Κειμενα

Κείμενα

ΗΠΑ: Ο Μπλούμπεργκ εκμεταλλεύτηκε φυλακισμένους για την προεκλογική του εκστρατεία

Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019

ΗΠΑ: Ο Μπλούμπεργκ εκμεταλλεύτηκε φυλακισμένους για την προεκλογική του εκστρατεία

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και πολυδισεκατομμυριούχος υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, Μάικ Μπλούμπεργκ, χρησιμοποίησε εργαζόμενους φυλακισμένους προκειμένου να πραγματοποιήσει τα τηλεφωνήματα της προεκλογικής του εκστρατείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης, The Intercept.

Μέσω ενός τρίτου προμηθευτή, η καμπάνια «Μάικ Μπλούμπεργκ 2020» υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρεία τηλεφωνικών κέντρων ProCom, με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, που λειτουργεί τηλεφωνικά κέντρα στο Νιου Τζέρσεϊ και την Οκλαχόμα. Δύο από τα τηλεφωνικά κέντρα στην Οκλαχόμα λειτουργούν μέσα σε πολιτειακές φυλακές. Σε τουλάχιστον μία από τις δύο φυλακές, φυλακισμένοι χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν τηλεφωνήματα εκ μέρους της προεκλογικής εκστρατείας του Μπλούμπεργκ.

Σύμφωνα με μία πηγή, που ζήτησε να παραμείνει η ανωνυμία της υπό τον φόβο αντιποίνων, φυλακισμένες στο κέντρο κράτησης «Dr. Eddie Warrior Correctional Center», μία γυναικεία φυλακή ελάχιστης ασφαλείας με χωρητικότητα περισσότερων από 900 ατόμων, πραγματοποιούσαν τηλεφωνήματα στην Καλιφόρνια εκ μέρους του Μπλούμπεργκ. Οι έγκλειστες όφειλαν να ολοκληρώνουν τα τηλεφωνήματά τους αποκαλύπτοντας ότι αυτά ήταν πληρωμένα από την καμπάνια του Μπλούμπεργκ. Ωστόσο, δεν αποκάλυπταν ότι τηλεφωνούσαν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπλούμπεργκ επιβεβαίωσε τη συμφωνία σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το The Intercept. «Δεν γνωρίζαμε για αυτό και δεν θα το επιτρέπαμε ποτέ εάν το γνωρίζαμε», είπε η εκπρόσωπος του Μπλούμπεργκ, Τζούλι Γουντ. «Δεν πιστεύουμε σε αυτήν την πρακτική και έχουμε διακόψει πλέον τη συνεργασία μας  με τον εν λόγω υπεργολάβο».

Η καμπάνια δήλωσε ότι δεν γνώριζε για τη συμφωνία μεταξύ της ProCom και ενός μη γνωστοποιηθέντος εξωτερικού συνεργάτη μέχρι να πραγματοποιηθεί η έρευνα του The Intercept. Τότε, η εκστρατεία διέκοψε τη συνεργασία τη Δευτέρα και είπε πως ζήτησε από τους προμηθευτές να είναι πιο προσεκτικοί στην αξιολόγηση των υπεργολάβων τους στο μέλλον.

«Η χρήση εργασίας φυλακισμένων είναι η συνεχής εκμετάλλευση έγκλειστων ανθρώπων, που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία άλλη ευκαιρία να βρουν εργασία ή για να κερδίσουν χρήματα εκτός από αυτήν που τους δίνεται από τους λειτουργούς των φυλακών», δήλωσε ο Άλεξ Φρήντμαν, αρχισυντάκτης του Prison Legal News και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των φυλακισμένων.

Ο Τζον Σκάλαν, συνιδρυτής της ProCom, είπε πως η εταιρεία του πληρώνει τον ελάχιστο μισθό της πολιτείας της Οκλαχόμα των 7,25 δολαρίων την ώρα στο Τμήμα Φυλακών της πολιτείας, το οποίο έπειτα πληρώνει τους φυλακισμένους που εργάζονται στα τηλεφωνικά κέντρα. Η ιστοσελίδα του Τμήματος Φυλακών αναφέρει ως ανώτατο μηνιαίο μισθό για τους φυλακισμένους τα 20 δολάρια τον μήνα, αλλά ένα άλλο έγγραφο δηλώνει ότι υπάρχει ο ανώτατος μισθός των 27,09 δολαρίων ανά μήνα.

Όταν ρωτήθηκε εάν τα συνολικά μηνιαία τους έσοδα έχουν αυτό το ανώατο όριο, ο Σκάλαν είπε ότι οι φυλακισμένοι που δουλεύουν για την ProCom εισπράττουν πολύ υψηλότερους μισθούς. «Μπορώ να σας πω χωρίς αμφιβολία ότι αυτό δεν μας αφορά. Κάποιοι από αυτούς βγάζουν τόσα χρήματα κάθε μέρα».

Το Τμήμα Φυλακών της Οκλαχόμα δεν απάντησε στα πολλαπλά αιτήματα προκειμένου να ξεκαθαρίσει αυτήν την ανακολουθία, ούτε απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της ProCom και της προεκλογικής εκστρατείας του Μπλούμπεργκ.

Μπαίνοντας αργά στον αγώνα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Μπλούμπεργκ έχει ρίξει εκατομμύρια δολάρια στην προσπάθειά του να καταλάβει το Λευκό Οίκο, παρά τις ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Σύμφωνα με το Forbes, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης έχει αξία 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κερδίζοντας την πλειονότητα των χρημάτων του από την εταιρεία οικονομικών πληροφοριών και μέσων ενημέρωσης που φέρει το όνομά του. Αφότου μπήκε στον αγώνα τον περασμένο Νοέμβριο, η εκστρατεία του Μπλούμπεργκ έχει ήδη προσλάβει περισσότερους από 200 υπαλλήλους σε 21 πολιτείες και έχει ξοδέψει πάνω από 76 εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Το Newsweek υπολόγισε ότι ο Μπλούμπεργκ θα μπορούσε να ξοδέψει δισεκατομμύρια για την εκστρατεία του.

Η εργασία φυλακισμένων έχει χρησιμοποιηθεί σε ομοσπονδιακή εκλογική αναμέτρηση τουλάχιστον άλλη μία φορά. Το 1994, ο εκλιπών Ρεπουμπλικανός βουλευτής από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, Τζακ Μέτκαλφ, χρησιμοποίησε εργασία φυλακισμένων για τα τηλεφωνήματα της προεκλογικής του εκστρατείας και στη συνέχεια εξελέγη στο Κογκρέσο, όπου υπηρέτησε τρεις θητείες.

Αρχικά, ο Στήβεν ΜακΚουέιντ, διευθυντής αναπτυξιακής επιχείρησης της ProCom, δήλωσε στο The Intercept ότι η εταιρεία δεν είχε τρέχοντα συμβόλαια με την εκστρατεία του Μπλούμπεργκ, ενώ όταν πιέστηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν η εταιρεία είχε αναλάβει στο παρελθόν κάποια εργασία για τον Μπλούμπεργκ, έδωσε την εξής μακροσκελή απάντηση: «Απ' όσο γνωρίζω όχι, και ούτε άκουσα ποτέ ότι πραγματοποιούσαμε τηλεφωνικές κλήσεις για την καμπάνια του Μπλούμπεργκ ή εκ μέρους τους μέσω κάποιου άλλου, ούτε άκουσα ότι το κάνουμε τώρα, αλλά δεν είμαι στη θέση να γνωρίζω τι κάνει κάθε εκστρατεία».

Ο Φρήντμαν είπε πως η εκστρατεία του Μπλούμπεργκ είτε γνώριζε για τη συμφωνία με την ProCom είτε όχι, ήταν υπεύθυνη. «Είναι εντελώς πιθανό να μη γνώριζαν, αλλά είναι σαν να λέμε ότι οι εταιρείες ρουχισμού που φτιάχνουν τα προϊόντα τους στη νοτιοανατολική Ασία δεν γνωρίζουν ότι 5χρονα ράβουν τις ποδοσφαιρικές τους μπάλες. Τότε, δεν θα έπρεπε να ξέρεις; Δε θα έπρεπε να έχεις μία ιδέα ως προς το τι συμβαίνει, η ποιο είναι το μειονέκτημα της αλυσίδας προμηθευτών σου;».

Με πληροφορίες από: theintercept.com
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo