Κειμενα

Κείμενα

CPJ: Τουλάχιστον 250 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019

CPJ: Τουλάχιστον 250 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο (Photo: Al Jazeera)

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, τουλάχιστον 250 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο με τους περισσότερους απ' αυτούς στην Κίνα, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ). 

Στην ετήσια παγκόσμια έρευνά της, η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη εξηγεί ότι χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος είναι «οι χειρότεροι δεσμοφύλακες δημοσιογράφων παγκοσμίως», με την πλειοψηφία των δημοσιογράφων να κατηγορούνται ότι είναι «εχθροί του κράτους» ή ότι μετέδωσαν «ψευδείς ειδήσεις».

Στις χώρες όπου είναι επικίνδυνο να ασκεί κάποιος το επάγγελμα του δημοσιογράφου, καταγράφονται επίσης η Ερυθραία, το Βιετνάμ και το Ιράν.

Σύμφωνα με την CPJ, τουλάχιστον 48 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Κίνα, ενώ ακολουθούν η Τουρκία με 47, και η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος με 26.


Ωστόσο, αν και ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων στην Τουρκία είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, όπου ήταν φυλακισμένοι 68 δημοσιογράφοι, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σημαντικά, αφού η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει να καταπνίγει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, έχοντας προβεί στο κλείσιμο περισσότερων από 100 μέσα ενημέρωσης και προσφύγει εναντίον τους με την κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας.

Ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων για το 2019, μολονότι μικρότερος από τους 255 που κρατούνταν το 2018, παρέμεινε κοντά στα ιστορικά υψηλά , όταν το 2016 οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι παγκοσμίως έφταναν τους 273.

Με πληροφορίες από: cpj.org, thepressproject.gr

Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo