Κειμενα

Κείμενα

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1974 μέχρι σήμερα

Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1974 μέχρι σήμερα

Ήδη από το 1955, η Τουρκία αποτελεί το μόνιμο «αγκάθι» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Μία σειρά ζητημάτων όπως το Κυπριακό αλλά και το πογκρόμ διώξεων εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που έμειναν στην ιστορία ως τα «Σεπτεμβριανά», ήταν αρκετά για να προκαλέσουν την περαιτέρω επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τον Οκτώβριο του 1973, ξεκινά η διεθνής πετρελαϊκή κρίση. Την ίδια χρονιά, η Χούντα του Γ. Παπαδόπουλου δίνει άδεια σε μία εταιρεία του Καναδά να κάνει γεωτρήσεις στο Αιγαίο για την εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου. Σε απάντηση αυτής της κίνησης, η τουρκική κυβέρνηση δίνει εντολή στην τουρκική κρατική εταιρεία (TPAO) να κάνει έρευνες στο Αιγαίο, δημοσιεύοντας σχετικούς χάρτες με την διεκδίκησή του.

Η κρίση αυτή θα λήξει πριν καν αρχίσει, αφού στις 20 Ιουλίου 1974 η Τουρκία θα εισβάλει στην Κύπρο. Το δεύτερο στάδιο της εισβολής με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Αττίλας» θα ολοκληρωθεί ένα μήνα μετά, στις 14 Αυγούστου, με το 37% του νησιού να βρίσκεται παράνομα υπό τουρκική κατοχή.

Το 1976, η Τουρκία θα δημιουργήσει κρίση με αφορμή τα πετρέλαια του Αιγαίου. Στις 23 Ιουλίου, το ερευνητικό σκάφος «Χόρα» θα βγει από το στενά του Βοσπόρου. Μαζί με άλλα πολεμικά σκάφη, η Τουρκία θα διεκδικήσει το μισό Αιγαίο, δημοσιοποιώντας χάρτη με τις έρευνές της σε τέσσερα σημεία του: στις εκβολές του Έβρου, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο, στα χωρικά ύδατα ανάμεσα σε Λήμνο και Ίμβρο, και στο στενό των Δαρδανελίων.

Από τότε, οι δύο χώρες θα φτάσουν στα πρόθυρα του πολέμου, με την Τουρκία να προκαλεί την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, πότε με το ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέις», πότε με το ερευνητικό σκάφος «Σισμίκ», και πότε με τη διεκδίκηση των Ιμίων.

Στο παραπάνω γράφημα, αποτυπώνεται το χρονικό των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο μέχρι τις σημερινές αξιώσεις της Τουρκίας μέσω της συμφωνίας της με την κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης της Λιβύης, και την εμφάνιση του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, 200 χιλιόμετρα νότια της Μεγίστης.

Από το γράφημα εξαιρούνται οι καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου από πλευράς Τουρκίας.

(Με πληροφορίες από: Μηχανή του Χρόνου, in.gr)
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo