Κειμενα

Κείμενα

11χρονα παιδιά δουλεύουν μέχρι και δώδεκα ώρες για να συλλέγουν τα φουντούκια της Ferrero Rocher

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019

11χρονα παιδιά δουλεύουν μέχρι και δώδεκα ώρες για να συλλέγουν τα φουντούκια της Ferrero Rocher

Τα φουντούκια που χρησιμοποιούνται στα παρασκευάσματα της σοκολατοβιομηχανίας Ferrero, συμπεριλαμβανομένων των περίφημων Ferrero Rocher, είναι πιθανό να προέρχονται από παιδική εργασία στα αγροτικά χωράφια της Τουρκίας, καταγγέλλουν βρετανικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εφημερίδα Guardian καταγγέλλει ότι σε συνεντεύξεις που μαγνητοσκοπήθηκαν από τη βρετανική οργάνωση WeMove Europe και το Κέντρο Δικαιωμάτων του Παιδιού, εμφανίζονται παιδιά ακόμα και 11 ετών να δηλώνουν ότι εξαναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι και 12 ώρες την ημέρα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας χωρίς συμβόλαια ή επαρκή περίθαλψη και εξοπλισμό ασφαλείας.

«Πηγαίνουμε στο χωράφι στις 6:30 το πρωί και ξεκινάμε τη δουλειά στις 7 ή 7:30. Δουλεύουμε μέχρι τις 6 το απόγευμα. Είναι η δεύτερη φορά που έχω έρθει να δουλέψω εδώ», δήλωσε ένα 11χρονο κοριτσάκι. Ένα άλλο κορίτσι, ηλικίας 12 ετών, ανέφερε ότι εργάζεται στη συλλογή φουντουκιών για δύο χρόνια.

«Αν δεν επιτρέψω στα παιδιά να εργαστούν, [οι οικογένειές τους] φεύγουν γιατί άλλοι αγρότες θα τα προσλάβουν. Όταν τα αφήνουμε να δουλέψουν, έχουμε ένοχη συνείδηση. Στο τέλος της ημέρας, είναι απλά ένα παιδί», δήλωσε ένας αγρότης για να δικαιολογήσει τη χρήση παιδικής εργασίας στα χωράφια του. Οι χωρικοί που κατέθεσαν τις μαρτυρίες ισχυρίζονται ότι πουλούν τα φουντούκια τους στη Ferrero μέσω μεσαζόντων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Δικαιωμάτων του Παιδιού, πολλά παιδιά που δουλεύουν ως εποχικοί εργάτες γης δεν πηγαίνουν στο σχολείο από την αρχή της χρονιάς. Το 2018, 67 ανήλικα παιδιά έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας.

Η παιδική εργασία είναι ευρέως διαδεδομένη στην Τουρκία, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία να δείχνουν ότι το 2012 υπήρχαν περίπου 900.000 παιδιά που εργάζονταν σε διαφορετικούς κλάδους, ανάμεσά τους και η γεωργία. Από αυτά, τα 11.300 είχαν ηλικίες από 6 έως 14 ετών.

Σε απάντησή της στον Guardian, η Ferrero παραδέχθηκε το πρόβλημα της παιδικής εργασίας στη γεωργική Τουρκία, αναφέροντας ότι «είναι αποφασισμένη να αποτρέψει και να εξαλείψει την παιδική εργασία σε όλες τις αλυσίδες διανομής». Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε ότι προσπαθεί να εξακριβώσει 100% τα φουντούκια της το 2020, υποστηρίζοντας πως αυτή την περίοδο έχει ταυτοποιήσει μόλις το 49% των φουντουκιών. Μάλιστα, σε έρευνα του BBC που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο φάνηκε ότι η εταιρεία ήταν ανίκανη να επιβεβαιώσει ότι τα φουντούκια της δεν αποτελούν προϊόν παιδικής εργασίας.

Από το 1946, που είναι το έτος ίδρυσής της, η Ferrero είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της σοκολατοποιίας, απασχολώντας περισσότερους από 30.000 ανθρώπους, με τις πωλήσεις της να έχουν διπλασιαστεί από την προηγούμενη δεκαετία.

Με πληροφορίες από: teleSUR

Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo