Κειμενα

Κείμενα

Βρετανία: Οι πέντε πλουσιότερες οικογένειες κατέχουν μεγαλύτερη περιουσία από 13,2 εκατομμύρια πολίτες

Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019

Βρετανία: Οι πέντε πλουσιότερες οικογένειες κατέχουν μεγαλύτερη περιουσία από 13,2 εκατομμύρια πολίτες

Επικίνδυνες διαστάσεις έχει λάβει η οικονομική ανισότητα στη Βρετανία, όπου σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Equality Trust, οι πέντε πλουσιότερες οικογένειες κατέχουν μεγαλύτερη περιουσία σε σχέση με 13,2 εκατομμύρια πολίτες. Οι πέντε οικογένειες, συνολικά οκτώ άτομα, έχουν περιουσία 39,4 δισεκατομμύρια στερλινών.

Πρώτοι στη λίστα των πλουσιότερων Βρετανών είναι τα τέσσερα αδέλφια Hinduja που δραστηριοποιούνται στην πετρελαϊκή αγορά, στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και σε άλλους τομείς, με συνολική περιουσία 12,8 δισ. στερλινών. Δεύτερος ακολουθεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χημικών Ineos, Τζιμ Ράτκλιφ, με περιουσία 9,4 δισ. στερλινών, ενώ τρίτος στη λίστα με περιουσία 6,1 δισ. στερλινών βρίσκεται ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds παγκοσμίως, της BlueCrest Capital, Μάικλ Πλατ. Τέλος, στη λίστα βρίσκονται (ως ξεχωριστές οικογένειες) οι αδελφοί Ντέιβιντ και Σίμον Ρόιμπεν, επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, με περιουσία 5,7 δισ. στερλίνες έκαστος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Equality Trust, από το 2010 ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη Βρετανία έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αγγίζοντας τους 54 το 2019 από 29 το 2010. Στην ίδια περίοδο, υπερδιπλασιασμένη είναι και η περιουσία των δισεκατομμυριούχων καθώς από 58,1 δισ. στερλίνες το 2010 αυξήθηκε στις 123 δισ. στερλίνες το 2019.

Στην ίδια έρευνα, που βασίζεται στα στοιχεία του Forbes και της Credit Suisse, αναφέρεται ότι το 1% των πλουσιότερων Βρετανών έχει περιουσία περίπου ίση με το φτωχότερο 80% των Βρετανών, δηλαδή τη συνολική περιουσία 53,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Επίσης, συμπεραίνεται ότι περίπου 14 εκατομμύρια Βρετανοί ζουν σε ένδεια, ανεξαρτήτων από το αν εργάζονται ή όχι. Από αυτούς, τα 4 εκατομμύρια βρίσκονται 50% κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 1,5 εκατομμύριο ζει σε άθλιες συνθήκες, μη μπορώντας να αγοράσει τα βασικά αγαθά.

«Αυτή η έκθεση θα έπρεπε να καταπλήξει οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη Βρετανία σήμερα», τόνισε η δρ Βάντα Βαϊπόρσκα, εκτελεστική διευθύντρια στο Equality Trust. Ένα τόσο τεράστιο χάσμα μεταξύ των πολύ πλουσίων και της συντριπτικής πλειονότητας των Βρετανών είναι επικίνδυνο. «Τόσο πολύς πλούτος στα χέρια τόσο λίγων ανθρώπων αναδεικνύει πόσο κατακερματισμένο είναι το οικονομικό σύστημα», συμπλήρωσε η Βαϊπόρσκα.

Στην έρευνα υπογραμμίζεται ακόμη ότι στις χώρες με μεγάλη εισοδηματική ανισότητα εμφανίζονται περισσότερα περιστατικά ψυχικών και σωματικών παθήσεων, εγκληματικότητας, φυλάκισης, καθώς και εθισμοί στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ενώ παράλληλα σημειώνονται χαμηλότερα ποσοστά ακαδημαϊκής επιτυχίας και μικρότερη κοινωνική κινητικότητα.

Με πληροφορίες από: kathimerini.gr

Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo