Κειμενα

Κείμενα

Ο Guardian σταματά τις διαφημίσεις από εταιρείες ορυκτών καυσίμων

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020

Ο Guardian σταματά τις διαφημίσεις από εταιρείες ορυκτών καυσίμων

Σε μία πρωτοποριακή κίνηση προέβη ο βρετανικός Guardian, ενημερώνοντας το αναγνωστικό του κοινό ότι σταματά να φιλοξενεί διαφημίσεις από πετρελαϊκές και εταιρείες φυσικού αερίου.

Η κίνηση αυτή η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του μέσου να μειώσει το δικό του αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα και να αυξήσει την ενημέρωση αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, πάρθηκε την περασμένη Τετάρτη και καθιστά τη βρετανική εφημερίδα το πρώτο μεγάλο διεθνές μέσο ενημέρωσης που παύει να δέχεται διαφημιστικά έσοδα από επιχειρήσεις που εξάγουν ορυκτά καύσιμα.

«Η απόφασή μας οφείλεται στις μακροχρόνιες προσπάθειες πολλών επιχειρήσεων αυτού του κλάδου να εμποδίσουν την ουσιαστική κλιματική δράση από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο», ανέφεραν σε κοινή του δήλωση η εκτελεστική διευθύντρια, Άννα Μπέιτσον, και ο επικεφαλής του τμήματος εσόδων, Χαμίς Νίκλιν. Η ανταπόκριση στην υπερθέρμανση του πλανήτη, πρόσθεσαν, είναι «η σημαντικότερη πρόκληση των καιρών μας» και υπογράμμισαν ότι τα ρεπορτάζ του Guardian δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες ενέργειας ασκούν πιέσεις και βλάπτουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Greenpeace χαιρέτισε την εν λόγω πρωτοβουλία, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία «τολμηρή κίνηση» ως προς «το τέλος της νομιμότητας των ορυκτών καυσίμων», ενώ συμπλήρωσε ότι «άλλα μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις της τέχνης και του αθλητισμού πρέπει να ακολουθήσουν και να τελειώσουν με τις διαφημίσεις από εταιρείες ορυκτών καυσίμων».

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο για τη βιομηχανία της ενημέρωσης, με το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου του Guardian να προειδοποιεί ότι η επιχείρηση αντιμετωπίζει μεγάλες αντιξοότητες φέτος. Η διαφήμιση αποτελεί το 40% των εσόδων του Ομίλου, κάτι που σημαίνει ότι παραμένει κομβική για τη χρηματοδότηση της δημοσιογραφίας που παράγουν οι δημοσιογράφοι του Guardian και του Observer σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από: theguardian.comefsyn.gr

Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo