικακές προτεραιότητες και τους στρατηγιούς στόχους της εταιρείας.

Σύμφωνα μάλιστα με τα e-mails που έχει στη διάθεσή του ο Guardian, o Θ. Δημάδης ζητούσε να αμείβεται και προσωπικά από τα ταμεία της Bayer για «εργολαβίες περιορισμένους χρόνου», ξέχωρα από τη χρηματοδότηση των δύο ενώσεων.

Όπως υπογραμμίζει το info-war.gr, από τις πρώτες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η νεοσύστατη Ένωση Ανταποκριτών των ΗΠΑ (AFC-USA), της οποίας πρόεδρος ήταν ο Δημάδης, αφορούσε την κρίση με τα οπιούχα φάρμακα στις ΗΠΑ, κλάδος στον οποίο η Bayer πρωτοστατεί, ενώ επισημαίνεται ακόμη πως ο γερμανικός πολυεθνικός κολοσσός έχει ήδη προσφέρει 50.000 στην AFC-USA.

Απαντώντας στον Guardian, ο δημοσιογράφος αρνήθηκε ότι έκανε κάτι επιλήψιμο και υποστήριξε πως όλα περνούσαν από το χέρι του πρόεδρου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, Ντέιβιντ Μάικλς. Ωστόσο, σε κείμενο που είχε αποστείλει ο Θ. Δημάδης στην Bayer στις 16 Ιουνίου 2018, αναφέρει:

«Για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες εγώ είμαι ο εκτελεστικός βραχίονας… Αυτά τα σημεία γράφτηκαν από εμένα και τα στέλνω σε εσάς εμπιστευτικά – Δεν έχω μοιραστεί τίποτα από όσα συζητήσαμε με τον Ντέιβιντ… Είμαι έτοιμος να κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί, τα οποία θα ενισχύσουν την αξία της Bayer και της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών μέχρι το τέλος του έτους».

Ο πρόεδρος της FPA, Ντέιβιντ Μάικλς,  κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση, έκανε λόγο για «συνωμοσία στην οποία εμπλέκονται Δημάδης και Bayer« και η οποία «απειλεί την ακεραιότητα της οργάνωσης και της δημοσιογραφίας».

Με πληροφορίες από: info-war.gr και efsyn.gr

Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo