Κειμενα

Κείμενα

Ασάνζ, Μάννινγκ και Σνόουντεν για το Νόμπελ Ειρήνης

Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2020

Ασάνζ, Μάννινγκ και Σνόουντεν για το Νόμπελ Ειρήνης

Επιστολή προς την επιτροπή των βραβείων Νόμπελ απέστειλε ομάδα 17 βουλευτών της γερμανικής Αριστεράς με την οποία προτείνει να δοθεί στις τρεις προσωπικότητες-σύμβολα το Νόμπελ Ειρήνης για το 2020.

«Οι εγκληματίες πολέμου και οι δήμιοί τους έπρεπε να δίνουν λόγο» και όχι ο Ασάνζ, η Μάννινγκ και ο Σνόουντεν, οι οποίοι, «αντί να κυνηγούνται σαν να ήταν εκείνοι οι εγκληματίες, όφειλαν να αναγνωρίζονται και να τιμώνται» για τους αγώνες τους, υπογραμμίζουν οι αριστεροί γερμανοί βουλευτές.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, οι τρεις «οφείλουν να αναγνωριστούν για την άνευ προηγουμένου προσφορά τους στην Ειρήνη και τις εξαιρετικές προσωπικές θυσίες τις οποίες υπέστησαν ακριβώς για να προωθήσουν την Ειρήνη για όλους μας», καθώς με την αποκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου των ΗΠΑ σε Αφγανισταν και Ιράκ, όπως και του παγκόσμιου προγράμματος παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, «έφεραν στο φως την αρχιτεκτονική του πολέμου και ενίσχυσαν την αρχιτεκτονική της Ειρήνης».

Στο κείμενο που απευθύνεται στη Νορβηγική Επιτροπή απονομής του βραβείου, στο Όσλο, εξηγούν όσα έχουν υποστεί οι τρεις προτεινόμενοι για το Νόμπελ τα τελευταία χρόνια, και παραθέτουν όλα τα διεθνή βραβεία που έχουν λάβει.

Εκδήλωση για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ πραγματοποιήθηκε και στο Λονδίνο με παρουσία άνω των 1.000 ατόμων και ομιλητές σκιώδεις βουλευτές και υπουργούς των Εργατικών, το γνωστό αριστερό ακτιβιστή και εκδότη του New Left Review, Ταρίκ Αλί, την εκ των δικηγόρων του Ασάνζ, Τζένιφερ Ρόμπινσον, κορυφαία στελέχη των Wikileaks, και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ σε θέματα βασανιστηρίων που έχει υπογράψει και τη σχετική έκθεση για τον Ασάνζ, Νιλς Μέλζερ.

Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από μια σειρά αριστερών οργανώσεων και πρωτοβουλιών, και είναι η πρώτη στην οποία οι Εργατικοί εκπροσωπούνται από κορυφαία στελέχη τους, παίρνοντας θέση κατά της έκδοσης του ιδρυτή των Wikileaks. Όπως ανέφερε ο σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης των Εργατικών, Ρίτσαρντ Μπάργκον, είναι ανεπίτρεπτο «να παραδοθεί κάποιος -από τη Βρετανία- για να περάσει 175 χρόνια  το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή, επειδή έφερε στο φως δολοφονίες και βασανιστήρια στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων και το φόνο του δημοσιογράφου, Ναμίρ Νουρ Ελντίν, από Αμερικανούς στη Βαγδάτη τον Ιούλιο του 2017.

Τέλος, ο ακτιβιστής Ταρίκ Αλί τόνισε πως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στους αληθινούς εγκληματίες, όπως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, και ο τότε υπουργός του, Ντικ Τσέινι.

Με πληροφορίες από: thepressproject.gr, efsyn.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo