Κειμενα

Κείμενα

Υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ: Ο κοροναϊός είναι μια επιχειρηματική ευκαιρία

Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2020

Υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ: Ο κοροναϊός είναι μια επιχειρηματική ευκαιρία

Το ξέσπασμα του κοροναϊού θα μπορούσε να είναι κάτι καλό για την αμερικανική οικονομία καθώς θα μπορούσε να επαναφέρει θέσεις εργασίας, δήλωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Fox News ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλμπουρ Ρος.

«Είναι γεγονός ότι δίνει στις επιχειρήσεις ακόμα ένα πράγμα που πρέπει να εξετάσουν όταν περάσουν την ανασκόπηση των εφοδιαστικών τους αλυσίδων», δήλωσε ο Ρος, προσθέτοντας ότι «είναι ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου που πρέπει να λάβει υπόψη ο κόσμος. Έτσι, θεωρώ ότι θα βοηθήσει στην επίσπευση της επιστροφής των θέσεων εργασίας στη Βόρεια Αμερική».

Τα επιχειρηματικού πνεύματος σχόλια του αξιωματούχου αγνοούν το γεγονός ότι από την Πέμπτη έχουν επιβεβαιωθεί 8.137 κρούσματα του κοροναϊού Γουχάν στην ηπειρωτική Κίνα, μεταξύ αυτών 171 θάνατοι.

Παρά τις προβλέψεις του Ρος, η επίδραση του νέου ιού μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία με γενικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια της έξαρσης του ιού SARS το 2002 και το 2003, η παγκόσμια οικονομία έχασε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια αμερικάνικα δολάρια· ο νέος κορονοϊός έχει ήδη μολύνει περισσότερους ανθρώπους στην Κίνα από τον SARS.

Ωστόσο, για τον οικονομολόγο Shang-Jin Wei, από την Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Κολούμπια της Νέας Υόρκης, «ο ιός θα έχει μόνο περιορισμένο αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο» στην ίδια την Κίνα.

Ο εμπειρογνώμονας βασίζει την εκτίμησή του σε τρεις σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις του ιού: το γεγονός ότι η Κίνα βρίσκεται τώρα στην εποχή του διαδικτυακού εμπορίου, οπότε οι πωλήσεις χωρίς σύνδεση δεν θα έχουν επιπτώσεις στις συνολικές συναλλαγές· ο ιός είναι λιγότερο θανατηφόρος από τον SARS, και «ευτυχώς» μετά την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, «η Κίνα μπορεί ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει την κρίση υγείας και να εκπληρώσει την υπόσχεσή της στο πλαίσιο της συμφωνίας για να εισαγάγει περισσότερα αγαθά».

Ωστόσο, οι αγορές έχουν τρομάξει από τη στιγμή που προέκυψαν τα νέα για τον ιό νωρίτερα αυτό το μήνα.

Επιχειρήσεις έχουν επίσης κλονιστεί, όπως η Google της Alphabet Inc και η σουηδική ΙΚΕΑ, οι οποίες ήταν οι τελευταίες που έκλεισαν προσωρινά τις κινεζικές δραστηριότητές τους. Η Samsung Electronics της Νότιας Κορέας επέκτεινε το κλείσιμο των διακοπών της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς για ορισμένες κινεζικές εγκαταστάσεις παραγωγής.

Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις στην ηπειρωτική Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αερογραμμών, της Iberia, της Air France, της Lufthansa, της Air Canada, της American Airlines και της British Airways.

Με πληροφορίες από: telesurenglish.net
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo