Κειμενα

Κείμενα

Financial Times: Η Τράπεζα Πειραιώς κατηγορείται για παραβίαση των capital controls

Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019

Financial Times: Η Τράπεζα Πειραιώς κατηγορείται για παραβίαση των capital controls (Photo: FT/Getty Images)

Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Διαφθοράς με την κατηγορία της παραβίασης των capital controls έχουν μπει παλαιότερες συναλλαγές της Τράπεζας Πειραιώς με τον όμιλο Libra της οικογένειας Λογοθέτη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ της Kerin Hope για τους «FT», η υπόθεση αφορά σε μεταβιβάσεις της Τράπεζας Πειραιώς προς κυπριακές offshore οι οποίες συνδέονταν με τον ιδρυτή της Libra, Μιχάλη Λογοθέτη, και άλλους εργαζομένους, επί διοίκησης Μιχάλη Σάλλα.

Η Libra και ο τότε διοικητής της Τράπεζας Πειραιώς αρνούνται ότι υπήρξαν παρανομίες κατά τη διετία 2014-2015 και οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς εμφάνισε σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να ζητήσουν την ακύρωση της σχετικής προκαταρτικής εξέτασης και ποινικής δίωξης.

Το δημοσίευμα των Financial Times
Το δημοσίευμα των Financial Times

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Libra υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους δανειολήπτες της Τράπεζας Πειραιώς και αργότερα βοήθησε στη διάσωση της τράπεζας, αγοράζοντας δάνεια για να βελτιώσει τους επιβαρυμένους ισολογισμούς και συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όταν η τράπεζα δεν μπορούσε να βρει αλλού χρηματοδότες.

Επικεφαλής του ομίλου Libra είναι πλέον ο Γιώργος Λογοθέτης, γιός του Μιχάλη Λογοθέτη, ο οποίος μεγάλωσε στο Λονδίνο, κατοικεί στη Νέα Υόρκη και η οικογένειά του θεωρείται πυλώνας τόσο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς έχει στηρίξει υποψηφιότητες όπως της Χίλαρι Κλίντον, ενώ ο κ. Λογοθέτης συμμετέχει στη διοίκηση ενός φιλανθρωπικού φορέα που ίδρυσε ο τέως πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Λογοθέτης απέκτησε μεγάλη φήμη ως ικανός «παίκτης» των αγορών το 2006, όταν πούλησε τα πλοία του ομίλου σε μια στιγμή ανόδου της παγκόσμιας ναυτιλίας και ξαναμπήκε στη ναυτιλιακή αγορά το 2009, όταν οι τιμές των πλοίων ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο Λογοθέτης ενδυνάμωσε τους δεσμούς του ομίλου με τις ελληνικές τράπεζες και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ επεδίωξε και επενδύσεις στις ΑΠΕ που κάποιες φορές χρηματοδοτήθηκαν από την Πειραιώς.


Η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνει παραβίαση των capital controls


Τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε έλεγχο των συναλλαγών της Libra με την Τράπεζα Πειραιώς, ανακαλύπτοντας «μια σειρά μεταβιβάσεων στο εξωτερικό ποσών σε παραβίαση των capital controls». Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Libra «είχε μια εκτεταμένη συνεργασία με την τράπεζα και είναι εκ των βασικών μετόχων της».

Ακόμη, το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος το Νοέμβριο του 2017 εγείρει ερωτήματα και για ορισμένες μεταβιβάσεις χρημάτων σε offshore από την Πειραιώς. Δικαστική πηγή αναφέρει ότι η προκαταρκτική εξέταση που έγινε από την Εισαγγελία αποκάλυψε «επαρκείς ενδείξεις» που δικαιολογούν την περαιτέρω δικαστική έρευνα

Την υπόθεση έχει αναλάβει ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς, Κωνσταντίνος Πρωτονοτάριος, που αναμένεται να καλέσει για κατάθεση περίπου 40 άτομα - πρώην στελέχη της Πειραιώς και διοικητικά στελέχη της Libra.

Η Libra απάντησε ότι «καμία οντότητα υπό την ιδιοκτησία ή τον έλεγχο της Libra ή του κ. Λογοθέτη δεν ενεπλάκησαν σε παραβίαση των capital controls», επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς, και προσθέτοντας ότι η εταιρεία είχε νόμιμα το περιθώριο να μεταβιβάσει στο εξωτερικό μεγάλα ποσά.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι δικηγόροι του κ. Σάλλα - που παραιτήθηκε από τη διοίκηση της τράπεζας τον Ιούλιο του 2016, ύστερα από 24 χρόνια - υποστήριξαν στους ελεγκτές ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι υπέγραψε κάποιο έγγραφο, έδωσε κάποια οδηγία ή έκανε κάποια επικοινωνία», σε σχέση με τις μεταβιβάσεις, τονίζοντας πως ο πελάτης τους κατείχε μη εκτελεστική θέση.

Ωστόσο, οι ελεγκτές εκτιμούν ότι ο κ. Σάλλας ακόμη «διηύθυνε τις πράξεις και τις αποφάσεις των ανώτερων εκτελεστικών μελών της διοίκησης που είχε προσωπικά επιλέξει, ασκώντας με αυτό τον τρόπο ντε φάκτο εκτελεστικές αρμοδιότητες». Οι συνήγοροι του κ. Σάλλα διαψεύδουν ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις άμεσης ανάμειξης σε οποιαδήποτε από τις παραβιάσεις.


Η στενή σχέση Τράπεζας Πειραιώς και Libra


Η Πειραιώς ενίσχυσε τη σχέση της με τη Libra το 2014, όταν πούλησε ένα πακέτο δανείων ύψους 1,05 δισεκατομμυρίου ευρώ σε ένα χρηματοπιστωτικό «σχήμα» που ανήκε στον Μιχάλη Λογοθέτη, ιδρυτή της Libra και πατέρα τωρινού CEO.

Ήταν μια από τις πρώτες, πραγματικά μεγάλες πωλήσεις επισφαλών ελληνικών δανείων, και η Πειραιώς προσέφερε δάνειο 200 εκατομμυρίων ευρώ για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, σύμφωνα με τους ελεγκτές της ΤτΕ. Το χρηματοπιστωτικό «σχήμα» του Λογοθέτη αγόρασε τα δάνεια για 310 εκατομμύρια ευρώ, σημαντικά υποτιμημένα σε σχέση με την ονομαστική αξία. Παρ' όλα αυτά, η συναλλαγή ήταν κερδοφόρα για την Πειραιώς που τα είχε αποκτήσει για ακόμα μικρότερη τιμή. Η Libra επιμένει τώρα ότι η τιμή ήταν μεγαλύτερη των 310 εκατομμυρίων ευρώ.


Η Πειραιώς ζητάει βοήθεια για τη διάσωσή της


Ενα χρόνο αργότερα, το Νοέμβριο του 2015, ήταν η σειρά της Πειραιώς να ζητήσει βοήθεια από την Libra, καθώς το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πάσχιζε να αυξήσει το μετοχικό του κεφάλαιο κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

Λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας από την Πειραιώς, έλειπαν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, και η Libra προέβη, 
σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια εισφορά της «τελευταίας στιγμής», ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατομμύρια ήταν εξασφαλίσεις σε μετρητά από ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Τότε, ο κ. Λογοθέτης δήλωνε υπερήφανος για τη συμμετοχή στη διάσωση της τράπεζας, με την Libra να αμφισβητεί το ποσό των 110 εκατομμυρίων που αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ.

Η δημοσιογράφος των Financial Times παραθέτει τη δήλωση ενός τραπεζίτη στην Αθήνα που υποστήριξε ότι η σχέση με την Πειραιώς ήταν αμοιβαία, με την τράπεζα να αποτελεί για χρόνια πηγή χρηματοδότησης. «Δεν προκαλεί έκπληξη ότι η Libra έσπευσε να σώσει την Πειραιώς», σχολίασε.

Τον περασμένο μήνα, η Πειραιώς τιμωρήθηκε με πρόστιμο 5,2 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επειδή επέτρεψε να αποδεσμευτούν εγγυήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να βοηθήσει επενδυτές, μεταξύ αυτών και η Libra, να αγοράσουν μετοχές στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η Libra υποστήριξε ότι «αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταχείριση από την Τράπεζα Πειραιώς».

Το 2017, η νέα διοίκηση της Πειραιώς έκανε εκτεταμένη αναδιάρθρωση και ο κ. Λογοθέτης συμφώνησε στην ταχύτερη αποπληρωμή του συνολικού χρέους που έχει στην Τράπεζα, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η έκθεση της Πειραιώς στη Libra και σε συνδεδεμένες εταιρείες μειώθηκε κατά 600 εκατομμύρια τους τελευταίους 18 μήνες», υποστηρίζει η Libra κάνοντας λόγο για «μια χωρίς προηγούμενο εθελοντική πληρωμή χρέους». «Μπορεί να είναι και μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις δανεισμού στην ιστορία της ελληνικής εμπορικής τραπεζικής, με τα χρέη μας στην τράπεζα να είναι πια ένα κλάσμα αυτού που ήταν».

Με πληροφορίες από: Financial Times και lifo.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo