Κειμενα

Κείμενα

Ένας στους πέντε Ιταλούς θεωρεί τον Μουσολίνι «μεγάλο ηγέτη»

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020

Ένας στους πέντε Ιταλούς θεωρεί τον Μουσολίνι «μεγάλο ηγέτη»

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε το Ινστιτούτο Ερευνών της Ρώμης, Eurispes, στην ετήσια μελέτη του για την εικόνα της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης της Ιταλίας.


Σύμφωνα με την έρευνα που αποτυπώνει το γενικότερο κλίμα ανόδου της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας στη χώρα, το 19,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο φασίστας δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ήταν ένας «μεγάλος ηγέτης που έκανε μόνο κάποια λάθη».

Παράλληλα, το 14,3% θεωρεί ότι «οι Ιταλοί δεν είναι φασίστες αλλά αγαπούν τις ισχυρές προσωπικότητες», ένα 14,1% λέει πως «είμαστε ένας λαός κυρίως δεξιών πεποιθήσεων», το 12,8% συμφωνεί ότι «πολλοί Ιταλοί είναι φασίστες», ενώ το 12,1% υποστηρίζει ότι «τάξη και πειθαρχία είναι αξίες που αγαπούν πολύ οι Ιταλοί». Πάνω από ένας στους τέσσερις Ιταλούς (26,2%), δεν συμφωνεί με καμία από τις παραπάνω απόψεις.

Αυξημένα ωστόσο είναι και τα ποσοστά όσων αρνούνται το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «La Repubblica», το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι «το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ» εκτοξεύθηκε από το 2,7% το 2004, στο 15,6%, ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που δέχεται το Ολοκαύτωμα αλλά υποβαθμίζει την έκτασή του αυξήθηκε από το 11,1% στο 16,1%.

Σε ό,τι αφορά τις απόψεις των Ιταλών για τα πρόσφατα επεισόδια αντισημιτισμού που σημειώθηκαν στη χώρα, αν και το 61,7% των Ιταλών θεωρεί τα περιστατικά αυτά μεμονωμένα και όχι ενδεικτικά ενός πραγματικού προβλήματος, το 60,6% θεωρεί ότι σχετίζονται με τη διάδοση μιας ρητορικής που βασίζεται στο μίσος και το ρατσισμό.

Τέλος, το 47,5% των ερωτηθέντων απαντά ότι τα επεισόδια αντισημιτισμού «αποτελούν μία επικίνδυνη αναζωπύρωση του φαινομένου», ενώ για το 37,2% είναι κινήσεις με διάθεση για πρόκληση ή για αστείο».

Με πληροφορίες από: repubblica.it
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo