Κειμενα

Κείμενα

Τα ακροδεξιά κινήματα υπέστησαν μεγάλες απώλειες το 2019 αλλά απέχουν πολύ από το να συντριβούν

Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020

Τα ακροδεξιά κινήματα υπέστησαν μεγάλες απώλειες το 2019 αλλά απέχουν πολύ από το να συντριβούν (Photo: Newsweek)

Του Spencer Sunshine*
Πηγή κειμένου: Truthout
Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτήρης Ζιώμας


Η αμερικανική ακροδεξιά συνέχισε να είναι πολύ δραστήρια το 2019. Τα καλά νέα είναι ότι, ερευνώντας τις δράσεις τους για τη χρονιά, εκείνοι οι ακροδεξιοί που βρίσκονται εκτός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχαν μικρότερη άνοδο και παρουσία στους δρόμους από το 2018.

Διαρρεύσεις, αγωγές, απώλεια ενδιαφέροντος από τους συντηρητικούς και κρατική καταστολή είχαν όλες τις επιπτώσεις τους. Τα χρόνια άνθησης της ακροδεξιάς του 2016 και του 2017 αρχίζουν να ξεθωριάζουν, όμως [η ακροδεξιά] παραμένει ένα ενεργό κίνημα. Η πτέρυγα των λευκών εθνικιστών ήταν ακόμα περισσότερο δραστήρια το 2019 απ' ό,τι ήταν σχεδόν δύο δεκαετίες, από την προηγούμενη περίοδο άνθησης της δεκαετίας του '90 μέχρι την πρόσφατη αναβίωσή της. Την ίδια ώρα, το πιο μαχητικό μέρος της έχει αποκρυσταλλωθεί σε μια νεοναζιστική, φιλο-τρομοκρατική φράξια.

Τι έκανε η ακροδεξιά το 2019


Μια σειρά από σφαγές επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός. Το 2019 είδε συνεχείς επιθέσεις από την ακροδεξιά, και πολλές από αυτές ακολούθησαν ένα μοτίβο: ο δράστης θα έγραφε ένα ρατσιστικό μανιφέστο, θα το αναρτούσε σε μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης όπως το 8chan και θα προσπαθούσε να μεταδώσει ζωντανά το μακελειό τους. Μετά, θα ήλπιζαν να δοξαστεί σαν «άγιος» από τα φασιστικά ΜΜΕ. Ογδόντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έξι σχετικές σφαγές. Η μεγαλύτερη από αυτές τις επιθέσεις το 2019 ήταν μια επίθεση σε δύο τζαμιά στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, όπου σκοτώθηκαν 51 άτομα. Αλλά υπήρξε ακόμη και μια επίθεση στο Ελ Πάσο του Τέξας, που έβαλε στο στόχαστρο μετανάστες και σκοτώθηκαν 22 άτομα. Επιπλέον, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις σε συναγωγές, τζαμιά και ένα εστιατόριο στο Πόγουεϊ της Καλιφόρνια, στο Ζάαλε της Γερμανίας, και έξω από το Όσλο, στη Νορβηγία.

Αυτές οι επιθέσεις συνέβαλαν στο να πιέσουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες για χρόνια ολιγωρούσαν, να εφαρμόσουν πιο επιθετική πολιτική σε περιεχόμενο ακραίου λευκού εθνικισμού. Το 8chan, όπου δημοσιεύτηκαν τα τρία μανιφέστο των επιθέσεων, τέθηκε αναγκαστικά εκτός λειτουργίας, αν και οι ιδιοκτήτες του προσπάθησαν να το επαναφέρουν σε μια νέα εκδοχή με το όνομα 8kun. Νεοναζί ακτιβιστές, μεταξύ αυτών αμερικανικές οργανώσεις όπως η Atomwaffen Division και η The Base, μετακινήθηκαν στην εφαρμογή Telegram, όπου προωθούν τον «επιταχυντισμό». Αυτή η στρατηγική υποστηρίζει τη χρήση τρομοκρατίας προκειμένου να αποσταθεροποιήσει κοινωνίες και να οδηγήσει σε μια φασιστική επανάσταση.

Πέραν της συνεχούς αποσύνδεσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης (μολονότι συχνά μετά από πίεση), ξέσπασε επίσης ένα κύμα ακροδεξιών εσωτερικών διαμάχεων. Οπαδοί της «alt-right» προσωπικότητας του Νικ Φουέντες διέκοψαν μερικές εκδηλώσεις της Turning Point USA  μεταξύ αυτών μια ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ – για το γεγονός ότι δεν ήταν αρκετά ρατσιστής και αντισημίτης.

Η πιο παράξενη ιστορία της χρονιάς, ωστόσο, περιλαμβάνει μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κύρια αγωγή για το Σάρλοτσβιλ. Ο ηγέτης του Εθνικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (NSM) – του μεγαλύτερου αμερικανικού νεοναζιστικού κόμματος – μεταβίβασε την εξουσία σε έναν μαύρο ακτιβιστή ονόματι Τζέιμς Στερν. Ανακοινώνοντας ότι είχε εξαπατήσει τους ναζί πείθοντας τον παλιό τους ηγέτη ότι ο Στερν θα αναλάμβανε την ευθύνη για την αγωγή, αντ' αυτού προσπάθησε να διαλύσει το κόμμα. Όμως, σε μια τραγική τροπή των πραγμάτων, ο Στερν πέθανε από καρκίνο τον Οκτώβριο.

Το NSM, ωστόσο, δεν εξαφανίστηκε. Διεξήγε αυτό που απ' ό,τι φαίνεται ήταν η μοναδική ανοικτή συγκέντρωση λευκών εθνικιστών της χρονιάς, με 10 ένοπλους άνδρες διαδηλώνοντας κατά της γιορτής του Pride στο Ντιτρόιτ.

Αυτό ήταν μέρος της μεγαλύτερης στροφής της alt-right σε θέματα κατά της LGBTQ κοινότητας το 2019. Σε αρκετές πόλεις, προσπάθησαν να διακόψουν αναγνώσεις του «Drag Queen Story Hour», μιας δημοφιλούς σειράς εκδηλώσεων όπου ντραγκ κουίνς διαβάζουν ιστορίες σε παιδιά, συχνά σε δημόσιες βιβλιοθήκες. Μία παρέλαση «Straight Pride» διεξήχθη στη Βοστώνη, και ενώ η αστυνομία προστάτευε τους συμμετέχοντες, οι αντιδιαδηλωτές υπερείχαν αριθμητικά.

Κάποιες από αυτές τις αντι-LGBTQ δράσεις έγιναν υπό την επικεφαλίδα «clown world». Αυτό που ξεκίνησε ως ένα διαδικτυακό μιμίδιο ολοκληρώθηκε με alt-right ακτιβιστές να ντύνονται ως κλόουν σε διαδηλώσεις κατά της LGBTQ κοινότητας. Όμως, καμία από αυτές τις δράσεις δεν αποδείχθηκε πως ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς οργανωτικές στρατηγικές.

Έξω από το Πόρτλαντ, η μεγαλύτερη συγκέντρωση – «Demand Free Speech» στο DC – προσέλκυσε 250 άτομα. Η Άμπερ Κάμινγκς, η οποία οργάνωσε πολλές από τις «alt-lite» συγκεντρώσεις στο Μπέρκλεϊ, μπορούσε να προσελκύσει μόνο μια ντουζίνα ανθρώπους σε μία εκδήλωση του Σεπτεμβρίου. (Η Alt-lite είναι η πιο «μετριοπαθής» πτέρυγα της alt-right⸱ αν και την ίδια στιγμή προωθούν την ξενοφοβία, την ισλαμοφοβία και τον μισογυνισμό, επιτρέπουν σε έγχρωμους, ομοφυλόφιλους και Εβραίους να είναι μέλη).

Δύο μεγάλες «χωματερές πληροφοριών» δημιούργησαν ένα χαμό μεταξύ των ακραίων λευκών εθνικιστών, που οδήγησε στην αναγνώριση και διάρρευση πολλών από τους ακτιβιστές τους. Αυτό θα ακολουθούσε σε εκστραετίες πίεσης για την απομάκρυνση των λευκών εθνικιστών από δουλειές και άλλες θέσεις. Αυτές περιλάμβαναν δύο διαρροές διαδικτυακών συνομιλιών από το Identity Evropa (το οποίο, μετά την πρώτη διαρροή, επαναπροσδιορίστηκε ως American Identity Movement), και τα πλήρη ψηφιακά αρχεία από το Iron March – μία κλειστή πλέον πλατφόρμα όπου σχηματίστηκαν ομάδες όπως η Atomwaffen Division.

Άλλες διαρροές υπονόμευσαν τη διακυβέρνηση Τραμπ. Το Νομικό Κέντρο για τη Φτώχεια στο Νότο κυκλοφόρησε emails από τον σύμβουλο του Τραμπ, Στήφεν Μίλερ, σύμφωνα με τα οποία εκείνος προωθούσε εθνικιστικές ιστοσελίδες και διηύθυνε περιεχόμενο στο Breitbart. Παρέχοντας άμεσες ενδείξεις της ακραίας εθνικιστικής επιρροής στις πολιτικές διακυβέρνησης Τραμπ, πάνω από 100 μέλη του Κογκρέσου απαίτησαν την παραίτηση του Μίλερ.

Και μία νέα διαρροή από ένα ρατσιστικό και αντισημιτικό παραλήρημα του αρχηγού της alt-right, Ρίτσαρντ Σπένσερ, μετά το Σάρλοτσβιλ θα εξασφάλιζε με αισιοδοξία ότι δεν θα ήταν ξανά προσκεκλημμένος στο CNN, όπου εμφανίστηκε ως σχολιαστής τον Ιούλιο.

Το κράτος αρχίζει να στοχοποιεί τους φασίστες όπως επίσης και τους αντιφασίστες


Τον Ιανουάριο, ο Σύνδεσμος κατά της Δυσφήμισης ανέφερε ότι όλες οι 50 δολοφονίες του 2018 από αμερικανούς πολιτικούς εξτρεμιστές είχαν ακροδεξιές συνδέσεις. Και το 2019, η ομοσπονδιακή υπηρεσία επιβολής του νόμου άρχισε επιτέλους να παίρνει σκληρότερα μέτρα εναντίον του ακραίου εθνικισμού. Ένα δελτίο του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατονόμασε τον «βίαιο εξτρεμισμό των ακραίων ρατσιστών» ως βασική απειλή, και ο διευθυντής του FBI δήλωσε ότι οι πιο πρόσφατες συλλήψεις εγχώριας τρομοκρατίας αφορούσαν ακραίους ρατσιστές.

Έντεκα μέλη της Atomwaffen Division έχουν συλληφθεί από το 2017⸱ αυτή η ακτιβιστική νεοναζιστική ομάδα ενθαρρύνει ανοικτά την τρομοκρατία και έχει συνδεθεί με πέντε δολοφονίες. Πολλοί άλλοι λευκοί εθνικιστές έχουν συλληφθεί, μεταξύ αυτών ο διαδικτυακός stalker, Ντάνιελ ΜακΜάχον⸱ ο Κόνορ Κλάιμο, που ήθελε να βομβαρδίσει μία συναγωγή και ένα γκέι κλαμπ⸱ και ο Μάικλ Ζαρέμσκι, ο οποίος σχεδίαζε μαζικούς πυροβολισμούς σε ένα νοσοκομείο. Ο Τάιλερ Τένμπρνικ καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης για βιαιοπραγία και παράνομη οπλοκατοχή, και στον Γουίλιαμ Σκοτ Πλέινερ επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για συμπλοκές με αντιφασίστες στο Σακραμέντο το 2016.

Και άλλοι στην ακροδεξιά καταδικάστηκαν επίσης με ποινές φυλάκισης, ανάμεσά τους τρία μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων που καταδικάστηκαν σε 25 με 30 χρόνια φυλάκιση για την οργάνωση επιθέσεων σε μουσουλμάνους. Ο Ρότζερ Στόουν, έμπιστος του Τραμπ και σύμμαχος της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys, καταδικάστηκε για παρακώλυση έρευνας του Κογκρέσου. Ωστόσο, στον Μαρκ και την Ελίζαμπεθ Χοκοάνα – που ενεπλάκησαν το 2017 σε ένα σχεδόν θανατηφόρο πυροβολισμό ενός αντιφασίστα – αποσύρθηκαν οι κατηγορίες έπειτα από ένα διχασμένο σώμα ενόρκων.

Το κράτος βρήκε μία νέα λύση ως προς τη λήψη αυστηρότερων μέτρων στις συγκρούσεις των δρόμων βάζοντας τους αντιφασίστες να έρθουν αντιμέτωποι με την alt-lite. Στη Νέα Υόρκη, δύο μέλη των Proud Boys τιμωρήθηκαν με ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών το 2018 για επίθεση συμμοριών⸱ ο δικαστής αποφάνθηκε ότι ήθελε να αποτρέψει τους «πολιτικούς τσακωμούς στο δρόμο» του στυλ της δεκαετίας του '30. Αλλά αυτό σήμαινε ότι και στους αμερικανούς αντιφασίστες επιβάλλονται εξίσου σημαντικές ποινές φυλάκισης. Αυτές περιελάμβαναν ένα χρόνο φυλάκιση για έναν αντιφασίστα από τη Νέα Υόρκη, και έξι χρόνια για έναν στο Όρεγκον.

Η νέα αυτή αλλαγή άρχισε σιγά σιγά να επηρεάζει επίσης και το Πόρτλαντ, στο Όρεγκον. Η μεγαλύτερη ακροδεξιά διαδήλωση της χρονιάς έγινε στις 17 Αυγούστου στο Πόρτλαντ⸱ οι Proud Boys προσέλκυσαν 300 άτομα, ενώ οι αντιδιαδηλωτές ανέρχονταν γύρω στους 1.000. Από πριν όμως, αρκετοί τοπικοί ακροδεξιοί ακτιβιστές δέχθηκαν επίσκεψη από τα όργανα της τάξης ή συνελήφθησαν. Εκείνο το πρωί, ο Ντόναλντ Τραμπ τουίταρε «Λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν να χαρακτηριστούν οι ANTIFA μία "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ". Το Πόρτλαντ παρακολουθείται πολύ προσεκτικά» (Αυτό ήταν μέρος μιας ευρύτερης πίεσης από προσωπικότητες όπως ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ να ανακηρυχθούν οι αντίφα «εγχώριοι τρομοκράτες»).

Οι συγκρούσεις στο Πόρτλαντ οδήγησαν επίσης στο να γίνει δημοφιλής ο Άντι Νγκο. Ένας ακροδεξιός προπαγανδιστής που μερικά από τα κυρίαρχα μέσα τον αντιμετωπίζουν ανεξήγητα ως έναν έγκυρο δημοσιογράφο. Ο Νγκο χτυπήθηκε αφότου ήρθε σε ρήξη με μια αντιφασιστική αντιδιαδήλωση στο Πόρτλαντ τον Ιούλιο, και το χρησιμοποίησε για να κάνει έρανο συγκεντρώνοντας σχεδόν 200.000 δολάρια για τους υποτιθέμενους τραυματισμούς του. Ενώ υπήρξε για μικρό χρονικό διάστημα συντάκτης στο Quillette, ο Νγκο αποδόθηκε στην έκδοση μιας «μελέτης» – τα στοιχεία της οποίας ποτέ δεν επαληθεύτηκαν – που υποστηρίζει ότι ένας αριθμός φιλελεύθερων δημοσιογράφων ήταν «στενά συνδεδεμένοι» με αντιφασίστες, και γι' αυτό ήταν μεροληπτικοί και ενσωμάτωναν κομματικές, εξτρεμιστικές θέσεις. Αυτό ενέπνευσε την Atomwaffen Division να φτιάξει δύο βίντεο που απειλούσαν πολλούς από αυτούς τους ίδιους δημοσιογράφους με το όνομά τους, και πυροδότησαν το αντιφασιστικό σύνθημα «Ο Άντι Νγκο είναι μία απειλή στην κοινότητά μας και παρέχει λίστες θανάτου στην Atomwaffen». Υπήρχαν ακόμη μικρότερες συμπλοκές στο Πόρτλαντ, μεταξύ αυτών μία επίθεση σε αντιφασίστες έξω από το μπαρ Cider Riot, την 1η Μαΐου. Αυτό οδήγησε σε μαζικές αγωγές εναντίον του Τζόι Γκίμπσον, έναν αρχηγό της alt-lite που βρισκόταν στον πυρήνα πολλών από τις συνεχείς συμπλοκές του δρόμου στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Αρκετοί από τους συνεργάτες του έχουν επίσης συλληφθεί για διαφορετικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων και κακουργηματικών πράξεων.

Ακόμη, πολλές αγωγές εξακολουθούν να απασχολούν την ακροδεξιά. Σε μία απ' αυτές, ο Άντριου Άνγκλιν της νεοναζιστικής ιστοσελίδας Daily Stormer υποχρεώθηκε να πληρώσει 14 εκατομμύρια δολάρια. Ο Άνγκλιν ενθάρρυνε τους οπαδούς του να παρενοχλήσουν μία εβραϊκή οικογένεια, που αργότερα πλημμύρισε με απειλές θανάτου και άλλες ύβρεις. Ο συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόουνς μηνύεται από εννέα οικογένειες για τους ισχυρισμούς του ότι η σφαγή στο σχολείο Σάντι Χουκ ήταν μία απάτη. Και νέες αγωγές συμπεριλήφθησαν μαζί με τις ήδη υπάρχουσες εναντίον των ακροδεξιών διοργανωτών της διαδήλωσης στο Σάρλοτσβιλ το 2017.

Προοπτικές για το 2020


Οι αμερικανοί φασίστες και ακροδεξιοί δεν έχουν ανακτήσει τη δυναμική τους, αλλά έχουν ακόμα αέρα στα πανιά τους και πολλές επιλογές. Οι προεδρικές εκλογές θα αποτελέσουν αναμφίβολα μια ευκαιρία για ακροδεξιές ομάδες να αναλάβουν δράση και στρατολόγηση. Κάθε προσπάθεια να ξεκινήσει να χτίζεται πραγματικά το τείχος του Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό, ή να απομακρυνθεί ο Τραμπ από το αξίωμά του προτού λήξει η θητεία του, επίσης θα επιτρέψει στην ακροδεξιά να κάνει επίδειξη δύναμης στους δρόμους. Νεοναζιστικές ομάδες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία μπορεί να εμπνεύσουν περισσότερες επιθέσεις όπως στο Ελ Πάσο. Η αυξανόμενη περιβαλλοντολογική κρίση θα επιτρέψει σε φιλο-περιβαλλοντολογικές φασιστικές οργανώσεις μελλοντικές ευκαιρίες να πουλήσουν το κίνημά τους σε νέα ακροατήρια. Όσο η μετανάστευση των κλιματικών προσφύγων αυξάνεται, οι οικο-φασίστες θα πιέσουν αναμφίβολα το περιβαλλοντολογικό τους κίνημα προκειμένου να ενσωματώσουν ανοικτά την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Όσο ο Τραμπ παραμένει στην εξουσία, θα εξασφαλίζει ένα πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο τέτοιες ομάδες θα πολλαπλασιάζονται.

*Ο Spencer Sunshine είναι ερευνητής της ακροδεξιάς και ακτιβιστής.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo